Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokis süti pudinggal rétegezve

45 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 3 x 3 csapott evőkanál liszt
  • 3 x 2 csapott evőkanál cukor
  • 3 x 1 csapott evőkanál vaníliáscukor
  • 3 x 1 csapott evőkanál vörös kakaópor
  • 3 x 1 késhegynyi sütőpor
  • 3 x 3 evőkanál tej
  • 3 x 3 evőkanál étolaj
  • 3 x 1 db tojás (felverve)
  • nagyszemű mazsola (leöblítve, rumba stb. áztatva, leszűrve)
  • A pudinghoz:
  • 1 csomag puncsízű pudingpor (főzős)
  • 3 csapott evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dl tej (1,5 %-os)
  • aszalt vörösáfonya (nagyobbakat félbevágva, rumba stb. áztatva)
  • továbbá tortadara vagy apró csokitallérok (sütiszóráshoz való)

Elkészítés

Elkészítés: Perdül-fordul, előkészít a hozzávalókat, 3 felé oszt a beáztatott, akut piás mazsolát. 3 darab, 2,5, vagy 3 decis (ki mekkorát talál) bögrében a fenti hármas felosztás szerint bögrénként összekever a lisztet, a cukrokat, a sütőport, a kakaót, hozzá a tejet, az olajat, a felvert tojást és 1 adag mazsolát. Alaposan összekever, majd megcsodál az ujján újonnan vidorkodó vízhólyagot.

Alacsonyabb belmagasságú mikró esetén kivesz a rácsot, be a bögréket, a legmagasabb fokozaton (nálam 750 watt) 3 perc. Az utolsó percben érdeklődve csodálhatja a fel-felnyújtózkodó, ingó-bingó, majd visszatöppedő sütik önálló tánckompozícióját. Ha lejárt az idő, mély sajnálattal kivesz (vigyázat, forró), tányérra borít, ha nem akar kiborulni saját jószántából, kissé megráz a makacskodót. Ha nem és nem, akkor kanállal alányúlva oldja meg a patthelyzetet.

Néhány percig hűlni hagy, ezalatt indít a pudinggyártást a használati ukáz szerint azzal, hogy a tejbe a rummal együtt belelöttyint az áfonyát is, együtt forral fel. A sütiket keresztben fél centis tallérokra szel, félretesz, és megfújdogálja az itt-ott megperzselődött öt darab ujját.
Befejez a pudingot, előkeres egy látványosabb porcelán tálacskát (nekem 27 x 18-as), hideg vízzel kiöblít, az alját vékonyabban bevon pudinggal, katonás rendben elosztva egy rétegben rá a sütiszeleteket, kissé vastagabban egy réteg puding, és így tovább (nálam 3 x 2 szelet fért el egymás mellett, 3 rétegben). A tetejére puding, gyors iramban megszór a tortadarával/csokitallérral, majd szorosan lezár alufóliával.

Hűlés közben a tetején a csoki még olvadozik, szertefolydogálva mintázgat. Ha kihűlt a tál alja, hűtőbe egy minimum 2 órácskára.

Tálalásnál a tejszínhab kedvelők is hódolhatnak a szenvedélyüknek, a csokis hab pl. bár édesebb, kifejezetten jól áll neki.

Megjegyzés

A süti Szilicia csokis süti 5 perc alatt II. c. recije - köszönet érte, szuper -, kissé módosítva, a fenti desszertesített pudingos variát a mai ebédhez találtam ki, nem túl édes, látványos és üdítően finom.

Arra viszont csak a második bögre tartalmának kevergetése közben jöttem rá, hogy a csuda sem fogja külön-külön, amikor egy tálban kényelmesebb, utólag elosztva a bögrékben. Na jobb későn, stb., a legközelebbinél már egyszerűsítek.
- Bgaboca

Ezek is érdekelhetnek