Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokoládés panettone (olasz ünnepi kalács)

120 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 4 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg étcsokoládé
  • A forma kikenéséhez:
  • 2 dkg margarin
  • A tetejére:
  • 5 dkg margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

Elkészítés: Az élesztőt 1 dl tejbe morzsoljuk, amelybe 1-1 kiskanál cukrot és lisztet szórunk. Meleg helyen 10-15 perc alatt felfuttatjuk.

A lisztet egy nagy tálban sóval, a reszelt citromhéjjal és a vaníliás cukorral összeforgatjuk. Ezután a tejes élesztővel, a maradék cukorral, a tojások sárgájával és a margarinnal dagasztani kezdjük. Közben apránként beledolgozzuk a maradék langyos tejet is. Letakarva, meleg helyen bő 1 óra alatt duplájára kelesztjük.

Ezután meglisztezett gyúrólapra borítjuk, finoman átgyúrjuk, közben a az apróra vágott csokit beledagasztjuk. Mivel nincs panettone formám, egy lábast vajaztam jól ki. Ebben még 1 órát kelesztjük. Ezután a tetejét kereszt alakban bevágjuk, és előmelegített sütőben, az alsó rácson, nagy lánggal, légkeveréses sütőben 190 fokon 10 percig sütjük. Ezután a hőt mérsékeljük, és közepes lánggal 170 fokpn kb. még 40 percen át tovább sütjük.

5 dkg olvasztott margarinnal kikeverünk 1 csomag vaníliás cukrot, a tetejét, a bevágás mentén gazdagon megkenjük, és kb. 15 percre visszatoljuk a sütőbe.

El lehet készíteni úgy is, hogy cukrozott gyümölcsdarabkákat teszünk bele.

Megjegyzés

Először készítettem, de nagyon finom lett, érdemes kipróbálni.
- blahus

Ezek is érdekelhetnek

Friss