Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokis flan

MME MME
45 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A karamellhez:
  • 8 dkg kristálycukor
  • 1 evőkanál víz
  • A flanhoz:
  • 6 tojás
  • 3 dl 30%-os tejszín
  • 5 evőkanál porcukor
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dkg vaj a formák kikenéséhez
  • A tálaláshoz:
  • 15 dkg friss málna
  • friss citromfű vagy menta a díszítéshez

Elkészítés

Elkészítés: A kristálycukrot egy kis edénybe szórjuk, meglocsoljuk a vízzel, és közepes tűzön elkezdjük karamellizálni. Először elkezd forrni, bugyogni, közben ne keverjük kanállal, csak rázogassuk az edényt, majd ha a benne lévő víz elpárolgott, lassan arany barnára pirul. Ekkor az olvasztott vajjal vékonyan kikent, 4 egyforma nagyságú forma aljába öntjük, félretesszük.

Ezután a tojásokat keverőtálba ütjük, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű tejszínt, a porcukrot, a vízgőz fölött felolvasztott étcsokoládét, és gyors mozdulatokkal egyneművé keverjük. Végül a karamellel kiöntött formákba öntjük.

A formákat forró vízzel töltött tepsibe állítjuk, és 150 fokos sütőben 25-30 perc alatt kigőzöljük.

Ha elkészült, kis késsel óvatosan körbevágjuk a forma szélénél a sült pudingot, és egy mozdulattal tányérra borítjuk. Körberakjuk friss málnával, és ízlés szerint citromfűvel vagy mentával díszíthetjük.

Megjegyzés

Ha nem vagyunk biztosak a tojások frissességében, külön tálkába egyesével üssük fel, ha van benne rossz, ne kelljen az összes már feltört tojást kidobni. Ha a cukrot karamellizálás közben elkezdjük keverni, kikristályosodik, becsomósodik, és nem lesz szép tiszta, egynemű a karamell. Tehát szigorúan csak lassan óvatosan rázogassuk.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek