Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

3 ikonikus desszert, amit meg kell kóstolnod a top 3 európai cukrászdában

Több mint száz éve édesítik a helyiek életét ezek a turisztikai látványosságnak számító cukrászdák. Csodáld meg őket, ha Párizsban, Bécsben vagy Budapesten jársz, és kóstold meg a leghíresebb süteményeiket!
1. macaron a párizsi Ladurée-ben:

A Saint-Germain des Prés negyedben található cukrászda elődje egy kis pékség volt, amelyet Louis Ernest Ladurée, egy Délnyugat-Franciaországból Párizsba települt molnár nyitott 1862-ben. Ez 1871-ben leégett, és előkelő teaszalonként született újjá a rue Royale-on: falait a kor népszerű festője és plakátkészítője, Jules Cheret dekorálta ki, választéka pedig eltolódott a cukrászsütemények irányába.

Ikonikussá vált macaronját a múlt század 30-as évei óta árulja a Ladurée. A ganache krémmel töltött, kívül roppanós, belül lágy tésztakorongokat akkoriban Pierre Desfontaines készítette. A recepten azóta sem változtattak, viszont számtalan színnel és szezononként változó, különleges ízesítésekkel lepik meg vásárlókat.

MACARON RECEPTEK >>> 

Készülj fel rá, hogy mélyen a zsebedbe kell nyúlnod, ha eredeti Ladurée macaronra vágysz! A darabszámra árult apró édességeket magad is összeválogathatod, de ha díszes papírdobozba kéred, akkor a csomagolást külön felszámítják. (És ez közel annyiba kerül, mint maga a süti!)

A borsos árak ellenére az eredeti Ladurée macaron olyan népszerű, hogy a cég New Yorktól Tokióig világszerte is terjeszkedik. Egyedül a Champs-Elysées-n nyílt szecessziós portálú üzletükben naponta 15 ezer darab édes korong talál gazdára, a Monte-Carlo-i boltjukból pedig II. Albert monacói herceg lakodalmára is szállítottak a finomságból. 

2. Sacher-torta a Bécsi Sacherben 

Az Opera mögötti elegáns Hotel Sacherban két helyen is megkóstolhatod az osztrákok egyik leghíresebb édességét. A Philharmoniker Strasse felől a Sacher kávéházba, a Kärtner Strasséról pedig a Sacher Eck cukrászdába érkezel.

Az emblematikus csokoládétortát 1832-ben, Metternich kancellár udvarában találta ki Franz Sacher, amikor a megbetegedett konyhafőnök a 16 éves cukrászinast kérte meg, hogy „ne hagyja cserben” és készítsen helyette valamilyen különleges süteményt. A receptet Franz fia, Eduard vitte tovább, aki előbb a Demel cukrászdában volt tanonc, majd megalapította a nevét viselő szállodát.

Az igazi Sacher torta ma is a féltve őrzött titkos recept alapján, változatlanul kézműves módszerrel készül, a tojás szétválasztásától egészen az eredetiséget igazoló csokipecsét felhelyezéséig. Évente több mint 360 000 darabot értékesítenek belőle a bécsi, salzburgi, grazi és innsbrucki Café Sacherban, illetve a világ minden tájáról rendelést felvevő csomagküldő szolgálaton keresztül. A tortát immár több mint 180 éve ugyanolyan – pecsét alakú „Original” védjeggyel és „Hotel Sacher Wien” felirattal ellátott – fadobozban szállítják.

Otthon is tejszínhabbal fogyaszd, ahogy a Sacherban felszolgálják, mert a tésztája elég száraz. Lehetőleg 16-18 fokos helyen tárold, és ne rakd a hűtőbe, mert „izzadni” kezd!

Ha teheted, térj be a bécsi Hotel Sacher Kék Bárjába is, ahol kiváló koktélokat kevernek. Az Eduard özvegye, a szállodát 40 évig vezető legendás Anna Sacher emlékére kreált narancssárga pezsgőkoktélt az asszony kedvenc tollboájának színei ihlették.

3. Zserbó a budapesti Gerbeaud-ban

Budapest szívében patinás atmoszférát árasztva várja a finom ízek szerelmeseit Európa egyik legrégibb, legnagyobb és tradíciókban leggazdagabb cukrászdája.

A Gerbeaud legendája a soproni cukrászcsaládból származó Kugler Henrikkel kezdődik, aki Párizsban gyarapította tudását, majd 1858-ban megalapította cukrászatát a mostani József nádor téren. 1870-ben áttette székhelyét a mai Vörösmarty térre, és cukrászdája „az elegáns világ találkozóhelye” lett. Mivel utóda nem volt, átadta az üzlet vezetését egy Párizsban megismert genfi cukrásznak, Gerbeaud Emilnek. 1884-ben már ő volt a századfordulóra világhírűvé vált cukrászda tulajdonosa. Vajas, párizsi és más különleges krémeket, több mint százféle teasüteményt, valamint csemegecukorkákat készített, ő honosította meg Magyarországon a macskanyelvet, valamint a konyakos meggyet, és változatos termékeit saját tervezésű, jellegzetes dobozokban árusította. Neki köszönhetjük a hangulatot napjainkban is megteremtő gazdag stukkódíszítést, a pompás csillárokat, a márványlapos asztalokat, a falak nemesfa- és brokátborítását.

A Gerbeaud változatlanul az a hely, ahol mindenki megfordul, aki Budapesten él vagy ide látogat. Megfordultak itt olyan hírességek is, mint Diana hercegnő, Beatrix holland és Erzsébet angol királynő, Madonna, Ralph Fiennes, Melanie Griffith, Antonio Banderas vagy Brad Pitt. 

Mielőtt leülnél valamelyik gyönyörű szalonban vagy a tágas teraszon, sétálj el a gazdag süteményespulthoz, ahol a klasszikus Dobos torta, Esterházy torta és zserbó mellett a hagyományokat kreatívan ápoló cukrászok újdonságai közül is választhatsz.

Ezek is érdekelhetnek

Friss