Csülökpörkölt benne főtt burgonyával

Hozzávalók

  • Hozzávalók kb. 6-7 személyre:
  • 1,8 kg kicsontozott sertés hátsó csülök (soványabb fajta)
  • 40 dkg vöröshagyma felkockázva
  • 2 gerezd fokhagyma zúzva
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 db zöldpaprika (egyik lehet csípős is)
  • 2-3 db paradicsom vagy 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1,5 dl száraz vörösbor
  • 1 teáskanál kömény
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1-2 teáskanál só, ízlés szerint
  • burgonya mennyisége tetszés szerint
  • 1 bő mokkáskanál morzsolt majoránna

Elkészítés

    Elkészítés: A csülök bőrös részéről az esetleges szőrszálakat eltávolítom (kézi borotvával vagy gázláng felett pörzsölve), folyó víz alatt leöblítem, szárazra megtörölgetem, és kb. 3 cm-es kockákra vágom.

    Egy nagyobb, 5 literes űrtartalmú edényben forró zsiradékon a vöröshagymát folytonos keveréssel rózsaszínűre pirítom. Beleadom a húst és a fokhagymát, jól átpirítom a vöröshagymán. Sózom, megszórom a pirospaprikával, beleaprítom a paradicsomot és a zöldpaprikát, megszórom köménnyel, borssal, és saját levében lassú főzéssel fedő alatt párolom.

    Félidőben, amikor már részben elfőtte a levét, meglocsolom a borral, és tovább párolom, amíg a hús megpuhul. (Közben kóstolgatom, ha kell, utána fűszerezem.)

    A burgonyát megtisztítom, kockára vagy hasábra vágva belekeverem, felöntöm annyi vízzel, hogy ne lepje el teljesen (kb. 5-6 dl), újra sózom, kevés majoránnával megszórom, és kb. 15-20 perc alatt közepes hőfokon, lefedve készre főzöm.

    Amikor elkészült, és esetleg zsírosnak találom a húsból kifőtt zsiradéktól, tetejéről evőkanállal leszedegetem a felesleges zsiradékot.

    Tálalásnál kenyeret és ízlés szerinti salátát kínálok hozzá.

Megjegyzés

A bort azért teszem bele, mert plusz finom aromát ad a húsnak, és ha marad másnapra is, tapasztalatom szerint a benne lévő főtt krumpli sem lesz *másnapos* ízű, mint bor nélkül.

Rozsnyai Gabriella
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Bedő Erika 2 évvel ezelőtt
Ez nagyon finom! Holnapra készítettem, de ebből így este felé is enni kell... :)

Hasonló Receptek

Magazin