Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csodatévő fehér por - mire jó a mosószóda?

default user icon
MME
Ez rendkívül olcsó fehér por, a mosószóda sokoldalúan alkalmazható a háztartásban – ráadásul környezetbarát! 5 tipp a felhasználására.
#1 Lefolyótisztító

A mosószóda a nehezen tisztítható lefolyóknál is megoldja a dugulási problémákat. Egyszerűen önts a lefolyóba 3 ek mosószódából és 2 l forró vízből álló keverékkel. Kellemes mellékhatás: Még a rossz szagokat is megszünteti.

#2 Fokozza a mosóhatást

A mosószóda kémiai tulajdonságainak köszönhetően nem csak a piszok feloldódásáról gondoskodik, hanem még a vizet is lágyítja. Így főként a kemény vízzel rendelkező területeken csökkentheted a mosószer mennyiségét, ha mosószódát is használsz. Egyszerűen tegyél 1 púpozott evőkanálnyit a mosógépbe.

#3 Kinyírja az olajfoltokat

A koszos tepsik, serpenyők, fritőzök és sütők mosószódás oldattal ismét tisztává varázsolhatók. Vagy beáztatod őket – vagy szórófejes flakonból a zsíros felületre permetezed, majd hatni hagyod, és végül letörlöd. Alumíniumra ne használd! Vigyázat: A bőrt szintén zsírtalanítja! Használat után mindig kend be a kezed.


#4 Környezetbarát fertőtlenítő

A mosószóda magas pH-értékénél fogva elpusztítja a gombákat és a baktériumokat. Kíméletes módszer a vágódeszkák, fakanalak, lekváros- és befőttesüvegek tisztítására. 5 l forró vízhez adj 2 ek mosószódát, hagyd hatni, majd hideg vízzel öblítsd le.


#5 Eltávolítja  a penészt, az algát

A mosószóda lúgos kémhatású, azaz kissé mar (viselj gumikesztyűt!). 1 ek-nyit keverj el 1 l vízben, és ezzel mosd le az alga- és penészbevonatot a fa- és kőfelületekről. Ideális a tavaszi nagytakarításhoz is a teraszon és a balkonon.


#6 Lassítja a gipsz megkötését

Ha csipetnyi mosószódát szórsz a gipszporba, nem kell annyira kapkodni a munkával, mert a gipszmasszának több időre lesz szüksége a megkötéshez. Csak a víztől válik a gipsz keménnyé – és a mosószóda egy darabig megakadályozza, hogy a víz elvegyüljön vele.

Ezek is érdekelhetnek

Friss