Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csuszával és alaplé nélkül: ilyen az igazi dunai halászlé!

default user icon
MME
Tolna megyét a szemet gyönyörködtető dombvidékek, szőlős kertekkel borított völgyek és apró falvakkal teli síkságok teszik változatossá. Az itt lakó nemzetiségiek is sokfélék: a magyarokon kívül megtalálhatók a "Schwabische Türkei”, avagy a Tolna megyei németek és a bukovinai székelyek.

A táj különlegességeként több szemet gyönyörködtető, ínycsiklandó, fenséges specialitás említhető, mint például a gemenci szarvasborda kadarkamártással, a tárkonyos bárányleves, a decsi szagos szőlős rétes. Szólnunk kell természetesen, a halászléről is, amit elsősorban Pakson és Dunaföldváron ajánlunk kóstolásra. 

Így készíts Duna halászlét!

A dunai halászlét egy fázisban készítik, azaz alaplé készítése nélkül, egyszerre főzik meg a halat. A másik különbség a főzőedény, a bogrács formája: a dunai halászlét befelé ívelő, míg a tiszait kifelé hajló formájú bográcsban készítik el. Ez sokak szerint befolyásolja a felszálló gőzök távozását, s ezáltal meghatározza a halászlé ízét.

Találd csuszával!

A dunai halászlevet tésztával fogyasztják. A halételek közül kiemelkedik a keszeg sütése, melyet paprikás lisztbe mártva készítenek el. Laktató étel a harcsapörkölt túrós csuszával.  A csuszáscsibe hétköznapi eledel, melyben a csirkepörköltet csipetkével főzik össze. Kenyértésztából a házi kenyéren kívül sütnek lepényt, lángost és bátai tejfölös lepényt. Ez utóbbi ízesítése tejföllel, borssal, esetleg szalonna-, vagy kolbászdarabokkal történik.

Még több halászlé recept >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss