Csülkös bableves

default user icon
34 4.8/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 4 személyre:
  • 25 dkg tarkabab
  • 80 dkg füstölt sertéscsülök
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8-10 szem egész bors
  • 15 dkg fehérrépa
  • 15 dkg sárgarépa
  • 2 babérlevél
  • 10+3 dkg (2 evőkanál) liszt
  • 1 tojás
  • 1 közepes fej hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 2 dl tejföl
  • ecet vagy citromlé
  • fél hegyes zöldpaprika

Elkészítés

    Előkészítés: Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk.
    Elkészítés: Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük. Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult, beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünk egy csipet sóval, hozzáadjuk a tojást, és víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük, lisztezett deszkán „meggömbölygetjük” őket, és szikkadni hagyjuk. A rántáshoz a hagymát meghámozzuk, és finomra vágjuk. Megpirítjuk az olajon a maradék 3 dkg lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük. A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe. Hozzászűrjük a rántást, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva puhára főzzük. Végül ecettel vagy citromlével ízlés szerint savanyítjuk, sózzuk. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk. A levest mély tálba szedjük, tetejét zöldpaprika-karikákkal díszítjük. Külön csészében további tejfölt kínálhatunk hozzá.

Megjegyzés

Munka: kb.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Szuhanek Jozsefné 2 évvel ezelőtt
Külön szoktam elkésziteni hozzá de nem csipetkét hanem keményebb nokedlit ami egyszerübb és gyorsabb is!
Gordon Remzi 2 évvel ezelőtt
Tökély a köbön. A multkor nem volt idöm a csipetkével bajlódni,ezért boltban kapható házi tarhonyát föztem bele.
füstölt csülök 2 évvel ezelőtt
Eddig mindig kuktában készítettem a csülkös bablevest és nem áztatttam be a babot. Most este beáztattam, és választ kaptam azon kérdésemre, vajon ilyenkor félpuha csülök mellé kell-e betenni a babot. Ezt köszönöm. Most sima fazékban főzöm, és ugyanígy, ahogy itt le van írva, bár a rántást én előbb teszem be, a legvégén pedig egy kis tejfölt. Viszont a képen lévő \"csomós tejfölnek\" lehet oka az is, hogy mostanában nagyon rossz minőségűek a tejfölök. Tele vannak liszttel és zselatinnal. Egyébként meg csomósan is meg lehet azt enni!!:))
zsuzsi 3 évvel ezelőtt
Igaz füstölt combbal és kuktában készítettem, de zseniális lett!!!
Lencsés Sanyi 3 évvel ezelőtt
Nagyon finom lett a leves, elég munkás, de hát a finom dolgok már csak ilyenek:)))). Előttem szólóhoz csatlakozva én is előbb raktam bele a csipetkét, majd a tejfölt a legvégén, de a lényeg, hogy jól sikerült és megérte a fáradozást. Köszönet a receptért:)))
barta istvánné 3 évvel ezelőtt
Igen, nagyon finom a csülkös bableves!!! De nem tévesztetted el véletlenül a konyhatechnológiát? Ugyanis a már betejfölözött levest csak egyszer kell felfőzni, tejföllel már nem szabad főzni, főleg nem 10-12 percig, a csipetke megfőléséig!! A másik dolog, hogy ahhoz, hogy ne rántsa csomósra a tejfölt a leves, előbb egy külön tálban apránként adagolva kell a forró lét hozzáadni a tejfölhöz, vagy habaráshoz, és amikor már nincs nagy hőmérséklet különbség a kettő között, akkor lehet hozzáönteni a leveshez!! A fotón sajnos csomós a tejföl!!!
kovács noémi 4 évvel ezelőtt
Még pár éve totál kezdőként találtam rá a receptre!!Azóta is mindig ezt a receptet követem, annyi változtatással, hogy én csípős savanyú lével savanyítom.Aki szereti a csípőset próbálja ki..így az igazi! :) Ja meg Tócsnit szoktam hozzá sütni külön.Kenyér helyett mi azzal esszük.Nem lehet róla lekattanni az biztos!!!
Attila 4 évvel ezelőtt
Szerintem teljesen rendben van ez a recept! Én is pontosan így szoktam csinálni, sőt már a nagymamám is így csinálta, csipetkével (vicces neve van... :-) ) Talán annyit tennék hozzá, hogy én ha tehetem, ún. lóbabot használok, aminek egészen finom, gesztenyéhez hasonlító íze van. Csak sajnos, nehéz hozzájutni, még piacon is. Gratulálok a recepthez!
Szekulitisz Dimitrisz 4 évvel ezelőtt
Én lenni első leves. Ócseny finom :-)
Virágh Erika 4 évvel ezelőtt
Köszönöm a receptet, ez volt az első bablevesem, és naggggyon jól sikerült!! Nem is keresek másikat, ez marad. :)

Hasonló Receptek