Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csülkös-kapros galuska

120 perc
mester
megfizethető

Elkészítés

Elkészítés: Ismét új varia, ezért némi izgalommal az éjszakára beáztatott csülköt forrásban lévő vízbe tesz fel, az őrölt paprika kivételével bele a fűszerek ízlés szerint, a hagymák, zöldpaprika, Pistike, felforral, takarék.

Fertályóra múltán meóz, utánízesít (ha kuktázik, ekkor zár le), csontjáról leválós, omlós puhára főzöget. Ha kész, levében hagy kihűlni.

Közben kisüt a szalonnát, zsírját egy kb. 2-2,5 literes hangulatos lábaskába szűr (pörcöt elraktároz a hűtőbe, pl. a másnapi édeskáposzta leveshez).

Amikor a csülöklé már csak kézmeleg (nem az ujját dugja bele a kis naiv, kanállal kóstol!), összeállít és kifőz az erdélyi galuska címzetű reci szerinti kapros-sajtos galuskát, csöpögni hagy.

Összekever a tejfölt az őrölt paprikával, félretesz.

A kihűlt/ebb csülköt leszűr, sűrűjét, az apróbb húsdarabkákat vissza a lébe, a másnapi leveshez.

A húst kisebb szeletkékre, darabokra aprogat, megfuttat a felforrósított szalonnazsíron, hozzá a paprikás tejföl, összerottyant, finoman, érzéssel beleforgat a galuskát, átforrósít és tálal.

Megjegyzés

Finom csípőske-ízesre sikeredett. Nem könnyű kaja, de úgy 1-2 óra múltán már vidoran lehet kubikolni, falat rakni vagy épp végigkapálni a kiskertet, a szomszédokét is. A páromnak, aki köszönő viszonyban sem a hagyományos nokedlivel, ez a tejfölös szaftos, füstölt, stb. kombináció igencsak kedvére valónak találtatott. Külön köszönet Évi48-nak a szuper galuskáért, ki akartam próbálni, a csülökkel nagyon passzolnak.
- Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek

Friss