Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csülkös bableves

MME MME
34 4.8/5
120 perc
mester
megfizethető
4 adag

Elkészítés

  1. Előző este átválogatjuk a babot, megmossuk a csülköt, és külön-külön tálban, mindkettőt beáztatjuk hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük a csülköt és a babot. A fokhagymát meghámozzuk, a borssal együtt teatojásba zárjuk. A répaféléket megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vagy kisebb kockákra vágjuk.
  2. Annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni a csülköt, és fedő alatt, mérsékelt tűzön félpuhára főzzük kb. 50 perc alatt. Hozzáadjuk a babot, a babérlevelet és a teatojást, majd ha a bab is félig megpuhult (kb. 20 perc után), beletesszük a répaféléket, és az egészet puhára főzzük 10 perc alatt. Közben elkészítjük a csipetkét: 10 dkg lisztet elkeverünksóval, hozzáadjuk a tojást, víz nélkül kemény tésztát gyúrunk, majd kis cipót formálunk belőle. Lisztezett deszkára csipegetjük.
  3. A rántáshoz a hagymát meghámozzuk,  finomra vágjuk. Megpirítjuk az olajon a maradék lisztet, hozzáadjuk a hagymát, 2 percig együtt pirítjuk. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a pirospaprikával, majd felöntjük 3 dl hideg vízzel, és simára keverjük.Hozzászűrjük a rántást a leveshez, belekeverjük a tejfölt, majd fedő nélkül, mérsékelt tűzön felforraljuk. Beleszórjuk a csipetkét, és 10-12 percig, fedő nélkül, szelíden forralva puhára főzzük. Végül ecettel vagy citromlével ízlés szerint savanyítjuk, megsózzuk.
  4. A teatojást és a babérlevelet eltávolítjuk.A megfőtt csülköt kivesszük a levesből, kicsontozzuk, felaprózzuk, és visszatesszük a levesbe. A levest mély tálba szedjük, tetejét zöldpaprika karikákkal díszítjük. Külön csészében tejfölt kínálhatunk hozzá.

Fejtett bableves csipetkével >>>

ÍGY FŐZZ OLYAN BABLEVEST, MINT NAGYI - 8 TIPP, HOGY TÖKÉLETES LEGYEN! >>> 

BABLEVESEK GAZDAGON ÉS KIADÓSAN - TÖBB, MINT 40 RECEPT EGY HELYEN! - VÁLOGATÁS >>> 

Megjegyzés

Munka: kb. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss