Részletes receptkereső »
  •  
  • Bonafarm  
  •  

Csúsztatott és rakott – a palacsintatorta!

Cikk mentése

Cikk mentése

Cikk megosztása
Cikk elküldése

Cikk küldése

Cikk nyomtatása

Cikk nyomtatása

Cikk mentése

Csúsztatott és rakott – a palacsintatorta!

Cikk mentéshez be kell jelentkezni!


Elfelejtetted a jelszavadat, vagy nem regisztráltál még?
Kérj jelszóemlékeztetőt vagy regisztrálj !
Nem sikerült az aktiválás vagy inaktív a fiókod még? Itt újra kérheted az aktiváló kódot!

Cikk elküldése

Csúsztatott és rakott – a palacsintatorta!

Címzett neve:
Címzett e-mail címe:
Megjegyzés:
Küldő neve:
Küldő e-mail címe:
Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:
A palacsinta a magyar desszertkínálat igazi adu ásza. Gyerekek és felnőttek egyaránt rajonganak érte és mivel szinte bármivel megtölthető, így mindenki szája íze szerint variálható.

A klasszikus megkent, negyedbe hajtott vagy feltekert palacsinta mellett létezik olyan verzió is, ahol az egyén érdekei háttérbe szorulnak, s a palacsintákból nagy egység születik.

Diós rakott palacsinta borsodóval Diós rakott palacsinta borsodóval

Diós rakott palacsinta (a fenti kép receptje) >>>

Csúsztatott vagy rakott palacsinta?

A csúsztatott palacsinta nem új keletű édesség a magyar háztartásokban. Már Dobos C. József könyvében is szerepel, igaz itt még töltött palacsinta néven, de a lényeg ugyanaz. Dobos szerint a töltött palacsintát tölthetjük lekvárral, túróval, mandulával, illetve bármivel, amiről úgy gondoljuk, hogy illik hozzá. Dobos azt javasolja, hogy az összeállított süteményt tojássárgájával és cukorral gazdagított tejjel meglocsolva toljuk a forró sütőbe, s miután megsült, tálra borítva kínáljuk.

Ó, ez egy brutális palacsintatorta, kakaós tésztából sütve, tejszínes mascarponéval rétegezve... Ó, ez egy brutális palacsintatorta, kakaós tésztából sütve, tejszínes mascarponéval rétegezve...

Ínyesmester idejére a tojásos, cukros tej azonban már a múlté. Itt már csak a töltelékekről esik szó, illetve Magyar Elek szerint a csúsztatott palacsintának szánt tésztába érdemes a tojások fehérjét felverve hozzáadni, illetve úgy kell megsütni az egyes palacsintákat, hogy a felső részük szinte még híg legyen. Töltelékként csupán citromhéjas cukrot javasol.

A csúsztatott palacsinta és a palacsintatorta, valamint a rakott palacsinta között nincs egzakt különbség, de ettől függetlenül a magyar konyhában mégis megfigyelhető, hogy az adott fogalmak valamelyest elkülönültek. Sok háztartásban a palacsintatortát a normál mód lesütött palacsintából készítik, míg a csúsztatott palacsintánál ügyelnek arra, hogy csak a tészta egyik oldalát süssék meg. A rakott palacsintánál még egy extra csavart jelent a szokásos mód töltött, feltekert palacsintákból készített tál, amelyet a sütés előtt - a Dobosnál is írt - tojássárgájával és cukorral gazdagított tejjel vagy tejszínnel nyakon öntenek. Ennek tipikus példája a sült túrós palacsinta.

palacsintatortához semmi extra alapanyagra vagy technikára nincs szükség, csupán egy kis fantáziára - s néhány jó hozzávalóra. A tortához szükséges tészta megegyezik a szokásos palacsintatésztával, azzal az egy különbséggel, hogy a csúsztatott palacsintánál tényleg csak a tészta egyik fele kerül kisütésre.

Erdei gyümölcsös lekvárral rétegezve, csokiszósszal, hmmmm... Erdei gyümölcsös lekvárral rétegezve, csokiszósszal, hmmmm...

A csúsztatott palacsinta zökkenőmentes elkészítése akkor lehetséges, ha mindent előkészítünk, és a félkész palacsintáinkat rögvest a sütésre használható tálba fektetjük, és azon nyomban megkenjük vagy megszórjuk a kívánt töltelékkel.

A palacsintatorta készítésénél jó, ha van egy olyan méretű edényünk, amelyben tökéletesen elfér a palacsinta. Erre alkalmas lehet egy csatos tortaforma vagy akár egy régi jénai is. Azzal számoljunk, hogy a tésztán kívül a töltelék is emelni fog a palacsintán, tehát érdemes viszonylag magas peremű edényt választani.

Horváth Ilona receptje, a klasszik! Horváth Ilona receptje, a klasszik!

Változatok palacsintatortára

A csúsztatott palacsintáknak megannyi változata ismert, mondhatnánk azt is, ahány ház, annyi palacsintatorta. Egyrészt a tölteléket meghatározza az adott család ízlése, másrészt fontos befolyásoló tényező, hogy éppen mi található otthon.

Ebből még bármilyen rakott palacsinta lehet! Ebből még bármilyen rakott palacsinta lehet!

A leggyakrabban lekvárt, felvert, cukrozott tojásfehérjét, csokoládékrémet szoktak belekenni, illetve a lekvárral megkent palacsintákat darált csonthéjasokkal (dióval, mandulával, mogyoróval) vagy darált mákkal megszórni. Ezeken kívül kerülhet bele kakaópor, cukorral, áztatott mazsolával, citromhéjjal – esetleg egy tojással - kikevert túró, de különféle pudingokkal, édesített, ízesített sajtkrémekkel is megtölthetjük. A lekvár helyett használhatunk sűrűre főzött gyümölcsmártást is.

Mézzel vagy juharsziruppal, friss gyümölcsökkel tálalva is nagyon finom a palacsintatorta Mézzel vagy juharsziruppal, friss gyümölcsökkel tálalva is nagyon finom a palacsintatorta

Az egyik legjobb - mondhatni klasszikus - változat a felvert tojásfehérjével, valamint diós baracklekvárral töltött csúsztatott palacsinta. Ha az egészet még egy kis csokoládéval is meglocsoljuk, akkor máris kész a zserbó-palacsinta. A mákos töltelékhez jól passzolhat egy dinsztelt almás töltelék, de egy kis szilvalekvárral is nyugodtan rétegezhetjük a mákot. A mákot, diót, egyéb csonthéjast nem csak lekvárra, pudingra szórva tehetjük a palacsintába, hanem akár külön krémet is főzhetünk belőle, igaz ezzel valamelyest megnő a sütemény elkészítésének ideje.

Rakott palacsintából készíthetünk sós változatot is. Ilyenkor a tésztát már eleve sósra hangoljuk, s - a töltelék ismeretében - akár fűszerezhetjük is. Nagyon jól mutat a spenóttal, paradicsommal színezett tészta, s ezek között tökéletes töltelék lehet egy kis tejföllel, tojással elkevert sajt, vagy néhány szelet sonka, esetleg vékonyra szelt hideg sült hús, netalántán valamilyen zöldségből készített püré vagy mártás. A sós palacsintákat kínálhatjuk magukban, de köretként is megállják a helyüket.

Zöldséges raguval rétegezve, sajttal összesütve is tökéletes! Zöldséges raguval rétegezve, sajttal összesütve is tökéletes!

Amikor már minden töltelék a helyén, és az utolsó, üres palacsintával fedve elkészült a mű, akkor az egész mehet a sütőbe, hogy az ízek összeérjenek, a töltelékben lévő esetleges nyers alapanyagok megsüljenek (tojás), és az egész torta egy egységgé váljon. Miután kiszedtük a sütőből, érdemes egy kicsit várni, mert a rétegek között a töltelék a hőt nagyon jól tartja.

A kész édes palacsintatortát, illetve az abból vágott szeleteket meglocsolhatjuk csokoládéöntettel, gyümölcsöntettel, de kínálhatunk mellé frissen felvert tejszínhabot is.

Cukros kakaóval rétegezett csúsztatott palacsinta - puncsmártással Cukros kakaóval rétegezett csúsztatott palacsinta - puncsmártással

Csúsztatott palacsinta puncsmártással (a fenti kép receptje) >>>

Spenótos palacsintatorta

Hozzávalók:
2 tojás
20 dkg finomliszt
3,5 dl tej
csipet só
1 teáskanál sütőpor
20 dkg spenót
25 dkg bryndza

Elkészítés: A tojásból, tejből, spenótból és a sütőporos lisztből sűrűbb palacsintatésztát csinálok. Fél órát hagyom állni, majd közepes lángon kisütöm. Ahogy kisült, tálra teszem, bryndzával megkenem, és ezt a műveletet addig folytatom, amíg a tészta el nem fogy. Szaftos ételek mellé kitűnő köret.

Mákos csúsztatott palacsinta

Hozzávalók:
2 tojás
4,5 dl tej
20 dkg finomliszt
csipet só
1 csomag vaníliás cukor
A töltelékhez:
cukor
darált mák
4 tojásfehérje
baracklekvár

Elkészítés: A tojást a vaníliás cukorral habosra keverem, majd a többi hozzávalóval egy kicsit vastagabb tésztát készítek. 14-16 palacsintát sütök. A palacsintáknak csak az egyik felét sütöm meg, majd azt tálra csúztatom, és rétegezem házi baracklekvárral, amibe mákot szórok és cukros tojáshabbal. Amikor kész vagyok, egy utolsó palacsintával zárom a sort, és a tortát 190 fokon fél órát sütöm.

Csúsztatott palacsinták >>>

Rakott palacsinták >>>

Palacsintatorták >>>

Mindenféle palacsinták >>>

Aki a tiramisut szereti, mindenből azt készít :) Aki a tiramisut szereti, mindenből azt készít :)

WM

Hozzászólás a cikkhez

A hozzászóláshoz be kell jelentkezni!

Belépés



Hozzászólások

Összes hozzászólás: 3 db
  • 2013. március 5. 22:58
    A csúsztatott palacsintát én is Horváth Ilona könyvéből sütöm, a töltelék nálunk cukros kakaópor és cukros kokuszreszelék felváltva a tetejére is kakaópor kerül.
  • 2013. február 18. 11:16
    A tejszínes mascarponésnak van receptje valahol?:)
  • 2013. február 17. 10:03
    Jó ötlet a sós rakott palacsinta, ez eddig nekem eszembe sem jutott. A töltelék emlékeztet a török börekre, ami ugyan inkább a rétesre hasonlít, de a tölteléke szintén spenót és sajt, és egyik nagy kedvencem. Az édes változatba én cukrozott diót, mákot, és lehetőleg jó kemény házi lekvárt szoktam rétegezni, a tetejére tojáshabot kenek, így rakom a sütőbe, és mikor a hab elkezd enyhén barnulni, már kész is az étel. Én a palacsinták mindkét oldalát ki szoktam sütni, és cukrot soha nem keverek a tésztába, csak csipetnyi sót, és a töltelék dönti el, hogy édes vagy sós lesz belőle. Nekem ez a bevált módszerem.
Hasznos csomag