Keress receptre vagy hozzávalóra

Csülkös-kapros galuska

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1/2 húsos, kisebb füstölt csülök csonttal együtt
  • 8-10 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 2 nagyobb babérlevél
  • 1/2 csípős zöldpaprika
  • szemes feketebors és rózsabors
  • borókabogyó
  • kakukkfű
  • majoránna
  • őrölt kömény
  • bazsalikom
  • 1 csapott evőkanál Erős Pista
  • 10 dkg szalonna kockázva
  • 1,5-2 dl tejföl (12%-os)
  • 1 csapott teáskanál őrölt csemegepaprika
  • galuskatészta a jelzett recept szerint
  • 2 maréknyi aprózott kaporlevél

Elkészítés

    Elkészítés: Ismét új varia, ezért némi izgalommal az éjszakára beáztatott csülköt forrásban lévő vízbe tesz fel, az őrölt paprika kivételével bele a fűszerek ízlés szerint, a hagymák, zöldpaprika, Pistike, felforral, takarék.

    Fertályóra múltán meóz, utánízesít (ha kuktázik, ekkor zár le), csontjáról leválós, omlós puhára főzöget. Ha kész, levében hagy kihűlni.

    Közben kisüt a szalonnát, zsírját egy kb. 2-2,5 literes hangulatos lábaskába szűr (pörcöt elraktároz a hűtőbe, pl. a másnapi édeskáposzta leveshez).

    Amikor a csülöklé már csak kézmeleg (nem az ujját dugja bele a kis naiv, kanállal kóstol!), összeállít és kifőz az erdélyi galuska címzetű reci szerinti kapros-sajtos galuskát, csöpögni hagy.

    Összekever a tejfölt az őrölt paprikával, félretesz.

    A kihűlt/ebb csülköt leszűr, sűrűjét, az apróbb húsdarabkákat vissza a lébe, a másnapi leveshez.

    A húst kisebb szeletkékre, darabokra aprogat, megfuttat a felforrósított szalonnazsíron, hozzá a paprikás tejföl, összerottyant, finoman, érzéssel beleforgat a galuskát, átforrósít és tálal.

Megjegyzés

Finom csípőske-ízesre sikeredett. Nem könnyű kaja, de úgy 1-2 óra múltán már vidoran lehet kubikolni, falat rakni vagy épp végigkapálni a kiskertet, a szomszédokét is. A páromnak, aki köszönő viszonyban sem a hagyományos nokedlivel, ez a tejfölös szaftos, füstölt, stb. kombináció igencsak kedvére valónak találtatott. Külön köszönet Évi48-nak a szuper galuskáért, ki akartam próbálni, a csülökkel nagyon passzolnak.

Bgaboca
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Sziszike7 6 évvel ezelőtt
Vendégvárónak főztem, isteni lett, mindenki odavolt érte! Nagyon jó recept, kiadós étel és igazi ínyencség! Köszönet érte:-)
Nanasnani 6 évvel ezelőtt
Hali! Nálam ötttt csillag! Nani!

Hasonló Receptek

Magazin