Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Szaloncukor házilag

default user icon
SB
Kiskorunkban a karácsonyi vacsorák visszatérő témája volt, hogy édesanyám családjában milyen hagyományai voltak a karácsonyfán lógó szaloncukrok éjszakai megdézsmálásának és a szalonnapapír professzionális visszacsomagolásának. Természetesen vettük az adást. 26-ára minden évben csak az ál-szalonok maradtak a fán.
A szalonczukkedli

Az átlag magyar család ilyenkor decemberben két kiló szaloncukrot vesz, ez olyan kétszáz darab. Ha négytagú családdal számolunk, ez fejenként ötven cukor. Ha belegondolok, régen december elejétől január közepéig naponta kettő simán lecsúszott (nem, idén nem fog, szent fogadalmat tettem, hogy nem engedek a csábításnak). Napi kettővel számolva, az legalább nyolcvan. Ha esetleg nem ettem minden nap, megvan az országos átlag. A szaloncukor óriási biznisz, több millárd forintot költünk rá.

A bolti

Az aluljárókban kapható szaloncukor ellenőrizhetetlen, nemcsak az összetevők, de a szavatosság és a gyártási körülmények szempontjából is. Ha mégis boltban vesszük, részesítsük előnyben a dobozost és a magasabb minőséget. A zacskósok a nagy dobozok alján összeroppannak, gyorsan kiszáradnak. Mindenképpen nézzük meg a címkét. Nem biztos, hogy érdemes megvenni, ha szinte csak cukrot, aromát és színezéket tartalmaz.

A házi

Már a múlt században is készítették, igazán a századfordulótól jött divatba. A reformkortól francia minta nyomán a nagypolgári otthonokban a fogadószobában, azaz szalonban felállított fát díszítette, nevét is innen kapta. Jókai szalonczukkedlinek nevezte, mivel a szó a német salonzuckerl szóból ered. 1891-ben Hegyes József A legújabb házi cukrászat című kézikönyve már tizenhétféle szaloncukrot ír le, creme bonbone-ok, pictácz szukorkák neveken. Igazán érdemes otthon kísérletezni, hiszen nem ördöngösség kedvencünk elkészítése. A fán kívül az ünnepi asztalt is dekorálhatjuk vele, és ünnepi desszertként is felszolgálhatjuk.

Fondant szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg cukor
10 evőkanál víz
kakaó vagy csokoládé
vaj

Elkészítés: Egy edénybe öntjük a fél kiló fehér vagy barna cukrot, hozzáteszünk 10 evőkanál vizet. Folyamatosan kevergetve forrástól 8 percig főzzük. A hatodik percben egy kanál masszát tányérra teszünk és eldörzsöljük. Ha sűrűsödik és keményedik, a cukor elkészült. Levesszük a tűzről és ízesítjük. Az ízesítés történhet 10 deka csoki és 5 deka vaj vízgőz fölött összeolvasztott keverékével, 10 deka kókuszreszelékkel vagy fahéjjal, dióval, darált mazsolával, datolyával, pisztáciával.
Az elkészült masszát nedves kézzel rúddá sodorjuk. Ha lehet, porcelántálat vagy műanyag vágódeszkát használjunk. Mielőtt teljesen kihűl, tetszés szerinti darabokra vágjuk. Olvasztott csokoládéval bevonjuk, és a teljes kihűlés után színes papírba csomagoljuk. Fogunkat összeszorítva megpróbálunk kitartani karácsonyig.

Marcipános szaloncukorkülönlegesség

(fahéjas-gyömbéres, kókuszos-lime-os)

Hozzávalók:
20 dkg darált mandula
15 dkg porcukor
20 dkg csokoládé (lehetőleg jó magas, 50% feletti kakaótartalommal)
pár csepp mandulaaroma
víz
a fahéjas-gyömbéreshez: fahéj, reszelt gyömbér ízlés szerint
a kókuszos-lime-oshoz: lime leve és 10 dkg kókuszreszelék

