Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokoládétorta szülinapra

120 perc
mester
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 8 tojás
  • 8 evőkanál cukor
  • 8 evőkanál forró víz
  • 8 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál keserű kakaópor
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • A fehér krémhez:
  • 1 csapott evőkanál zselatin + 3 evőkanálnyi víz
  • 1,5 dl tej
  • 1 csomag (10 g) Bourbon vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 6 dkg cukor
  • 2 dl habtejszín
  • A barna krémhez:
  • 1 csapott evőkanálnyi zselatin + 3 evőkanálnyi víz
  • 1,5 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 6 dkg cukor
  • 15 dkg csokoládé
  • 2 dl habtejszín
  • A tetejére:
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • Az oldalára:
  • csokiforgács
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg csokoládé
  • 1-1,5 dl habtejszín

Elkészítés

Elkészítés: A tortalaphoz a tojások sárgáját a cukorral 10 percig elektromos habverővel habosra keverjük, majd hozzáadagoljuk a vizet, az olajat és a liszt, kakaópor, sütőpor keverékét. Végül a tojások keményre vert habját is óvatosan beleforgatjuk a masszába. Egy 25×39 cm-es tepsi alját kibéleljük sütőpapírral, és belesimítjuk a masszát.
200 °C-ra melegített sütőben megsütjük.

A fehér krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre. A tejet felforraljuk a vaníliás cukorral. A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gőz fölött) addig főzzük állandó kavarással, míg kissé besűrűsödik. Kb. 10-15 perc. A forráspontot ne érje el! Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten kavargatva áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, és hagyjuk hűlni. (Hideg vízbe állítva gyorsabban hűl.)

A kihűlt tojásos krémet habverővel felverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk. A zselatint ismét beáztatjuk a vízbe 10 percre. A tejet felforraljuk. A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük. Lassú tűzön főzzük 10 percig, hogy kissé besűrűsödjön. Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez. Belekeverjük az aprított csokoládét is, addig keverjük, míg a csoki teljesen felolvad, majd hagyjuk kihűlni.

A kihűlt csokis krémet habverővel felverjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A tortalapot keresztbe kettévágjuk, majd hosszában is mindkettőt. Így négy lapunk lesz. Az egyik oldalát gömbölyűre vágtam.

A lapokat a kétféle krémmel betöltjük. A krémmel úgy gazdálkodjunk, hogy maradjon belőle a díszítésre is.

A kétféle csokit gőz fölött felolvasztjuk, és rácsorgatjuk a torta tetejére.
Oldalát csokiforgáccsal díszítjük. A díszítéshez a csokoládét felolvasztottam. Egy zsírpapírra csurgattam, amikor megdermedt, szív formákat szúrtam ki, és díszítettem a tortát vele.

A tejszínbabot keményre verjük, és habrózsákat nyomunk a torta szélére. A kész tortát hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig.

Ezek is érdekelhetnek

Friss