Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Cukkinis, tejszínes-fokhagymás rakott burgonya (gratin dauphinoise)

Hozzávalók

  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 20 dkg cukkini
  • 60 dkg krumpli
  • 2 ek olaj
  • 1 ek zabpehely
  • 2-3 db paradicsom
  • néhány szál kakukkfű
  • friss petrezselyem
  • 6-8 dkg reszelt trappista sajt
  • 2-3 dkg parmezán sajt
  • bors
  • 2 db tojás
  • 1 dl zsírszegény főző tejszín
  • 1 ek görög joghurt

Elkészítés

    1. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, a hagymát hajszálvékonyan felkarikázzuk, a fokhagymát áttörjük. A cukkinik végeit levágjuk, a krumplit meghámozzuk és megmossuk, majd mindkettőt vékony szeletekre gyaluljuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra.
    2. Egy serpenyőben felforrósítunk 1 ek olajat, és megfonnyasztjuk rajta a hagymát és a zúzott fokhagymát. Egy lapos kerámiatálat tálat kikenünk 1 ek olajjal, majd meghintjük zabpehellyel. Kissé egymásra csúsztatva, váltakozó rendben belerakjuk a cukkini- és burgonyakarikákat. 
    3. A tetej ére paradicsomot karikázunk, majd arányosan elosztva a tetej ükre simítjuk a párolt hagyma és fokhagyma keverékét. Meghintjük sóval, kevés kakukkfűvel, petrezselyemmel. A sajtok felével megszórjuk, majd megsózzuk és megborsozzuk. 
    4. A tojásokat elkeverjük a tej színben és a joghurtban, kicsit megsózzuk, majd a cukkinis rakott krumplira locsoljuk. Lefedjük alufóliával, és az előmelegített, forró sütőben kb. 25 percig sütjük. Kb. 15 perc után leszedjük az alufóliát, a tetej ét megszórjuk a maradék reszelt sajttal, kevés zabpehellyel, és további 20 percig sütjük, amíg enyhén megpirul. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük. 

    9 EGYSZERŰ ÉS ELLENÁLLHATATLAN KRUMPLIS EGYTÁLÉTEL >>> 

    13 CUKKINIS EGYTÁLÉTEL, AMIT TE IS AZONNAL EL AKARSZ KÉSZÍTENI! >>> 

    CUKKINITÓCSNI, -FASÍRT ÉS -PALACSINTA: 12 VARIÁCIÓ A NYÁR KEDVENC VACSORÁJÁRA >>> 

Megjegyzés

Salátával egytálételként, de hal vagy húsok köreteként is kínálhatjuk.

BiroSari
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hasonló Receptek

Magazin