Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cukorfajták - mihez milyet használjunk?

A cukor igen sokféle formában van jelen az életünkben. Mást használunk főzéshez, sütéshez, gyümölcsök eltevéséhez, más kerül a kávéba és másféle cukorral ízesítjük, dekoráljuk az elkészült desszerteket.

Európában a leggyakrabban használt cukor a répacukor. A répából kinyert cukor különféle formájában jóformán teljesen lefedi az igényeket, bár az utóbbi években az angol és amerikai gasztronómia hatására megnőtt a nádcukor iránti igény és kereslet.

Cukorrépából nyert cukrok

• Kristálycukor
A legszélesebb körben használt, háztartásokban leginkább elterjed cukor. Főzéshez,  sütéshez, konzerváláshoz és italok ízesítéséhez egyaránt alkalmazzák.

• Finomított kristálycukor (sütőcukor)
Finomra őrölt kristálycukor, amelynek előnye, hogy kisebb szemcseméretének köszönhetően  könnyen olvad. Főzésre, sütésre kiválóan alkalmas, kifejezetten ajánlott piskóták, krémek  készítéséhez.

• Kockacukor
A kocka formára préselt kristálycukrot jóformán csak italokhoz használják. Tömbjellege miatt csak meleg folyadékban olvad.

• Porcukor
Finomra őrölt kristálycukor, amit piskótákhoz, habcsókokhoz és hasonló sütemények készítéséhez, illetve az elkészült sütemény dekorálására használnak.

• Jégcukor
Préselt kristálycukorból készül. Tökéletesen alkalmas sütemények és édességek  dekorálására, mivel a sütés során nem olvad meg, magas hőmérsékleten is megtartja a  formáját.

• Süvegcukor
Ahogy a kockacukor egy adott egységet képvisel, úgy a lassan már csak emlékeinkben létező süvegcukor is. A préseléssel előállított süvegek általában negyed kilós tömbökben kerültek értékesítésre. Lekvárok, szörpök, forró italok nagyobb mennyiségben történő  előállításához használható.

• Barna cukor
A finomítatlan cukor színét és aromáját a cukorgyártás folyamán keletkező melléktermékkel,  a melasszal adják meg. A melasz nem csak színesebbé és gazdagabb ízűvé teszi, hanem ha  nagyobb mennyiséget adnak hozzá, akkor a cukor ragacsossá, nedvessé válik tőle. Bizonyos esetekben nem melasszal, hanem cukornádból kinyert sziruppal vagy karamellel színezik,  ízesítik a cukrot.

• Sötétbarna cukor
Ebben a cukorban már magasabb a melasztartalom, mint a sima barna cukorban. Lágyabb,  nedvesebb cukor, ami kifejezetten jól illik csokoládés, csonthéjas édességekbe, de a kávét,  teát, kakaót is plusz ízárnyalattal gazdagítja.

• Kandiscukor
Nagy kristályokból álló cukor, ebből kifolyólag nehezen olvad. Létezik fehér és barna  kivitelben is. Nagyon jó forró italokhoz, főleg teákhoz kiváló.

Nádcukrok

• Nádcukor
A világ cukortermelésének közel 70%-át kitevő cukor, a cukornádból kinyert kikristályosított cukor, aminek finomítása után a cukorrépából nyert cukorral megegyező eredményt kapunk. Felhasználása azonos a répacukoréval.

• Barna nádcukor
Finomítatlan nádcukor. Kifejezetten alkalmas forró italok ízesítésére és sütemények  készítésére. Ebbe a csoportba tartozik a mostanában igen népszerű guyanai gyökerekkel bíró Dememrara, illetve a barbados-i múlttal rendelkező nagyon nedves és melaszban igen gazdag Muscovado. Francia nyelvterületen Cassonade-ként ismert a barna nádcukor.

Svéd bucik

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
10 dkg nádcukor
4 g száraz élesztő
2,5 dkg vaj
1,9 dl meleg tej
1 csipetnyi só
1/2 teáskanál őrölt kardamom
1 tojás
1-2 dkg vaj
1/3 üvegnyi sűrű áfonyalekvár

Elkészítés: A lisztet átszitálom, hozzáadom a száraz élesztőt, a kardamomot, a sót, majd a tojást, a tejet és a megolvasztott vajat. Alaposan kidolgozom a tésztát, és 1 órát meleg helyen pihentetem.
A tésztát kinyújtom, tisztességesen megkenem áfonyalekvárral, majd a sarkait középre behajtom, és az egész tésztát még egyszer félbehajtom. 8 darabra vágom. Egy sütőpapíros gáztepsire vajdarabokat teszek, ezt meghintem egy kevés nádcukorral, végezetül ráültetem a minden irányból áfonyát lehelő példányaimat, és 180 fokon szép színesre sütöm.

Tiramisu

Hozzávalók egy 28 cm-es pitetálra és 4 főre méretezve:
12 dkg babapiskóta
50 dkg mascarpone
7 dkg barna cukor
3 nagyobb tojás
1 kupica rum
10 dkg 70%-os étcsokoládé
3,5 dkg vaj
csipetnyi só
2 dl feketekávé (ehhez plusz cukor)
1 narancs héja

Elkészítés: A tál alját ügyesen kimozaikozom a babapiskótákkal, majd a forró, édesített kávét óvatosan ráöntöm. Miután maradéktalanul magába szívta, gőzön lévő habüstben felolvasztom a csokoládét a vajjal és egy csipetnyi sóval. Ha felolvadt a csokoládé, akkor hozzákeverem a rumot, majd óvatosan ráöntöm a tésztára, és egy spatulával finoman elosztom.
A tálat félreteszem hűlni.
A tojásokat kettéválasztom. A sárgáját hosszan (4-5 percig) habosra verem a cukorral, majd belekeverem a mascarpone-t és végezetül az egészen lazítok a tojások felvert habjával.
A krémet lazán a csokoládérétegre csorgatom, majd egy kis plusz étcsokoládé-forgáccsal dekorálom és minimum 2 órára a hűtőbe teszem.

Cukor-krónika, avagy a cukor története >>>

Egészséges édesítők, cukorpótlók >>>

Édesíteni mézzel is lehet >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss