Csokoládé szuflé vaníliaszósszal

Hozzávalók

  • A csokoládé szufléhoz:
  • 20 g búzafinomliszt
  • 20 g teavaj
  • 220 ml tej
  • 20 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 200 g keserű csokoládé (70 %-os)
  • 3 db tojássárgája
  • 4 db tojásfehérje
  • a szuflé formához:
  • vaj
  • cukor
  • A vaníliaszószhoz:
  • 100 ml tej
  • 100 g habtejszín
  • 1 csipet só
  • 1 rúd vanília
  • 2 db tojássárgája
  • 5 g búzafinomliszt
  • 10 g teavaj
  • 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés

    1. A vaníliaszószhoz a tejet és a tejszínt egy lábasban összekeverjük, és hozzáadunk egy csipetnyi sót. A vaníliát hosszában félbevágjuk, a magját kikaparjuk. Mind a magot, mind a rudat a tejbe áztatjuk, majd gyakori kevergetés mellett, lassú tűzön, forrásig melegítjük.
    2. Eközben a lisztet és a vajat alaposan összedolgozzuk (nem lesz sok, kb. egy diónyi mennyiségre számíthatunk). Egy nagyobb keverőtálban a tojássárgáját habosra keverjük a kristálycukorral. Ha felforrt a tej, hozzáadjuk a lisztes vajat, egy-két percig forraljuk, ettől kissé besűrűsödik majd. A forró tejet óvatosan a habos tojássárgájához csurgatjuk, közben folyamatosan kevergetjük. Az egész keveréket visszaöntjük a tejes lábasba, és visszatesszük tűzhelyre. Közepes tűzön melegítjük, közben továbbra is intenzíven kevergetjük. 
    3. Amikor érezhetően besűrűsödött a krém, azonnal hideg vízbe állítjuk a lábast, és folyamatosan kevergetjük, amíg le nem hűl, hogy ne legyen csomós, és bőrös a teteje, majd a hűtőbe tehesszük tálalásig.
    4. A szufléformákat alaposan kivajazzuk, és hűtőbe tesszük, a sütőt 190 fokra előmelegítjük. A lisztet alaposan eldolgozzuk a vajjal. A tejet feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a kimért cukrot, valamint egy csipet sót. Felforraljuk, közben folyamatosan kevergetjük. Belerakjuk a lisztes vajat, egy-két perc alatt besűrítjük. Levesszük a tűzről, és hozzáadjuk a keserű csokoládét, amellyel elkeverjük. Ha maradéktalanul felolvadt a csokoládé, hozzákeverjük a tojássárgáját is. Ezután a csokoládés keveréket félretesszük és hagyjuk kihűlni.
    5. Közben, a már egyszer kivajazott formákat még egyszer kivajazzuk, és kristálycukrot öntünk a formák belsejébe. Addig forgatjuk, amíg mindenhova tapad a cukorból, majd a felesleges cukrot kiöntjük a formából.
    6. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd apránként a csokoládés keverékhez forgatjuk, óvatosan, hogy ne törjük össze a habot! A kész szuflétésztát beleöntjük a cukros-vajas formába. Előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a formákból legalább 5-6 cm-re ki nem emelkedik a szuflé, ez kb. 20-25 perc.
    7. A szuflét forrón, a vaníliaszószt hűtve tálaljuk. A szuflé középébe egy mokkáskanállal lyukat készítünk, ennek belsejébe kanalazzuk a vaníliaszószt. Porcukorral meghintjük.

Megjegyzés

Családom unszolására készítettem az első szuflémat, csodálatosan sikrült. Azóta újra sütöttem, és ismét egy csodálatos ízvilág tárult elénk!

Szekeres Lajosné Klári
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Magazin