Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csülökkocsonya szilveszterre

120 perc
mester
átlagos

Elkészítés

Elkészítés: Csülkünket hideg vízben feltesszük főni. Az ételízesítővel, a paprikakrémmel és a borssal fűszerezzük, majd hozzáadjuk a kétféle hagymát is, a fokhagymát pucoltan, a vöröshagymát héjastól. Kis lángon puhára főzzük, levéből kiemeljük, kihűtjük, kicsontozzuk.

A 6 tojásból rántottát készítünk. Magunkhoz veszünk 8 deciliternyi főzőlevet, megkóstoljuk, ha kell, utánasózunk, valamint még tüzesíthetjük is egy kicsit. Egy alkalmas fazékban megforrósítjuk, a zselatint állandó keverés mellett beleszórjuk, kis lángon 2-3 percig főzzük. No, most ez a lé eléggé zavaros lesz, de ne ijedjünk meg, vérprofi módon tisztára fogjuk varázsolni, a derítés nevű konyhai manőverrel. Tehát: a tojásfehérjét félig habbá verjük, közben a paradicsompürét is beleforgatjuk. A zselatinos főzőlébe öntjük, és gyöngyöző forralással 10 percig főzzük. A tűzhelyről lehúzva 10 percig pihentetjük, majd szűrőruhán (etaminon) átszűrjük, és kissé hűlni hagyjuk.

Eddigre már a csülök és a rántotta is kihűlt, így mindkettőt kis kockákra vágjuk. Előkapunk egy jól fejlett őzgerincformát, megnedvesített celofánnal kibéleljük, és a felkockázott hozzávalókat belerakjuk. Ráöntjük a kocsonyalevet, addig ügyeskedünk, amíg mindenhova befolyik. Hűtőszekrényben megdermesztjük.

Tálaláskor deszkára fordítjuk, majd forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

Kínáljunk mellé friss, puha kenyeret, ecetes tormát, és egy-két korsó jóféle világos sört.

Ezek is érdekelhetnek

Friss