Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokisoufflé málnával

default user icon
MME
A csokoládé egyszerűen mindent visz. A legnagyobb kedvenc, akár magában, akár desszertbe komponálva, bonbonként mindenféle ízben.

Az első bonbonokról szóló leírásban a szakács agyoncukrozott mandulát és diót vont be csokoládémázzal, és mivel jópofizni akart Praslin hercegnek, pralinének nevezte el készítményét. Tehát ez számít a legősibb bonbonnak, amit valaha készítettek. Ezen kívül létezik még olyan elkészítési mód is, hogy hüvelybe töltenek különböző krémeket, gyümölcsöket, majd ezt követően merítik csokoládéba őket. A bevonáshoz pontosan temperált csokoládéra van szükség, ami 28-32 °C fokot jelent. Ha ez kevesebb, túl sűrű marad a csokoládé, ha melegebb, kicsapódik, és elveszti szép, csillogó fényét.

Készítenek szarvasgombával is bonbonokat és desszerteket, ezek delikát boltokban kaphatóak, de javarészt import édességekről van szó. Általában darabra árulják elég húzós áron, de egyet-egyet megengedhet magának a kíváncsi fogyasztó. Azt viszont kevesen tudják - és még kevesebben kóstolták -, hogy létezik magyar szarvasgombával készült bonbondesszert is, aminek az íze semmihez sem fogható, magyar készítésű csokoládés bonbon különlegesség. Természetesen aroma hozzáadása nélkül a legjobb minőségű hozzávalók felhasználásával készül. Ebben azért vagyok annyira biztos, mert én magam is részt vettem a megálmodásukban és készítésükben. A különböző töltelékek ízesítése kiválóan idomul a csokoládé ízéhez. Ilyenek a ganache, pisztácia, kávé, mák, dió stb. Még nem kaphatóak ezek a finomságok, de már nem sokat kell rá várni. :)

Ma nagyon divatosak a csokoládé szökőkutak is, gyönyörű és vágykeltő, ahogy az illatos, fényes csokoládé a mélybe húz.  De vannak éttermek, ahol a csokoládéfondü kelt izgalmat. Ezeknek a módozatoknak köszönhetően általunk válogatott gyümölcsöket - földieper, banán, ananász, körte, málna - vagy különböző tésztákat - piskóta, fonott kalács, bukta, gofri, palacsinta - mártogathatunk a csokoládéba, vagy csak egyszerűen ugorjunk a szökőkútba, úgy is akadni fog olyan, aki szívesen kiment.

A csokoládé jótékony: energiát és életerőt ad, (500 kcal/100g), agyserkentő hatású, fizikai és szellemi tevékenység esetén is felturbóz. Nem véletlen alakul ki csokifüggőség. Segít a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében, a káros koleszterinek képződését gátolja, a véralvadás csökkenti. Sőt…  a kakaó gátolja a fogszuvasodást okozó baktériumok szaporodását.  

Ízek harmóniája tekintetében a keserű és savanyú ízeket az édes érzet ellensúlyozza. Ha étcsokoládét kóstolunk, úgy érezzük, jól jöhetne egy kis édes érzet. Egészen különleges ízhatást érhetünk el, ha egy nagytestű, esetleg késői szüretelésű bort kóstolunk mellé. Egy késői szüretelésű fehérborhoz a csokoládés készítményeken kívül kínálhatunk olyan salátaféléket, mint az endívia, a radicchio, a rukkola, vagy májas készítmények (hízott libamáj, kacsamáj, borjúmáj). A csokoládét gyakran alkalmazzák vadételekhez is,  készíthetünk egy remek szarvas gerincet csokoládémártással, de kóstoltam már királyrákot fehércsokival és almával.

Most következzen egy kevésbé extrém recept, egy igazi klasszikus, a csokisoufflé, ami percek alatt elkészíthető, ráadásul ellenállhatatlan. Akkor tökéletes, ha a belseje még folyékony kissé...

Csokisoufflé málnával

Hozzávalók:
10 dkg 70%-os étcsokoládé
10 dkg puha vaj
2 tojás
8 dkg cukor
4 dkg liszt
1 teáskanál sütőpor
20 dkg málna
4 mentaág
2 evőkanál porcukor a díszítéshez

Elkészítés: 1. A vajat és a csokoládét felolvasztjuk vízgőz felett. A cukrot és a tojást habosra verjük. A lisztet átszitáljuk a sütőporral.

2. Ezeket finoman összeforgatjuk. A muffinformát kikenjük vajjal, meghintjük kristálycukorral, majd megtöltjük a csokikrémmel.

3. 170 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük.

4. A csokifelfújtat kiborítjuk a formából, és málnával díszítve tálaljuk.

Fontos! Ne hagyjuk a sütiket tovább a sütőben, mert a közepe megkeményedik. Adhatunk fagyit is mellé.

Csokoládé málnával…

A vadmálna az eredeti, de a termesztése régmúltra tekint vissza. Szinte mindenhol megterem, szereti, ha sokat öntözik. Az egyik legjobb dolog a kert végi málnás állni, és a burjánzó bokrokról tömni a friss málnát. Ennél már csak egy jobb lehet: az pedig a málna pálinkázás.

A málna az összes csokoládéfajtához passzol - vagy a csokoládéfajták passzolnak a málnához, végül is mindegy. Jól házasíthatjuk a málnát zöldség- és húsfélékhez is. A málnával töltött paradicsom szenzáció szerintem, ahogy a málnás ketchup is, amit tulajdonképpen bármilyen sült húshoz tálalhatunk.

Málnás ketchup

Hozzávalók:
10 dkg málna átpasszírozva
5 dkg vöröshagyma egész finomra vágva
1 evőkanál barnacukor
1 teáskanál frissen vágott gyömbér
4 evőkanál málnaecet
30 dkg ketchup

Elkészítés: A finomra vágott hagymát az ecettel, a gyömbérrel és a cukorral felfőzzük, hozzáöntjük a ketchupot és a passzírozott málnát, egyszer felforraljuk, majd kihűtjük.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss