Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cupcake, a különleges muffin

A cupcake valójában a szintén nagyon népszerű muffinra hasonlít, ám mégsem az. Pontosabban annyival több, mint egy muffin, hogy kiérdemelt egy saját, külön kategóriát. Kisebb, díszesebb és változatosabb.

A cupcake és a muffin legszembetűnőbb különbsége a méret, a dekoráció, illetve a tésztához használt alapanyagok aránya. A cupcake a legtöbb esetben kisebb a klasszikus muffinnál, azzal ellentétben hatalmas cukros krémkoronát visel, illetve homogénebb, különféle extra alapanyagoktól mentes tésztán alapul. Több benne a tojás, és a muffinhoz zsiradékot biztosító olaj helyett a legtöbb esetben vajjal készül.

A cupcake ünnepi desszert

Amíg a muffin a hétköznapok gyors desszertje, addig a cupcake egy falatnyi drága pillanat, szülinapi tortácska, leánybúcsúztatóra készített partifalat, a családi, baráti összejövetelek megkoronázásaképp jelenik meg.

A muffint az alap kevert tésztához adott magok, gyümölcsök és egyéb kiegésztők hangolják, teszik egyedivé, a cupcake-nél a lényeg nem elsősorban a tésztában rejlik, hanem a rajta pihenő krém hordozza magában.

További különbséget generál az is, hogy amíg a muffint gyakorta készítjük közel egészséges alapanyagok felhasználásával, addig a luxus érzetével kecsegtető cupcake esetében ez szinte elképzelhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy a muffin nem csak egészséges, hanem sós is lehet, míg a cupcake kizárólag édes változatban létezik.

A cupcake mindig tökéletes

A muffinnál nem számít a tökéletes kidolgozottság, a cupcake-nek darabonként kell kiállnia a tökéletesség próbáját, amit főleg a tészta tetejére halmozott krém és annak dekorációja képvisel. A legtöbb esetben a tészta külön ízesítés nélküli, kevés vaníliával, csipetnyi citromhéjjal elkevert piskóta, azonban a krém ízesítésének csak a képzelet szabhat határokat.

A vajból vagy adott esetben sajtkrémből készített édes krémcsúcsok lehetnek csokoládésak, gyümölcsösek, fűszerekkel gazdagított krémek, s ezeket a krémeket megannyi módon púpozhatjuk a sütemény tetejére. A habnyomó különböző formázó csőreivel különféle mintákat, formákat készíthetünk. A krémet tovább dekorálhatjuk pirított csonthéjasokkal, csokoládépöttyökkel, különféle reszelékekkel, tésztamorzsával, marcipándíszekkel, kandírozott, esetleg szárított gyümölcsökkel, vagy akár színes szórócukorkákkal. A krémre kerülhet nem ehető díszítés is, ilyen esetekben ügyeljünk arra, hogy könnyedén, egyben eltávolítható legyen, ne rontsa a sütemény élvezhetőségét.

Ízlés és fantázia szerint tölhető

A kisült piskóta azonban nem csak dekorálható, hanem tölthető is. Ha a kész sütemény tetejének közepén lukat fúrunk és némi tésztát kiemelünk, akkor – akár a tetején lévő krémtől eltérő ízvilágú, de azzal harmonizáló krémmel - meg is tudjuk tölteni ezeket a pici süteményeket.

A cupcake-ből érdemes egyszerre több ízesítést is készíteni, ennek legegyszerűbb módja, ha többféle krémmel bolondítjuk meg az azonos alapokon nyugvó tésztát. Cupcake-ből összeállíthatunk születésnapi vagy esküvői tortákat is, de nagyon jó megoldást nyújt, ha a gyerekeink számára tartott különböző összejövetelekre ilyen minitortákat készítünk.

A cupcake, mint bögrés süti

Azok, akik már régebb óta olvasgatnak angolszász gasztronómiai oldalakat, magazinokat, megszokhatták, hogy a desszertek esetében mindig bögrényi mértékegységben adják meg a hozzávalókat. Ez sok esetben valóban megkönnyíti a dolgunkat, de a folyékony, vagy épp csak félfolyós alapanyagoknál a metrikus skála bizony sokkalta célravezetőbb, és kevesebb összekent mérőedényt vagy bögrét eredményez. A bögrés módszer száraz anyagok esetében azonban kiváló. A bögre használata alapesetben kiváltja a mérleget, egységes alapra helyezi az alapanyagok arányát, így ha nem kifejezetten ragaszkodunk egy bizonyos mennyiségű édesség elkészítéséhez, akkor bármilyen bögre vagy pohár megteszi.

Ha viszont szeretnénk az eredeti receptnek megfelelő mennyiségű süteményt elkészíteni, akkor érdemes beszerezni egy vagy két beskálázott mérőpoharat, ami sokban megkönnyítheti a dolgunkat, lévén, hogy könnyedén mérhetünk vele negyed vagy fél bögrényi dolgokat is. A bögrével való mérés alapszabálya, hogy soha ne lapogassuk bele az alapanyagokat. Ha túl sok felesleges levegő szorul az edénybe, akkor finoman ütögessük hozzá a fenekét a konyhapulthoz, de kanállal soha ne nyomkodjuk bele az alapanyagokat a pohárba, bögrébe. Az így kimért alapanyagokat aztán a recept leírásának megfelelően kell összeállítani.

A tésztát teljesen ki kell keverni

A cupcake esetében a tészta homogenitása fontos szempont, hiszen ez is része az esztétikus süteménynek. Legkönnyebben akkor jutunk hibátlan tésztához, ha robotgépet vagy legalább egy kézi mixert alkalmazunk. Az így kapott tésztát azután a muffinformába, vagy az annál kisebb lyukakkal ellátott cupcake-formába ültetett papírkapszlikba kell kanalazni úgy, hogy a tészta maximum a kapszli háromnegyedéig érjen.

A bögrés mérési mód valószínűleg több kontinensen is megjelent már a korábbiakban, de az egységesítésben egy bizonyos Fannie Merritt Farmer nevű hölgy járt élen, aki a XIX. század utolsó negyedében megalkotta a The Boston Cooking School-Cook Book című művét, amiben a receptek hozzávalóit már kizárólag csak mérőkanálnyi, bögrényi mennyiségekben adta meg. Azonban arra ügyeljünk, hogy az amerikai és az angol bögre között akadnak eltérések. Az amerikaiak bögréjének űrtartalma 250 ml, míg az angoloké csak 240 ml.

Cupcake alaprecet

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 1 bögre nem túl kemény vaj
  • 1 bögre cukor
  • 1 bögre tej
  • 1 bögre rétesliszt
  • 1,5 bögre finomliszt
  • 2 teáskanál vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 1 csomag sütőpor

Elkészítés: A vajat a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojásokat. Ezután beleöntjük a sütőporral és sóval elkevert lisztet, majd folyamatos keverés mellett - tejjel felöntve - homogén tésztává alakítjuk. Az elkészült tésztát a muffinsütőbe illesztett papírkapszlikba töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben aranyszínűre sütjük.

Baileys-krém

Hozzávalók:

  • 1 bögre nem túl kemény vaj
  • 2,5 bögre porcukor
  • 3 evőkanál Baileys likőr

Elkészítés: A vajat a porcukorral és a likőrrel simára keverem, majd habzsákkal a tészták tetejére nyomom, tálalásig hűtőbe teszem a kész tésztákat.

Citrusos krém

Hozzávalók:

  • 1 bögre nem túl kemény vaj
  • 2,5 bögre porcukor
  • 1 evőkanál lime-lé
  • ½ lime reszelt héja
  • ½ narancs reszelt héja

Elkészítés: A vajat a porcukorral és a lime levével alaposan kidolgozom, majd hozzáreszelem a lime és a narancs héját. Ezzel is átforgatom, végezetül a krémet habzsákból a süteményekre nyomom. A süteményeket tálalásig a hűtőben tartom.

Cupcake receptek a Mindmegettén

Ezek is érdekelhetnek

Friss