Elkészítés: Vízgőz fölött a csokoládét megolvasztjuk. 20 deka darált mandulát összekeverünk 15 dkg porcukorral. Tehetünk bele pár csepp mandulaaromát. Evőkanállal lassan vizet adagolunk hozzá, hogy gyúrható masszát kapunk. Óvatosan a vízzel, hogy a massza jó kemény maradhasson. Ha túl folyós keményíthetjük darált keksszel vagy darált dióval. Ízesítjük a fahéjjal/gyömbérrel vagy lime levével és kókuszreszelékkel. A masszából golyókat formázunk, és bevonjuk őket az olvasztott csokival. Ügyesebbek csinálhatják villával vagy fogpiszkálóra felszúrva, a kezdők egyszerűen kiskanállal kenjék el a masszán a csokit.
Hűtés után csomagolható.

Rumosdiós szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg cukor
1,5 dl víz
50 dkg tejpor
10 dkg kakaó
15 dkg darált dió
15 dkg vaj
fél dl rum

Elkészítés: A cukrot felfőzzük a vízzel, 5 percig forraljuk, majd hozzáadjuk a kakaóval elkevert tejport, habverővel eldolgozzuk, 1-2 per elteltével lehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a diót és a rumot, majd folytonos keverés mellett a vajat is. Mikor már sűrűsödik, kivajazott tepsibe öntjük, hagyjuk dermedni egy éjszakát. Másnap zizes késsel felvágjuk, megmárthatjuk még csokoládéban, de így is becsomagolhatjuk. 

Mazsolás-mandulás szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg mazsola
20 dkg őrölt mandula
10 dkg kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
csipet őrölt fahéj
5 dkg méz

Elkészítés: A mazsolát forró vízzel leforrázzuk, 10 percig hagyjuk ázni, majd szűrjük le, hagyjuk lecsepegni. A mandulát, a kókuszreszeléket, a reszelt citromhéjat, a fahéjat és a mazsolát aprítógéppel morzsalékos masszává dolgozzuk, majd összegyúrjuk a mézzel. Kis gömböket formázunk belőle, meglapogatjuk, hogy megfelelő formája legyen, és tepsire téve néhány órát szikkadni hagyjuk. Megmárthatjuk olvasztott csokoládéban, vagy meghempergethetjük kakaóporban is.

Diós-narancsos szaloncukor

Hozzávalók:
50 dkg dió
4 evőkanál rum
1 narancs
1 citrom
5 evőkanál savanykás lekvár
15 dkg étcsokoládé
5 evőkanál olaj
1 teáskanál vaj

Elkészítés: A  diót zsiradék nélkül serpenyőben megpirítjuk, majd finomra őröljük. A citrom és a narancs héját lereszeljük, levét kinyomjuk, majd a dióhoz adjuk a rummal és a lekvárral együtt, összegyúrjuk. Kis golyókat formázunk, megnyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. A csokoládét felolvasztjuk az olajjal és a vajjal, majd megmártjuk benne a bonbonokat. Hagyjuk megdermedni, majd csinos kis papírkákba csomagoljuk.

Kókuszos szaloncukor

Hozzávalók:
5 dkg darált keksz
10 dkg kókuszreszelék
10 dkg porcukor
2 evőkanál kókuszlikőr
pár kanál hideg víz
1,5 kanál kókuszzsír vagy vaj
15 dkg csokoládé

Elkészítés: A kókuszt, a kekszet és a porcukrot összekeverjük, hozzáadjuk a kókuszlikőrt és a kókuszzsírt vagy vajat, morzsolni kezdjük, majd annyi vizet (esetleg még kókuszlikőrt) adunk hozzá, hogy összeálljon a massza. Kis golyókat formázunk belőle, meglapogatjuk, néhány órát szikkadni hagyjuk, majd az olvasztott csokoládéban megmártjuk.

Bio szaloncukor

Hozzávalók:
datolya
pirított mandula vagy mogyoró
karobpor (szentjánoskenyérfa terméséből készülő kakaópótló)

Elkészítés: A datolyákat megtöltjük a pirított mandulával vagy mogyoróval, és karobporba forgatás után csomagoljuk.

Karácsonyi készülődés a Mindmegettén >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss