Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cukkiniszuflé

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 2 személynek:
  • 17 dkg cukkini
  • 0,5 dl tej
  • 1,5 dkg vaj
  • 1,5 dkg liszt
  • 4 dkg sajt (pl. edami, parmezán)
  • 1 db újhagyma
  • 2 db tojás
  • őrölt fehérbors
  • A formákhoz:
  • vaj
  • zsemlemorzsa

Elkészítés

Elkészítés: A cukkinit kockázzuk fel, majd enyhén sós vízben főzzük puhára. Ezután szűrjük le, majd a tejjel együtt turmixoljuk össze.

A vajat hevítsük fel, majd adjuk hozzá a lisztet, és állandó keverés mellett addig pirítsuk, hogy világos színű maradjon (vigyázzunk, nehogy megbarnuljon). Ekkor vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a cukkinipürét, és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre, adjuk hozzá az apróra felvágott újhagymát, majd állandó keverés mellett rotyogtassuk 3 percig.

Vegyük le a tűzről, majd keverjük hozzá a reszelt sajtot és ízlés szerint a fűszereket. Ezután egyenként keverjük hozzá a tojások sárgáját, majd apránként, óvatosan a kemény habbá vert tojásfehérjét.

A formákat kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg zsemlemorzsával.
Ezután egyenlően elosztva kanalazzuk a formákba a masszát, majd töröljük körbe a formák belső peremét (így a tészta nem ragad a forma falához, és szépen felemelkedik).

Helyezzük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 15-20 perc alatt süssük szép aranybarnára (én légkeverésnél 150 fokon, 15 percig sütöttem).

A sütőből kivéve azonnal tálaljuk. (Én próbaképpen bent hagytam a kikapcsolt, meleg sütőben, és 15 percig szépen megtartotta a formáját, csak utána kezdett el összeesni.)

Megjegyzés

Ezt a sós szuflét tálalhatjuk előételként, vagy nagy melegben édesség helyett desszertként is. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss