Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Csomboros kakukkfüves székelykáposzta gerslivel!

Hozzávalók

  • 30 dkg sertésoldalas
  • 30 dkg tarja (csont nélkül)
  • 30 dkg sertés comb
  • 1,5 kg apró káposzta
  • 20 dkg gersli
  • 2 ek sertés zsír
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 tk köménymag
  • 2 tk őrölt bors
  • 6 db babérlevél
  • 3 tk csombor
  • 2 tk kakukkfű
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db tv paprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 ek őrölt pirospaprika
  • só.
  • 3 dl tejföl

Elkészítés

    1. A húst egyforma nagyságú nagyobb kockákra vágjuk. A hagymát tisztítás után apró kockára vágjuk. Egy lábasban a zsírt felmelegítjük rádobjuk az 2 fej összeaprított vöröshagymát, megszórjuk egy csipet sóval és megdinszteljük. Majd megszórjuk a köménymaggal is, és addig pirítjuk míg elkezd pattogni.
    2. Ekkor rárakjuk a húsokat, sózzuk, borsozzuk és együtt pároljuk tovább addig amíg a hús ki nem fehéredik. Lehúzzuk a tűzről és rászórjuk a pirospaprikát. Gyorsan összekeverjük, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, belerakjuk a paprikát, a paradicsomot és a összeaprított fokhagymát. Lassú tűzön félpuhára főzzük.
    3. A savanyú káposztát megkóstoljuk ha nagyon savanyú kimossuk. Beletesszük egy lábasba annyi vizet öntünk rá, hogy  ellepje, ízesítjük csomborral, babérlevéllel, kakukkfűvel, sóval, borssal, köménymaggal és egy fej apróra vágott vöröshagymával. Feltesszük a káposztát is főni, ha félig kész, akkor hozzáadjuk a pörkölthöz a tetejére szórjuk a gerslit és együtt puhára főzzük. Ha kell akkor pótoljuk a folyadékot.
    4. Langyos tejföllel kínáljuk.

    HAGYOMÁNYOS KÁPOSZTÁS TÉSZTA

    FRANKFURTI RAKOTT KEL

     

Megjegyzés

A székelykáposzta egy tradicionális régi magyar étel ,a mi családunkban is sokszor került az asztalra főleg télen disznó ölés után.Nálunk kicsit másként mert gerslivel főzte a nagyanyán,és az édesanyám is..

Szekeres Lajosné Klári
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Magazin