A paradicsomot és a cukkinit megmossuk. A paradicsomot felcikkezzük, a cukkinit meghámozzuk, és kockákra vágjuk. A vöröshagymát és a fokhagymát meghámozzuk. Előbbit cikkekre vágjuk, utóbbit pedig összezúzzuk.
Felforrósítjuk egy lábasban az olívaolajat. Megpirítjuk rajta a kétféle hagymát és a cukkinit. Hozzáadjuk a paradicsomot, felöntjük kb. 1 l vízzel. Megsózzuk, ízesítjük a bazsalikom lecsipkedett leveleivel. Felforraljuk, majd kis lángon kb. 30 percig főzzük.
Közben egy száraz serpenyőben megpirítjuk a falatnyi darabokra tépkedett vagy felkockázott kovászos kenyeret.
Néhány darabot félreteszünk, a többit a leveshez adjuk, és néhány percig együtt főzzük. Végül lehúzzuk a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. A félretett pirított kenyérrel tálaljuk.