Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csupa szilvás kerek pite - gyömbérrel és vaníliával

A piték megunhatatlan klasszikusok, mindenféle gyümölccsel, akár kerek, akár szögletes formában sütve biztos sikerre számíthatnak.

Kis túlzással azt is mondhatnám, az ünnepi hétvégére ünnepi pite dukál, az igazság azonban az, hogy jóleső érzés időről időre átértékelni a pitéről alkotott elképzeléseket, és változtatni kicsit az összetevőkön, formán – így lett aztán ünnepi, szinte tortára emlékeztető a mostani pite.

Ma már idehaza is egyre több helyen lehet hozzájutni nem egyszerűen a hagyományos kékszilva több fajtájához, de a ringlók egyik legnemesebbikéhez, a köznyelvben csak japán szilvaként emlegetett kerek szemű, igen zamatos és méretes fajtához is. A tudományos nevén Prunus salicina Angeleno névre hallgató fajta Angelino szilvaként is ismert, és nagy előnye, hogy feszes héja, kemény húsa alkalmassá teszi nem egyszerűen arra, hogy az ember uzsonnára csomagoljon belőle, de arra is, hogy különféle desszertekbe komponálja.

Ezúttal ebből a szilvából sütöttem csinos és persze nagyon ínycsiklandó pitét. A gerezdekre vágott szilvát körkörösen helyeztem el a némi zsemlemorzsával és őrölt mandulával megalapozott omlós tésztán, ezzel is biztosítva a gyümölcs számára, hogy ne dőljenek el sütés közben, valamint kiküszöbölve, hogy a hő hatására keletkező gyümölcslé eláztassa a tésztát. Jóllehet a szilvához, szilvás desszertekhez általában fahéjat szoktak használni, én most gyömbérrel és vaníliával dolgoztam. Egy jó pite nálam mindig rengeteg gyümölcsöt tartalmaz, és kevés, de finoman omlós tészta veszi körül. Egyszerre érezni benne a szilva zamatát, enyhén pikáns és kellemesen édes, de egyáltalán nem túlzottan. A gyömbér és a vanília egyáltalán nem tolakodó, épp csak harmonizálja az ízeket: ha megkóstolja az ember, az az érzése támad, úgy jó, ahogy van!

Az eredmény pedig: roppanós szilvával gazdagon kirakott pite lett, ami amellett, hogy igen mutatós, hihetetlenül finom is. A látvány alapján bárki bezsebelheti az elismerő pillantásokat, milyen elképesztő munka rejlik a süteményben, pedig csak egy kis odafigyelést igényel, és garantált a tökéletes eredmény!

Japán szilvás kerek pite – gyömbérrel és vaníliával

Hozzávalók egy 24 cm-es tortaformához:
50 dkg kerekszemű, kemény japán szilva
15 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
5 dkg porcukor + 2-3 dkg a szóráshoz és az alapozáshoz
8 dkg hideg vaj
1 csipet só
1 db közepes méretű tojás sárgája
1 teáskanál őrölt gyömbér
1 rúd vanília kikapart magjai
1 evőkanál zsemlemorzsa
1 evőkanál őrölt mandula (dióval vagy mogyoróval is helyettesíthető)
2 evőkanál pikáns sárgabaracklekvár

Elkészítés: A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, csipetnyi sót, ½ rúd vanília kikapart magjait. Elkeverem, majd nagylyukú reszelőn hozzáreszelem a hideg vajat. Az egészet alaposan elmorzsolom, végül hozzáadom a kissé felvert tojássárgáját, és gyors mozdulatokkal tésztává dolgozom. Ha megvagyok, frissen tartó fóliába csomagolom, és ½ órára hűtőszekrénybe küldöm.
Amíg a tészta pihen, előkészítem a többi hozzávalót. 2-3 dkg porcukrot átszitálok, hozzákeverem az őrölt gyömbért és a maradék vaníliarúd magjait. A gyömbéres keverék felét tálba kanalazom. Hozzáadom a zsemlemorzsát, az őrölt mandulát, elkeverem.
A sütőt 175 fokra előmelegítem.
A kerek tortaforma alját és oldalát egyaránt kibélelem sütőpapírral – hogy biztosan a helyén maradjon, egy kevés vajjal rögzítem a papírt.
A szilvákat kimagvalom, gerezdekre darabolom.
A tésztát nagyjából 3-4 mm vékonyságú körlappá nyújtom. Kibélelem vele a tortaformát úgy, hogy a peremére is jusson legalább 2 cm magasságig. A tészta alját villával kissé megszurkálom. Sárgabaracklekvárral megkenem a pite kerek alját, majd megszórom a mandulás, zsemlemorzsás keverékkel.

A szilvagerezdeket kívülről befelé haladva szorosan egymás mellé rakosgatom. Mikor elkészültem, megszórom a félretett cukros-gyömbéres-vaníliás keverék felével, és 55-60 perc alatt készre sütöm. Mikor elkészült, rácson hagyom kihűlni, és a maradék cukorral meghintem.
Igaz, hogy nagyon csábító az illata már melegen is, de szobahőmérsékleten szeletelhető és élvezhető igazán.

Könnyű, gyümölcsös és nagyon zamatos desszert, amit sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint az első pillantásra látszik.

Ezek is érdekelhetnek

Friss