Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csirkeszárny - ropogósan az igazi!

default user icon
SB
Megosztó étel a csirkeszárny, van, aki odavan a pácolt, ropogósra sült darabokért, van, aki lenézi, mert olcsó és nem színhús. Pedig változatosan elkészíthető, gyorsan elkészül, grillezéshez is remek.
Miért jó a csirkeszárny?

A csirkeszárny íze intenzív, mint általában a csont mellett található húsoké. Kiváló „finger food”, azoknak különösen ajánljuk, akik szeretnek kézzel enni. Bulikra, összejövetelekre, grillpartikra nagyon változatosan elkészíthető különféle pácokkal és mártogatósokkal. Ropogósra sütve a legfinomabb. És mindehhez még olcsó is.

A csirkeszárny részei

A csirkeszárny három részből áll: a combocska felöli húsos részből, a szárny alsó, még ehető részéből, valamint a végéből, amit általában kidobunk vagy levesben főzünk meg. A csirkeszárnyakat akár egy élesebb ollóval is ketté lehet vágni a forgójuknál, a végét ugyanezzel, vagy éles késsel lehet lecsippenteni. Ha van egy kis türelmünk a szárnydarabkákon a húst késsel feljebb tolni, nagyon pofás apró dobverő formákat kreálhatunk.

Csirkeszárny a világban

A Buffalo wings vagyis Buffalo csirkeszárny Amerika egyik jellegzetes étele, itthon egyszerűen csípős csirkeszárnyként fogyasztjuk. Amerikában általában zellerszárral és kéksajt-mártással tálalják.

Ázsiában is nagyon kedvelt húsféle, Thaiföldön gyakran gyömbérrel kínálják. Kínában is szorgosan fogyasztják, könnyen beszerezhető hozzávalókból ezt valahogy így reprodukálhatjuk.

Mit készítsünk csirkeszárnyból?

Sokan szeretik rántva is a csirkeszárnyat, nagyon jó finom citromos-mézes-fokhagymás szósszal nyakon öntve, de csinálhatjuk boros sajtbundában is, zöldfűszeres pácban kitűnő grill étel. Vannak, akik konyakban vagy boros pácban érlelik sütés előtt, sőt sörben is meg lehet sütni.

Fűszeres lisztbe (mondjuk chilivel és borssal ízesített lisztbe) forgatott csirkeszárnyakat úgy érdemes készíteni, hogy a szárnyakat a fűszeres-lisztes panírozás előtt hideg vízbe mártjuk, a felesleges vizet lerázzuk, majd miután megforgattuk lisztben, picit pihentetjük az olajban sütés előtt.

Elég nagy mennyiségű csirkeszárny esetén a szárnyvégekből zöldségekkel finom leves főzhető!  

Csirkeszárnyas zöldségleves petrezselymes palacsintával

Hozzávalók 6 személyre:
A leveshez:

3 kisebb hagyma
1 fehérrépa
3 sárgarépa
1 zsenge karalábé
10 dkg zellergumó
1 kisebb rózsáira szedett karfiol
6 db csirkeszárny
3,5 l víz
5-6 erőleves kocka
ételízesítő

bors
szerencsendió
fél csokor petrezselyem
A petrezselymes palacsintához:
2 tojás
10 dkg liszt
2 dl tej
fél csokor petrezselyem
csipetnyi só
kevés olaj a sütéshez

Elkészítés: A zöldségeket megmossuk. A sárgarépát felkarikázzuk, a hagymát negyedekbe, a karalábét kockákra vágjuk. A fehérrépát hosszában kettévágjuk, a zellert pedig egyben is hagyhatjuk.
Egy nagyobb darab margarint megolvasztunk egy lábasban, majd (a karfiol kivételével) rátesszük az összevágott zöldségeket és a félbe vágott csirkeszárnyakat. Néhány percig folyamatos kevergetés mellett kissé megpirítjuk az egészet, majd felöntjük vízzel. Erőleveskockával, sóval borssal, ételízesítővel, szerecsendióval fűszerezzük, és kb. 40 perc alatt puhára főzzük az egészet.
A főzési idő lejárta előtt 15 perccel a levesbe keverjük a karfiolokat is.
Ha a leves megfőtt, és puhák mind a zöldségek, mind a csirkeszárnyak, elzárjuk a fazék alatt a gázt.
A petrezselymes palacsintához a hozzávalókat habverővel simára keverjük, végül fakanállal hozzákeverjük a felaprított petrezselymet, nem kell túl apróra vágni, akkor lesz igazán mutatós. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk, és a szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk (2 db lesz belőle). A palacsintákat hosszú csíkokra vágjuk (mint a metélt tésztát), és levesbetétként tálaljuk.

Buffalo csirkeszárnyak zöldségekkel és kéksajt-mártogatóssal

Hozzávalók:
12 csirkeszárny
1 evőkanál Tabasco szósz vagy csípős paprikakrém
fél evőkanál só
fehérbors
5 dkg vaj
20 dkg kéksajt
1,5 dl joghurt
petrezselyem
zellerszár
koktélparadicsom
kígyóuborka

Elkészítés: A csirkeszárnyakat enyhén besózzuk, és forró sütőben olaj nélkül ropogósra sütjük. Tálra szedjük, és még forrón rátesszük a vajat, sót, borsot és ízlés szerint Tabasco szószt, összekeverjük.
A zellert és a kígyóuborkát hosszúkás darabokra vágjuk, majd a zöldségéket a paradicsommal együtt tálra készítjük. A kéksajtot villával megtörjük, összekeverjük a joghurttal és az apróra vágott petrezselyemmel. A csirkeszárnyakat a sajtmártásba mártogatható zöldségekkel tálaljuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss