Régóta szemezel a hipermarketben vagy a zöldségesnél néhány titokzatos gyümölccsel? Ne habozz tovább, ismerkedj meg velük közelebbről, mert segítenek feltölteni a vitaminraktáraidat!
Ezek a messziről érkező különlegességek önmagukban vagy desszertek, koktélok alkotórészeiként üdítő változatosságot jelentenek a télen elfogyasztott sok alma, citrusféle és banán után. Már egy-két darab is feldobja a napodat.
1. Datolyaszilva
A hurma, khaki és sharon néven egyaránt forgalmazott datolyaszilva hazánkban is megterem. Az Ázsiából elterjedt gyümölcs legfinomabb változatát az izraeli Sharon-síkságon nemesítették. Alakja és feszes héja szilvára, mérete, aranyló színe és édes íze kajszibarackra emlékeztet. Várd ki türelemmel, hogy megpuhuljon, mert éretlenül élvezhetetlen. Ha érett állapotban viszed haza, csak 1-2 napot bír ki a hűtőben. Lefagyasztva hűtőládában tárolhatod.
Fogyaszd nyersen önmagában, gazdagíts vele gyümölcssalátát vagy díszíts vele pudingot, fagylaltkelyhet, jégkrémdesszertet. Süteménybe vagy mellé, továbbá gyümölcslének, lekvárnak, befőttnek és aszalva is kiváló.
2. Licsi
A Dél-Kínában több mint ezer éve termesztett trópusi gyümölcsöt kínai ikerszilvának is nevezik. Magas a C-vitamin- és ásványianyag-tartalma. Pirosas, rücskös héja nem ehető. Lédús fehér húsában nagy sötétbarna mag rejtőzik.
A fűszeresen édes zamatú licsiből Kelet-Ázsiában befőttet, zselét, sőt bort és likőrt készítenek, továbbá helyenként aszalják vagy párolják is. Érzékeny a hőre, ezért csak rövid ideig szabad melegíteni.
Nyersen a legfinomabb. Fejtsd le a héját, mintha tojást hámoznál, majd távolítsd el a magját. Eheted önmagában vagy használhatod salátákba, koktélokhoz, valamint torták, sütemények, krémes és jeges desszertek díszítésére.
3. Maracuja
Passiógyümölcsnek is nevezik, mert a trópusi golgotavirág termése. Sok benne az A-vitamin, a foszfor, a kalcium és a vas.
Az éretten sötétlila termést hosszan tárolhatod szobahőmérsékleten. Ahogy a héja ráncosodik, úgy lesz egyre zamatosabb a belseje. Teljesen érett állapotban üdítően savanykás-édes-csípős ízű. Kiemeli más gyümölcsök ízét. Gyakran adják kevert gyümölcslevekhez és gyümölcsös jeges teákhoz.
A hosszában félbevágott maracujából könnyen kikanalazhatod a húsos részt. A magokkal együtt, esetleg egy kevés cukorral megszórva fogyaszthatod, továbbá felhasználhatod desszertekhez, tortákhoz, gyümölcssalátákhoz vagy akár sörbethez.