Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Cukkinis-fetás pirog

MME MME
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók 16-20 darabhoz:
  • Az omlós tésztához:
  • 30+5 dkg finomliszt
  • 15 dkg vaj
  • 1 kiskanál só
  • 2 tojássárgája
  • kevés hideg víz
  • 1 tojás a kenéshez
  • A töltelékhez:
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 kis fej lilahagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 1 db zöld kicsi cukkini
  • 1 db sárga kicsi cukkini
  • 2 db paradicsom
  • frissen őrölt bors
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 8 dkg feta sajt

Elkészítés

Elkészítés: A 30 deka lisztet a vajjal és a sóval, gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojássárgákat és annyi hideg vizet, hogy könnyen gyúrható, de ne lágy tésztát kapjunk. Ezután lefóliázva hűtőbe tesszük pihenni, míg a töltelék elkészül.

A töltelékhez a forró olajon az apróra vágott lilahagymát megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a megmosott, kicsi kockákra darabolt zöldpaprikát, zöld és sárga cukkínit, paradicsomot, sóval, borssal, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és közepes tűzön roppanósra pároljuk. Ha elkészült, belekeverjük a kicsi kockákra vágott feta sajtot, és kihűtjük.

A pihentetett omlós tésztát lisztezett gyúródeszkán vékony késfok vastagra nyújtjuk, majd 4x4 vagy 4x5 négyzetre daraboljuk. Mindegyik tésztanégyzet közepére 1-1 kiskanál cukkiniragut halmozunk, a tészta szélét felvert tojással megkenjük, félbehajtjuk, a szélét az ujjunkkal körbenyomkodjuk, majd villával megdíszítjük.

A pirogokat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük tojással, és 190 fokos sütőben 25-30 perc alatt pirosra sütjük. Ha elkészült, 10 percet pihentetjük és tálaljuk.

Megjegyzés

Az omlós tésztát fontos, hogy gyorsan állítsuk össze, mert ha a tésztában a kezünk melegétől megolvad a zsiradék, sülés közben tömör, szalonnás marad.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss