Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Mennyi D-vitamint szedjen a felnőtt, a gyerek és a várandós?

Napjaink „sztárvitaminja” fontos szerepet játszik a szervezet számos élettani folyamatában, ezért hiánya komoly egészségügyi problémákat okozhat életünk bármely szakaszában.

A legfrissebb magyarországi reprezentatív orvosi felmérés szerint kora tavaszra a magyarok 95 százaléka szenved D-vitamin-hiányban. A népesség kétharmadánál kritikusan alacsony e vitamin szintje, ennek ellenére továbbra is mindössze a lakosság tizede figyel oda a pótlásra. A szakemberek a leginkább megdöbbentőnek azt tartják, hogy a felnőtt, nem beteg lakosság egyötödénél a D-vitamin-hiány extrém méreteket ölt!

A napsütésen túl

A D-vitaminról tudni kell, hogy csak a nevében vitamin: a hatásait tekintve valójában egy hormonról van szó. Elsősorban a nap ultraibolya-B sugarainak köszönhetően, a bőrben termelődik, vagy kisebb részben a táplálékkal jut a szervezetbe az „előanyaga”, amely ezt követően több átalakulással formálódik a végső, biológiailag igazán aktív anyaggá.

– Hazánkban a késő ősztől kora tavaszig terjedő időszakban a napsugárzás nem elegendő a szükséges mennyiség megtermeléséhez, tehát októbertől márciusig Magyarországon nincs megfelelő D-vitamin-forrás – magyarázza dr. Takács István, a Magyar Osteoporosis és Osteoarthrologiai Társaság (MOOT) főtitkára és az Első 1000 nap program elnöke.

– Mivel a táplálékaink gyakorlatilag nem tartalmazzák, ilyenkorra nagyjából mindenkinek kiürül a D-vitamin-raktára. Hozzáteszem, ahhoz, hogy a megfelelő, a szakértők által javasolt mennyiségű vitamin bejusson a szervezetünkbe, még a nyári napsütés sem feltétlenül elegendő. Az egészségesnél jóval több időt kellene a tűző napon tölteni, ha kizárólag így szeretnénk feltölteni a szervezet D-vitamin-készletét.

A csont építőeleme

A tartósan fennálló hiány kulcsszerepet játszik számos betegség, többek között a csontritkulás kialakulásában.

– A csont egészséges mennyiségéhez és minőségéhez kellő ásványi anyag szükséges. A D-vitaminnak köszönhető, hogy például a kalcium és a foszfát beépül a csontba. Ugyanakkor az alacsony D-vitamin-szint csontvesztést és -ritkulást okozhat, rontja a csontok szerkezetét, gyengíti az izmokat – mondja dr. Szekeres László reumatológus, a MOOT elnöke. – Hazánkban jelenleg több mint 800 ezer csontritkulásos beteg él, a riasztó tendenciához pedig nagymértékben hozzájárul a D-vitamin nem kielégítő szintje. Számos adat igazolta, hogy hiányakor a csontoknak nem elsősorban a mennyisége, hanem a minősége romlik, ezért az érintetteknél a csontok törékenysége a sokszorosára nő. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a csípőtáji törésen átesett betegek több mint 90 százaléka súlyos D-vitamin-hiányban szenved. A csontritkulással kezeltek csaknem fele ráadásul később sem ügyel a megfelelő pótlásra, pedig a vitaminbevitel és a rendszeres mozgás fontos szerepet játszik a csontszerkezet állapotának megőrzésében.

A gyerekek egészségéért

A szakemberek nem győzik hangsúlyozni: a D-vitamin megfelelő szintje különösen fontos a fogantatástól számított első ezer napban.

– Várandósság idején megduplázódik a kismama vitaminszükséglete, amely a magzat fejlődését is befolyásolja – folytatja Dr. Takács István. – Az anyuka megfelelő D-vitamin-ellátottsága jelentősen képes csökkenteni a terhesség szövődményeinek a kockázatát, illetve pozitívan hat a születendő gyermek egészségére is. E vitamin nemcsak a kismama immunrendszerének megfelelő működéséhez járul hozzá, hanem a baba csont- és fogfejlődésében, a megfelelő csonttömeg elérésében, valamint a csontok szilárdságához szükséges kalcium beépülésében is kulcsszerepet játszik. A pótlás a várandósság alatt és a szülést követően is elengedhetetlen – mondja a szakember. – A D-vitamin hozzájárul az egészséges sejtfejlődéshez, és alapvető szerepe van az ideg-, valamint az immunrendszer fejlődésében. Azok a gyerekek, akik megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutnak, kevésbé fogékonyak az 1-es típusú cukorbetegségre, az allergiás megbetegedésekre és az asztmára.

Nem kell abbahagyni!

– Magyarországon sokáig működött az a sajnálatosan bevett gyakorlat, miszerint a gyerekek az életük első egy évében annak rendje és módja szerint kaptak D-vitamin pótlást, majd ennek letelte után a pótlás sokaknál megszűnt... – mondja dr. Takács István. – Ennek semmiféle szakmai vagy tudományos alapja nincs, és nem is volt, tehát a kicsik számára egészen addig kell biztosítani, hogy hozzájussanak a megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz, amíg a korukból adódóan elegendő napfényhez nem jutnak.

Tudtad?

* A túlsúly orvosilag igazolhatóan növeli a D-vitamin-szükségletet.

* A hagyományos magyar konyha hívei maximum 80-100 egységnyi D-vitamint fogyasztanak naponta. Kiváló forrásai a tengeri halak, a vadlazac, a csukamájolaj, kis mennyiségben pedig a tojásban, a májban is megtalálható.

A rák ellen is

A daganatos betegségek és a D-vitamin-hiány összefüggése régóta foglalkoztatja a szakembereket. Takács doktor szerint a vastagbélrákkal való összefüggés ma már bizonyítottnak tekinthető, a megelőzésben és a kezelésben egyaránt fontos szerepet játszik. Az emlőtumor esetében az összefüggések nem ennyire egyértelműek, azt viszont vizsgálatok igazolták, hogy a D-vitamin-ellátottság szinten tartásával a mellrákos betegek túlélési esélyei is megnövekedhetnek.

Mennyi az annyi?

A D-vitamin pótlására a D3-vitamin előnyösebb, mint a D2-vitamin. A D-vitamin-hiány megelőzésére Magyarországon javasolt D3-vitamin-dózisok:

MÉG TÖBB FOGYÓKÚRÁS TIPPET ÉS ÉLETMÓD TANÁCSOT TALÁLSZ A FANNY MAGAZIN EHETI SZÁMÁBAN! KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!
LESZOKNÁL A CUKORRÓL? SEGÍTÜNK, MIT MIVEL HELYETTESÍTS! >>> 
8-KOR REGGELIZZ, 7-KOR VACSORÁZZ: MUTATJUK, MIKOR MIT DIKTÁL A BIORITMUSOD! >>> 
HATÁSOS KAJATIPPEK MAGAS ÉS ALACSONY VÉRNYOMÁSRA >>> 
  • Kinyomtatom
  • Elmentem
  • Elküldöm
Promóció

Magazin