Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokis-vaníliás krémes csokoládétorta

120 perc
rafinált
költséges
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 12,5 dkg puha vaj
  • 30 dkg cukor
  • 3 tojás
  • 1,2 dl tej
  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg kakaó
  • 1 kiskanál sütőpor
  • 1 kiskanál szódabikarbóna
  • 1 csipetnyi só
  • A vaníliás krémhez:
  • 1 púpozott evőkanál zselatin (10 gr) + 5 evőkanál víz
  • 2,4 dl tej
  • 1 rúd vanília
  • 4 tojás sárgája
  • 8 dkg cukor
  • 1 kávéskanál vanília-aroma
  • 3 dl édes tejszín
  • 1 csomag Bourbon vaníliás cukor (10 gr)
  • 2 csomag (10 gr) habfixáló (ha szükséges)
  • A csokis krémhez:
  • 1 púpozott evőkanál zselatin + 5 evőkanál víz
  • 2 tojás sárgája
  • 9 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 20 dkg főzőcsokoládé
  • 3 dl édes habtejszín
  • 2 csomag habfixáló (ha szükséges)
  • + csokoládé a díszítéshez

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához elkeverjük el a lisztet, a sót, a kakaót, a sütőport és a szódabikarbónát. A vajat kikeverjük a cukorral, majd egyenként adjuk hozzá a tojásokat. Ezután kerül bele a liszt és a tej felváltva.

Egy 26 cm-es kerek forma alját kibéleljük sütőpapírral, elsimítjuk benne a masszát, és előmelegített 180 fokos sütőben sütjük ki 30-40 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizhetjük a sütés vége felé, mennyire sült át.

Kivesszük, hagyjuk a formában állni kb. 15 percet, lazítsuk meg óvatosan késsel az oldalánál, majd borítsuk ki a tésztát lisztezett felületre. 3-3,5 cm magas tortalap lesz belőle. Vízszintesen elvágjuk a tortalapot 2 lapra, ha kicsit felpúposodott volna, először egyenesre vágjuk a tetejét is.

A tortát úgy töltjük meg, hogy tálcára tesszük a forma karikáját, papírral béleljük az oldala mellett, és beletesszük az alsó lapot.

A vaníliás krémhez a zselatint beáztatjuk a vízbe 10 percre. A tejet felforraljuk a felhasított vaníliarúddal, 10 percig főzzük, majd leszűrjük. A tojások sárgáit kikeverjük a cukorral robotgéppel, lassan felöntjük folytonos kevergetés mellett a forró tejjel, és kis lángon (vagy gőz fölött) addig főzzük állandó kavarással, míg kissé besűrűsödik. Kb. 15 perc. Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez, ízesítjük a vanília aromával, és hagyjuk hűlni. (Hideg vízbe állítva gyorsabban hűl.)

A kihűlt tojásos krémet habverővel felverjük. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a tojásos krémmel óvatosan összeforgatjuk.

Az alsó lapra simítjuk a kész krémet, ráillesztjük a másik lapot, majd betesszük a hűtőbe.

A csokis krémhez a csokoládét felaprítjuk. A zselatint ismét beáztatjuk vízbe 10 percre. A tejet felforraljuk. A tojások sárgáit a cukorral kikeverjük robotgéppel, a forró tejjel lassan felöntjük, miközben állandóan keverjük. Lassú tűzön főzzük 10-15 percig, hogy kissé besűrűsödjön, a forráspontot ne érje el!

Közben a beáztatott zselatint alacsony hőmérsékleten áttetszőre feloldjuk, hozzáadjuk a tojásos krémhez. Belekeverjük az aprított csokoládét is, addig keverjük, míg a csoki teljesen felolvad, majd hagyjuk kihűlni.

A kihűlt csokis krémet habverővel csomómentesre felverjük. A tejszínt a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, ha szükséges, hozzáadjuk a habfixálót is, majd a csokis krémmel óvatosan összeforgatjuk.

A krémet a tortalap tetejére simítjuk, és hideg helyre tesszük legkevesebb 5-6 órára, de legjobb, ha hagyjuk összeérni az ízeket másnapig.

A torta oldalát és a felső szélét csokireszelékkel díszítjük.

Megjegyzés

Macerás, de az eredmény isteni finom. Én kivülről nem vontam be semmivel, így is mutatós, és érzéki torta. :) És brutál magas.
- moleva76

Ezek is érdekelhetnek

Friss