Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 egyszerű alapsüti és 4 isteni krém - variációk cupcake-re!

default user icon
MME
Muffin ünnepi ruhában - tulajdonképpen ez a cupcake. Népszerűsége töretlen, évtizedek sőt, évszázadok óta töretlen, mivel könnyű elkészíteni, számtalan variációja létezik, a végeredmény nagyon látványos, és elronthatatlan!
CUPCAKE TÖRTÉNELEM

Bár a legelső ezzel kapcsolatos feljegyzés 1796-ból származik, a cupcake igazán a 19. században indult el hódító útjára Amerikában. A név kialakulását illetően két teória létezik: az első szerint a süteményeket eredetileg kicsi edényekben (cup) sütötték, a második szerint a hozzávalókat adagolták csészével (cup) a hagyományos méricskélés helyett. A speciális muffin-sütőformák pedig a 20. században terjedtek el.

Kezdetben a cupcake-eket “number cakes”-nek is (1-2-3-4 cakes) hívták, mert ilyen egyszerű volt megjegyezni a hozzávalók mennyiségét:

1 csésze vaj, 2 csésze cukor, 3 csésze liszt, 4 tojás, plusz 1 bögre tej és egy kanál szódabikarbóna.

A hagyományos receptet azóta számtalan variáció követte, a cupcake-ek népszerűsége pedig egyre nő világszerte.

Az uzsonnasüteményként funkcionáló muffinnal ellentétben a cupcake-eket inkább ünnepi alkalmakra készítik, gyakran torta helyett, vagy egy kisebb méretű torta kísérő süteményeiként – ez utóbbi összeállítás főleg esküvőkön népszerű.

A díszítési variációk száma végtelen: krém, tejszínhab, fondant, marcipán, gyöngyök, virágok, figurák, sőt, papírból készült díszek és textil masnik is díszíthetik az elegáns, vagy éppen roppant cuki cupcake-eket.

Muffin alapreceptek:

Csokis cupcake (12-14 db)

160 g liszt
30 g kakaópor
150 g kristálycukor
6 g szódabikarbóna

200 ml tej + fél teáskanál ecet vagy citromlé
100 ml olaj
2 db tojás

Vaníliás cupcake (12-14 db)

180 g liszt
150 g kristálycukor
vanília (esszencia vagy cukor)
6 g szódabikarbóna

200 ml tej + fél teáskanál ecet vagy citromlé
100 ml olaj
2 db tojás

Elkészítésük:

A tejet kimérjük, hozzáadjuk az ecetet, majd hagyjuk pihenni 4-5 percet. (Írót készítünk.) A száraz hozzávalókat összekeverjük egy nagyobb edényben.

A tejhez öntjük az olajat, hozzáadjuk a 2 egész tojást, kicsit elkeverjük. A folyadék 2/3-át hozzáadjuk a lisztes keverékhez, majd robotgéppel folyamatosan keverve a többi tejet is belekeverjük.

Egy mérőedény segítségével a papírkapszlikat kb. 2/3-ig megtöltjük, a tésztát 170 C-ra előmelegített (nem légkeveréses) sütőben 15-20 percig (tűpróba!) sütjük.

Miután kisült, néhány percig a formában maradnak, majd rácsra szedve hagyjuk kihűlni. (Ha túlságosan púposra sikerült a sütik teteje, hideg kanállal lesimíthatjuk őket közvetlenül azután, hogy kivettük a sütőből.)

Teljesen kihűlt állapotban díszítjük.

Mandulalisztes cupcake (12-14 db)

50 g mandula liszt
50 g finomliszt
70 g olvasztott vaj
90 g kristálycukor
5 g vaníliás cukor
2 db tojás
2 g sütőpor
csipet só

Elkészítése:

A piskótához a sütőt előmelegítjük 170 fokosra. A tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a sütőporral és a sóval elkevert lisztet és mandulalisztet, majd belecsurgatjuk az olvasztott vajat és simára keverjük. A kész piskótát muffin formákba öntjük, kb ¾-ig, majd kb. 25 perc alatt készre sütjük. A megsült muffinokat krémmel lekenjük. A marcipánt keményítőn vékonyra nyújtjuk és a muffinokat dekoráljuk.

KRÉMEK & bevonatok

Vaníliás krém:

100 g (szobahőmérsékletű) vaj
100 g (hideg) krémsajt
vanília (esszencia vagy cukor)
100 g porcukor

Kakaós krém:

100 g (szobahőmérsékletű) vaj
100 g (hideg) krémsajt
40 g kakaópor
100 g porcukor
1-2 evőkanál tejszín vagy tej

Sajttortás krém

100 g (szobahőmérsékletű) vaj
100 g (hideg) krémsajt
egy citrom reszelt héja
2-3 kiskanál citromlé
100 g porcukor
1-2 evőkanál tejszín vagy tej

Elkészítésük:

A vajat kihabosítjuk majd hozzáadjuk a krémsajtot. Ezután hozzáadjuk a többi fűszerezést, majd a cukrot 2-3 részletbe adagoljuk a krémünkbe. Összesen 3-5 percig keverjük.

Házi marcipán:

Hozzávalók (1 személyre):

150 g mandulaliszt
150 g porcukor
0,5 dl víz a sziruphoz

Elkészítés:

A mandulalisztet a porcukor felével összedolgozzuk. A többi cukrot a fél dl vízzel sziruposra főzzük, és kissé lehűtve, elegyítjük a cukros mandulával és simára gyúrjuk. Fél órára hűtőszekrénybe tesszük. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss