Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cukkinit mindenbe, mindenkor! - 9 szuper tipp cukkinihez

Választhatsz zöldet, sárgát, hosszúkásat, gömbölyűt, salátának való zsengét és tölteni való nagyobbat, pürésítheted levesnek, felapríthatod ragunak, felgöngyölheted tekercsnek vagy lasagnéba rétegezheted, megsütheted serpenyőben és grillen, panírozhatod és párolhatod, rétesbe töltheted és süteménytésztába keverheted – csak rajtad múlik, hogy mit készítesz belőle.

Érdemes minél több receptet kipróbálni, a kedvenc ételeket pedig időnként felturbózni, hogy a cukkini valóban megunhatatlan legyen a családod és a vendégeid számára.

1. Cukkinileves némi plusszal


A legegyszerűbb leves is különlegesnek hat, ha gömbcukkini kivájt héjában tálalod. Készítheted fokhagymásan, tejfölösen vagy paradicsomosan, megszórhatod szezámmaggal és zöldfűszerekkel, vagy kipróbálhatod citromosan, keleti fűszerkeverékkel ízesítve.

Cukkinileves >>>

2. Cukkinis falatkák és tekercsek

Előételnek és partira egyaránt kiválóak a kencékkel, sajttal, paradicsomkarikával megrakott, grillezett cukkinikorongok és a – pl. sonkával, sajttal és diókrémmel – töltött cukkinitekercsek. A rögzítésükre szolgáló pálcika segítségével evőeszköz nélkül is fogyaszthatók.


 
Váratlan vendégeknek 15 perc alatt kedveskedhetsz egy könnyű borkorcsolyával, ha van otthon 1 db cukkinid, 10 dkg pulykamellsonkád vagy más felvágottad és 5 dkg feta sajtod. A megmosott, megtisztított cukkiniről húzz le vékony hosszanti szeleteket egy zöldséghámozóval, majd minden szeletre fektess méretre vágott sonkacsíkot és szórd meg a felkockázott sajttal. Tekerd fel, tűzd meg fogvájóval, és pirítsd körbe egy kevés olajon vagy olajjal kikent grillserpenyőben!

Cukkinis ételek >>> 

3. Rántott cukkini gluténmentesen, ropogósan


Az ujjnyi vastag csíkokra vagy szeletekre darabolt, besózott cukkinit a diétára kényszerülők kedvéért forgasd rizslisztbe vagy bármilyen más, bioboltban beszerezhető gluténmentes keverékbe, majd felvert tojásba, végül pedig gluténmentes zsemlemorzsába. Bő, forró olajban, közepes tűzön süsd meg pár perc alatt. A panír kellemesen ropogós lesz, ha a morzsához szezámmagot adsz.

4. Magyarosan

Főzd meg a feltehetően Dél-Amerikából elszármazott zöldséget paprikával és paradicsommal a hazai gyomor számára oly kedves pörköltnek. Kenyérrel kínálhatod vagy párolt rizzsel, főtt burgonyával tálalhatod. Nyugodtan tegyél cukkinit a lecsóba is!

Cukkinis lecsó >>>  

5. Arab módra

A fűszeres hússal töltött kusza mahsi vagy dolma kara az arab konyha híres étele, de változatait az egész mediterrán térségben kedvelik. Libanonban és Szíriában egy kisméretű, halványzöld cukkinifajtát használnak hozzá, amely a nálunk megszokotthoz képest karakteresebb ízű és kevesebb vizet tartalmaz.

4-6 adaghoz 50 dkg darált (bárány)húst keverj össze 10 dkg rizzsel, 2 ek arab fűszerkeverékkel, 1 ek sóval, 1-1 csokor aprított petrezselyemmel és korianderrel, valamint 2 gerezd lereszelt fokhagymával. Vájj ki 1,5 kg apró, vékony cukkinit (az alsó végüket ne fúrd ki), majd az üregeket hintsd meg egy kevés sóval és csepegtesd meg egy kevés olajjal. Kanalazd a tölteléket a cukkinikbe úgy, hogy a rizsnek legyen helye megduzzadni. Egy nagy lábasba önts 5 dl paradicsomlét, és ízesítsd sóval, porcukorral. Helyezd bele a cukkiniket, adj hozzájuk 5 dl alaplét, és fedő alatt párold közepes hőfokon 45 percig. Végül forrald be erős tűzön kb. 15 perc alatt. Pitával kínáld!


6. Vegetáriánusok örömére

A rakott és töltött cukkini húsmentesen is elkészíthető, a cukkinifasírthoz pedig egyáltalán nem kell hús. Kerti sütögetéskor a grillezett cukkinit a húsevők köretként, a vegák valamilyen mártásssal fogyaszthatják.

7. Cukkinispagetti

Nem kell bekapcsolnod a tűzhelyt, ha a hagyományos pastát nyersen is élvezhető zsenge cukkinivel helyettesíted. A legegyszerűbb, ha a megtisztított zöldséget hosszában vékonyra gyalulod, majd a szeleteket nagy késsel szálasra metéled. Ezenkívül lereszelheted nagy lyukú reszelőn úgy, hogy minél hosszabb „spagettiszálakat” kapj, továbbá használhatsz konyhafelszerelési szaküzletben kapható spirálvágót, karmos hámozókést vagy kifejezetten cukkinispagetti gyártására alkalmas eszközt.

Cukkinispagetti >>>

A felvágott cukkinit sózd be, majd nyomkodd ki – ettől hajlékonyabb lesz. Végül gazdagítsd, akár egy tésztasalátát vagy önts rá valamilyen szószt. Ennyi!

8. Cukkini salátába és mártogatóshoz

A zsenge salátacukkinit ugyanúgy legyalulhatod és összeforgathatod ecetes-olajos öntettel, mint az uborkát, vagy ízlés szerint megfűszerezheted, és citromlével, olívaolajjal megcsepegtetve, reszelt parmezán sajttal tálalhatod.

A hosszú csíkokra vágott cukkinit más nyers zöldségekhez hasonlóan különböző szószokba mártogathatod. Éhségűzőnek magaddal viheted az irodába vagy a tévé előtt nassolhatod.

9. Süteményekbe is jó

A vízben gazdag cukkini szaftossá teszi a tömörebb tésztákat. Többek között fellazítja az édes és sós muffinokat vagy a diós banánkenyeret.

Még több cukkinis recept >>>  

Ezek is érdekelhetnek

Friss