Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokis-lekváros szelet

75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A tésztához:
  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 2 db tojás
  • 10 dkg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál szalalkáli
  • 1 csipet só
  • A kakaós töltelékhez:
  • 1/2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 20 dkg darált keksz
  • szükség szerint tej
  • 15 dkg krémesre turmixolt baracklekvár
  • A csokimázhoz:
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl tejszín
  • Valamint:
  • rum

Elkészítés

Elkészítés: A tésztához a lisztet a szódabikarbónával és a szalalkálival kétszer átszitáljuk, és a tészta hozzávalóival összegyúrjuk. 4 felé osztjuk, lisztezett deszkán egyenként vékonyra nyújtjuk.

A tepsit vajjal kikenjük, és a tésztalapokat egyenként 180 °C-os előmelegített sütőben 5-6 perc alatt kisütjük.

A töltelékhez forró tejben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a cukrokat, a kakaót, a darált kekszet, és simára keverjük, szükség szerint tejjel lazítjuk (kb. 1 dl). Félrerakjuk, hagyjuk kihűlni.

Az első tésztalapot egyenletesen megkenjük baracklekvárral, majd a második tésztalappal lefedjük, rummal meglocsoljuk, ezt követően a kakaós tölteléket elterítjük rajta, a harmadik lapot rárakjuk, és baracklekvárral bekenjük, majd a negyedik tésztalappal befedjük.

A csokimázhoz az étcsokoládét apróra törve gőz felett a vajjal és a tejszínnel simára keverjük, és a sütemény tetejét egyenletesen bevonjuk, majd 2 órán át hűtőbe tároljuk. Tálalásnál téglalap alakúra szeleteljük.

Megjegyzés

Most főzött csokimázzal vontam be. Íme a recept:

Hozzávalók: 12 dkg cukor, 4 evőkanál kakaópor, 4 evőkanál víz, 1-2 dkg vaj
Készítése: A cukrot a kakaóporral és a vízzel kikeverjük, majd lassú tűzön addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad benne (ha elolvad, hólyagok nőnek a tetején). 1 pohár hideg vízbe cseppenthetünk egy picit, és ha nem folyik szét benne, hanem egyben leszáll az aljára, akkor jó az állaga. Keverjünk bele 1-2 dkg vajat, és azonnal tehetjük a sütemény tetejére.

Ha a süteményt hűtőbe tesszük - miután leöntöttük csokimázzal - akkor hamarabb megszilárdul a csokimáz a tetején.
- ditti56

Ezek is érdekelhetnek

Friss