Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csőben sült

Mit is jelent a csőben sütés? Tulajdonképpen semmi mást, mint hogy egy tepsibe fektetett étel felső rétegét barnára pirítjuk a sütőben. Más néven gratinírozunk. Ami meg a csőben sütés etimológiai eredetét illeti, gyaníthatóan a mediterrán országokban használt, fedeles cserépedény formájára utal maga a szó.
Mi az a gratinírozás?

A szó eredete francia (gratin, au gratin). Az ilyen eljárással készített ételek esetében biztosra mehetünk, hogy szép, pirosra sült kéreg alatt találjuk a vékonyra szeletelt, rétegekbe halmozott tejszínes krumplit vagy az édesköményt, esetleg valamilyen húsételt. A gratin szó átvitt értelemben a francia társadalom krémjét is jelenti.

Hogyan gratinírozhatunk?

Erre két módszer létezik: egyrészt a még alapvetően nyers vagy részben nyers alapanyagokat sütjük össze úgy, hogy a tetején kialakuljon egy fényes, ropogós réteg, vagy a már megfőtt hozzávalók ízeinek harmonizálására alkalmazzuk a módszert.

Abban az esetben, ha nyers összetevőkkel is dolgozunk, hosszabb ideig kell sütni az ételt, érdemes vigyázni, hogy kellő mennyiségű folyadék lepje el. A kész, már megfőzött alapanyagokból álló étel gratinírozása viszonylag rövid időt vesz igénybe.

Sok esetben valamilyen mártással keverjük össze az alapanyagokat, hogy végezetül ez - s a süléskor kialakuló kéreg - határozza meg az étel karakterét.

A gratinírozáshoz többféle mártást készíthetünk. Leggyakrabban valamilyen tejszínes, tojásos alapú mártást használunk, de elterjedt az étel besamellel vagy Mornay mártással (besamel sajttal dúsítva) való befedése. Szaftosabb alapanyagok esetén azonban néha elegendő egy kevés sajttal vagy zsemlemorzsával megszórni a tálban lévő étel tetejét, és úgy megpirítani egy erre alkalmas sütőben.

A mártások ízesítéséhezl a tepsibe halmozott alapanyagok adják a kiindulópontot. Ezek ismeretében bátran adhatunk hozzá zöldfűszereket, borsot, fokhagymát. Esetleg gazdagíthatjuk pirított baconnal, tehetünk bele apróra szelt gombát, esetleg más, enyhén párolt zöldséget. Ízesíthetjük sajtokkal, a csirkehúsos ételekhez általában jól passzol a gorgonzola, de egy kis füstölt scamorzát is reszelhetünk a mártásba. Tetejére szintén mehet a füstös olasz sajt, vagy akár egy kevés parmezán, esetleg mozzarella karikák is kerülhetnek rá.

Az ily módon sült étel készítését úgy időzítsük, hogy ne kelljen állnia, mielőtt tálaljuk. Ha korábban készül el, akkor összeesik és hajlamos kiszáradni.

Az igen tisztes, nagy múltra visszatekintő gratin dauphinois is ezzel a technikával készül. A legenda szerint a dauphint - a későbbi II. Henriket - próbálták ezzel a tejszínnel gazdagított krumplival rászoktatni a zöldségevésre. S ha lehet hinni a legendáknak, akkor a 16. század Franciaországában már készítettek csőben sült ételeket.


 

Bryndzás brokkoli

Hozzávalók:
1 gigantikus brokkoli
4 egész tojás
25 dkg túró
10 dkg bryndza
15 dkg húsos szalonna

1-2 teáskanál curry

Elkészítés: A rózsákra szedett brokkolit currys, sós vízben megpárolom. A tojásokat felütöm, elhabarom, az áttört túrót és a lepirított szalonnát, zsírjával együtt belekeverem. A bryndzát kézzel belemorzsolom. Óvatosan sózom. Egy nagy jénaiba belefektetem a lecsöpögtetett brokkolit, nyakon öntöm a szószommal, majd a 200 fokra melegített sütőbe dugom. Addig sütöm, amíg szépen megpirul a teteje.

Sajtos karaj

Hozzávalók:
1 kg karaj
20 dkg edami sajt

1 tojás
4-5 nagy ek tejföl
olaj

Elkészítés: Olajjal kikent tepsibe fektetem a kiklopfolt, finoman sózott szeleteket, a tojással kikevert tejföllel szépen bekrémezem, majd reszelt sajttal megszórom. 190 fokon sütöm, amíg a sajt szépen megpirul. Rozmaringos, újhagymás párolt rizzsel tálalom. 

Ezek is érdekelhetnek

Friss