Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csokipótló karob

default user icon
SB
A szentjános fa termése, a karob sokoldalúan felhasználható egészséges kakaópor pótlóként, süteményekbe. Pirítatlan változata sűrítésre is.
A fa

A jánoskenyérfák családjába tartozó szentjánoskenyér (Ceratonia siliqua) Kis-Ázsia területén őshonos, de megtalálhatjuk az egész mediterrán térségben, és Dél-Európában gyakorlatilag mindenhol megterem.

Nevezik méz-sáska fának is, angol neve egyszerűen sáska fa (locust tree), de a törököknél például kecskeszarvnak hívják, valóban szarvra emlékeztető termése miatt. Nevét Keresztelő Szent Jánosról kapta, aki sokáig ennek a növénynek a termésén tengődött a Biblia szerint. Ez az érdekes fafajta akár száz évig is terem. Nemcsak a termést hasznosítják, nedvéből szirup és szesz is készülhet.

A szentjános fa termése: szentjánoskenyér, más néven karob

A grandiózus, akár 10 méteresre is megnövő szentjánoskenyér fa ősszel virágzik. Tavaszra megérnek 20 centis barna, fényes, hüvelyes termései, a karobok. A kemény húsú, héjas termésben lencsényi, húsos magokat találunk, melyek kiszárítva egyforma méretűek, ez a megbízható méret az oka, hogy az ókortól a karob magja, mint az ékszerek és arany mérőegysége terjedt el a Közel-Keleten. A keraton görög szó lett így a ma is használt karát szavunk elődje.

A karobot szárítják és őrlik, semmilyen adalékot nem tesznek hozzá, így kerül forgalomba. A karobpor vitaminokban és kalciumban is gazdag.

Mire használhatjuk a konyhában?

A karob magjáből őrölt por pirítva nagyon hasonlít a kakaóporhoz, így annak helyettesítésére is használhatjuk. Kevésbé édes, ezért másfélszeres mennyiség kell belőle. Előnye még, hogy energia- és zsírtartalma alacsonyabb, gluténmentes, és nem tartalmaz koffeint sem.
 
Használják sűrítésre és ízesítésre is. Többféle pörkölési szintű karob kapható, főleg Nyugat-Európában. Szakértők szerint a világos a legjobb minőségű.

Az élelmiszeriparban gyümölcslevek, gyümölcskészítmények sűrítésére használják. A gluténmentes irányzatot követők ezzel habarhatnak például főzelékeket. Nagyobb babáknak tápszer helyett is lehet adni, kapható rizzsel kevert bébitápszer helyettesítő formában.

Kutyaédességet is készítenek belőle, érdemes figyelni, hogy mivel kényeztetjük négylábúainkat, ugyanis a kakaóbab és a csokoládé alkaloidja, a theobromin mérgező a kutyák minden fajtájára.

Ezek is érdekelhetnek

Friss