Keress receptre vagy hozzávalóra

Csokis-cseresznyés tart (pite)

Hozzávalók

  • A cseresznyés töltelékhez:
  • 35 dkg magozott cseresznye
  • 150 ml brandy vagy pálinka
  • 3 dkg porcukor
  • citromhéj
  • A csokis tésztához:
  • 17 dkg simaliszt
  • 3 dkg kakaópor
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2-3 ek tej vagy víz
  • A csokis töltelékhez:
  • 2,5 dl tejszín
  • 20 dkg étcsokoládé (70%-os)
  • 1 rúd vanília
  • 2 db nagyobb tojás
  • 3-4 ek cseresznye- vagy meggylekvár

Elkészítés

    1. A cseresznyéket előző nap összemelegítjük az alkohollal, a citrom reszelt héjával és a porcukorral. Amikor göngyözni kezd a felülete, lassú tűzön 5 percig pároljuk, majd egy tálba tesszük, és 1 éjszakán át hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek. Másnap leszűrjük. (Félretesszük a levétés a cseresznyéket is.)
    2. A tésztához a kakaót és a lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a vajat, és addig nyomkodjuk a kezünkkel, amíg durva kenyérmorzsa-állagú masszát kapunk, majd hozzákeverjük a cukrot is.
    3. Hozzáadjuk a tojássárgáját, valamint annyi tejet, összeálljon. Egy nagyobb golyót formázunk a masszából, majd kb. 3 cm vastagra simítjuk. A tésztát alufóliába csomagoljuk, és 30-45 percig pihentetjük. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
    4. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, majd egy 24 cm-es piteformába nyomkodjuk, úgy, hogy a végei kilógjanak a szélén. Az alapot megszurkáljuk villával, és vaksütéssel 15 perc alatt elősütjük a tésztát (a tésztára sütőpapírt teszünk, erre szárazbabot szórunk, és így toljuk be a sütőbe). Ezután eltávolítjuk a sütőpapírt és a babokat, majd további 10 percig sütjük. A felesleges tésztát levágjuk a szélekről, és hagyjuk kihűlni, amíg elkészítjük a tölteléket.
    5. A tejszínt megmelegítjük (még ne forrjon, épphogy csak gyöngyözzön a teteje), majd levesszük a hőt, hozzáadjuk a csokoládét, és óvatos kevergetés mellett hagyjuk megolvadni. A vanília magjait kikaparjuk, és a rúddal együtt a krémhez adjuk.
    6. A forró csokoládékrémből egy keveset kiveszünk, a tojásokhoz adunk, majd az egészet a csokikrémhez keverjük.1 evőkanálnyi cseresznyelikőrt adunk hozzá (amit előző nap főztünk).
    7. A tésztán egyenletesen eloszlatjuk a lekvárt, majd a leszűrt és lecsepegtetett cseresznyéket (amiket a likőrben pároltunk), végül ráöntjük a csokikrémet, és eltávolítjuk belőle a vaníliarudat.
    8. Az előmelegített sütőbe toljuk, és 20 percig sütjük - a közepének még kissé remegősnek kell maradnia. A formában, rácson hagyjuk teljesen kihűlni. Crème fraîche-sel vagy tejszínhabbal kínáljuk, friss cseresznyével díszítjük.

Megjegyzés

Cseresznyeszezonon kívül készíthetjük aszalt cseresznyéből is, ebből 20 dkg-ot használjunk.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

Hasonló Receptek

Magazin