Datolyás-kakaós csiga

default user icon

Hozzávalók

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 1 tk szárított élesztő
  • 2 db tojássárgája
  • 1 tk vanília-esszencia
  • 1 dl tej (szobahőmérsékletű)
  • A töltelékhez:
  • 15 dkg aszalt datolya
  • 2 ek cukros kakaópor
  • Valamint:
  • 1 db tojás a kenéshez
  • vaníliás porcukor (a tálaláshoz)

Elkészítés

    1. A lisztet a vajjal gyorsan összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, a szárított élesztőt, a tojássárgákat, a vanília-esszenciát és annyi szobahőmérsékletű tejet, hogy könnyen gyúrható élesztős-omlós tésztát kapjunk. Ezután lefóliázva 2 órára hűtőbe tesszük.
    2. A tészta pihentetése közben a datolyákat kimagozzuk, és éles késsel nagyon apróra vágjuk.
    3. Lisztezett gyúródeszkára borítjuk a tésztát, 3-4 mm vastagra kinyújtjuk, hogy kb. 25x25-30 centi nagyságú szögletes tésztalapot kapjunk. Most az aprított datolyát a tésztalapra szórjuk, meghintjük cukros kakaóval, szorosan felcsavarjuk, és a végét megkenjük tojással, hogy a tekercshez tapadjon. Végül éles késsel a két legvégét levágjuk, majd 25 egyforma vastag szeletre vágjuk, tenyérrel kicsit meglapítjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és megkenjük felvert tojással.
    4. 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt megsütjük, kihűtjük. Vaníliás porcukorral megszórva kínáljuk.

Megjegyzés

A felvert tojással megkent csigákat ízlés szerint megszórhatjuk apróra vagdalt mandulával. A kelt-omlós tésztát ne tegyük meleg helyre kelni, mert megolvad benne a nagy mennyiségű vaj, és nem tudunk vele dolgozni.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek