Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Csupa csoki kupola

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 6 db L-es tojás
  • 25 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 5 dkg étkezési keményítő
  • 4 dkg (holland) kakaó
  • 1 teáskanál reszelt narancshéj
  • csipetnyi só
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • A töltelékhez:
  • 4 dl tejszín
  • 40 dkg étcsokoládé
  • 1/2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1/2 narancs reszelt héja
  • 4 evőkanál rum
  • 4 evőkanál erős feketekávé
  • A díszítés:
  • 3 dl tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • A szóráshoz:
  • kakaó
  • csokiforgács vagy csokireszelék

Elkészítés

    Elkészítés: Kibélelünk sütőpapírral egy kb. 25-26 cm-es kapcsos tortaforma alját, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

    A tésztához keverőtálba ütjük a 6 egész tojást, a cukorral és a csipet sóval elkezdjük verni a robotgép legmagasabb fokozatán kb. 10 percig! (Sütőpor nem kell bele!) Közben összekeverjük a lisztet a keményítővel, a kakaóval, és alacsony fokozaton kanalanként belekeverjük a cukros tojásba, végül az olvasztott vajat is finoman hozzáadjuk.

    A formába simítjuk, kb. 25-30 perc alatt megsütjük (tűpróba!).

    Pár percig pihentetjük a sütőben kicsit nyitott ajtónál, majd kiemeljük, hűtjük, közben leemeljük a formát, és a papírt lehúzzuk. Teljes kihűlés után vízszintesen kettévágjuk.

    A tejszínt felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, felolvasztjuk, kihűtjük. A krémet a hűtőbe tesszük, időnként megkeverjük. (Akkor jó, ha már jó hideg, de még nem dermedt meg teljesen.) Habverővel vagy géppel alacsony fokozaton a krémet nagyon óvatosan habosítjuk, közben belekeverjük a mézeskalács-fűszerkeveréket, narancshéjat.

    Kibélelünk egy félgömb alakú (kb. 2-3 liter űrtartalmú) formát fóliával. A krém felét a formába simítjuk. Az egyik tortalapot akkorára vágjuk, hogy be tudjuk vele fedni a krémet, és beborítjuk a krémréteget. Megcsepegtetjük a rum és a kávé felével, rákenjük a maradék krémet. Beborítjuk a második tortalappal, a maradék rummal és kávéval megcsepegtetjük, lefedjük, és legalább 4 órára (vagy egy éjszakára) hideg helyre tesszük.

    Tálaláskor tálra borítjuk, a fóliát lehúzzuk róla.

    A díszítéshez a tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, és evőkanál segítségével bevonjuk vele a tortát, tetején kis hullámokat alakítunk ki. Megszitáljuk a kakaóval, és meghintjük csokoládéreszelékkel.

  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

gaby53
Nem rontottál el semmit kedves labagida! :) A krém nekem is tömény volt, azért is jeleztem, hogy máskor másképp készíteném. A tészta is masszívabb, a normál piskótánál, azért is kellett locsolgatni. A sok krémet meg kell tartania, de lehet hogy a sima fele liszt, fele keményítős tészta is megtartaná!? Remélem azért nem okozott nagy csalódást! üdv. Gabi
labagida
Szerintem a krém isteni, bár csak csoki imádóknak való a töménysége miatt. Valóban masszív, így lehetetlen volt a tálba simítani, úgyhogy egyszerűen csak felvágtam a piskótát és a két lap közé meg a tetejére kentem. Én inkább a tésztáját cserélem majd le egy kevésbé tömörre - persze az is lehet, hogy könnyedebb ez is, csak én rontottam el valamit. :)
gaby53
Kedves micimacok és érdeklődők! Engem is elcsábított a fotó az újságban, ahonnan sütöttem. A krém keményebb lett mint ahogy azt vártam, sajna utólag jöttem rá, egyértelműen a vaj hiányától! Ha újra kezdeném 20 dkg min. 70%-os étcsokit olvasztanék meg 2 dl tejszínbe, 20 dkg vajat kevernék habosra 10 dkg porcukorral, melyet aztán apránként a kihűlt krémbe kevernék, majd dermedés után habosítanám. Ezt régebben kipróbáltam más tortánál, finom-könnyű! A hiba ellenére a családomnak ízlett, ez a legfontosabb! és ennyit az újságokról! :( Sok sikert a konyhában! üdv.Gabi
micimacok
Hát ez valami istenien néz ki! Csoki, kávé - csak jó lehet! Mentettem a receptet.

Hasonló Receptek

Magazin