Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Dér csípte gyógyító

Ha a hideg őszi reggelek kezdik elszívni az energiáidat, erősítsd immunrendszered kökénnyel! Csábító mellékhatásként pedig karcsúsodhatsz is. Kortyold hófehér virágjából készült teáját, vagy kend a reggeli pirítósodra különleges kékesfekete lekvárját!

A kökény hegyoldalak, cserjések, napfényes erdők növénye. A rózsafélék családjába tartozó, szinte egész Európában honos cserje akár 4 méter magasra is megnőhet. Sötétszürke ágai hegyes tövisekben végződnek. Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva.

Ötszirmú hófehér virágai még a lombfakadás előtt, kora tavasszal megjelennek. A népi megfigyelés szerint a kökény virágzásakor hűvös, szeles, viharos az időjárás. Az áprilisban szedett kökényvirágból egész évben hatásos gyógytea főzhető.

Termése apró, kékesfekete, hamvas, csonthéjas vadgyümölcs, amely télen is az ágakon marad. Éretlen termésének húsa erősen fanyar ízű. Akkor érdemes gyűjteni a gyümölcsöt, amikor az októberi dér már megcsípte, ekkorra megpuhul, fanyarságából veszít, és enyhén édes íze lesz. Nyugat-Európában pék- és teasütemények ízesítésére is használják. Fájából sétapálcát és golfütőt készítenek.

Hashajtó is, hasfogó is, de mindenképp fogyaszt!

A szárított virágokból készített kökénytea vízhajtó, vértisztító, enyhe hashajtó hatással bír. Húgyúti betegségek ellen kiválóan használható, ugyanakkor étvágytalanságot vált ki, ezért a fogyókúrák méltán hasznos segítője.

A kökény gyümölcse vitaminok gazdag tárháza. Legjelentősebb magas C-vitamin tartalma. A magja is figyelemre méltó összetételű: 0,5-1,5% illóolajat, 35% olajat, keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roborálószer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő, ezért fogyókúra esetén is ajánlott. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazható. A kökény termése a száj és a garat nyálkahártyájának gyulladását is gyógyítja. Míg virágzata teaként hashajtó, a terméséből készült lekvár hasfogó.


Gyógytea

1 evőkanálnyi szárított virágot önts le 2 dl forrásban lévő vízzel, 20 percig hagyd állni, majd szűrd le. Naponta 3x2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatod cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.

Dzsem

Gyümölcséből mézzel édesítve, különleges dzsemet főzhetsz. Almával párosítva mártást készíthesz belőle, amit húsok és vadhúsok ízesítésére egyaránt felhasználhatsz.

Likőr

Amikor az első dér megcsípte a kökényt, szedj belőle 1,5 kg-ot. Ezt mozsárban magostul zúzd össze, és egy üvegedénybe téve önts rá 1,5 liter tiszta szeszt. Naponta többször rázogasd. Egy hónap múlva szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon szűrd át, és adj hozzá fél kg cukorból és egy liter vízből főzött, kihűlt szirupot. Egy hétig hagyd állni, utána újra szűrd át szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon, majd zárd palackba. Minél tovább hagyod állni, annál ízletesebb lesz.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss