Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csirkepaprikás, lecsó, csoki és sör - szuper augusztusi gasztrofesztiválok

A nyári szünet utolsó hónapjában egyik fesztivál éri a másikat, jobbnál-jobb programokkal várják az itthon nyaralókat, a kirándulni, bulizni vágyókat. A boros programok mellett akadnak halas, bográcsolós, lecsófőzős, sörös és csokoládés események is, így szinte bizonyos, hogy mindenki megtalálja a számára tökéletes rendezvényt az augusztusi kínálatból.

2015. augusztus 01. Pisztráng nap, Szilvásvárad

A szervezők izgalmas programokkal, fellépőkkel és szilvásváradi pisztrángból készült ételekkel várják kedves vendégeiket. A vendégek az idei évben is aktív programok kíséretében fedezheti fel a Szalajka völgy rejtett szépségeit.

2015. augusztus 01. Gombócfesztivál, Balatonfűzfő

A szombati rendezvény attrakciója a balatonfűzfői asszonyok által főzött gombócok felkínálása az éhes közönség számára. A fesztivál kísérő rendezvényeként fellépnek a helyi és a szlovákiai testvértelepülés, Nagycétény amatőr művészeti csoportjai. A 6. alkalommal csatlakozó rendezvényként megszervezett veterán jármű kiállítás és felvonulás mellett képző- és iparművészeti résztvevők színesítik a fesztivált. 2013 óta a lisztérzékeny vendégeknek is tudtak gombócot kínálni.

2015. augusztus 01-02. Országos Fokhagymafesztivál, Bátya

A bátyai emberek életében a fokhagyma évszázadok óta jelen van. A fokhagyma nem csak a levesek, pörköltek és sültek, hanem kelt, és kevert tészták ízesítője is. Készítenek belőle savanyúságot, és fokhagyma olajat is. Egyedülálló gasztronómiai verseny a fokhagyma jegyében Bátyán.

2015. augusztus 01. Sokac babfőző fesztivál, Mohács

Több mint két évtizede a Mohácsi Sokacok Olvasókörének tagjai augusztus első hétvégéjére szervezték meg a mohácsi népi és nemzetiségi hagyományokat felelevenítő Babfőző fesztivált - horvát kulturális és gasztronómiai találkozót. A fesztivál ideje alatt a Sokac Negyed utcáiban megkezdődik hagyományos technikával az agyagedényben történő babfőzés. A gasztronómiai ízek mellett kulturális bemutatók is helyet kapnak, a kézműves bemutatókkal egyetemben. Az este utcabállal zárul.

2015. augusztus 05-09. Ábrahámhegyi bornapok, Ábrahámhegy

Ábrahámhegyen öt napig minden a borról szól majd, ahol a frissítő nedűk kortyolása közben zene és tánc szórakoztatja a nagyközönséget. A kicsik gyermekprogramokon köthetik le magukat. Az estéket pedig szórakoztató műsorok és sztárfellépők teszik még teljesebbé.

2015. augusztus 06-09. Debreceni bor- és jazznapok, Debrecen

Augusztus elején az észak-alföldi régió legrangosabb borfesztiválján a borvidékeink legszebb borait kóstolhatják az ínyencek jó zene mellett, a megújult nagyerdőn, a Békás-tó partján. A jó bor cégére a debreceni borkarnevál, 10 borvidék, közel 40 hazai családi borászat, pálinka- és gyümölcsbor-kóstolás, a hagyományos magyar konyha kemencés ételei, minőségi házi sajtok hazai termelőktől, tradicionális étkek és kézműves termékek vására.

2015. augusztus 06-09. Zalakarosi bornapok, Zalakaros

Idén a helyi boros gazdák mellett számos más borvidékről is képviseltetik magukat pincészeteket, s a helyi specialitás, a Tónai mellett más zalai és balatoni borok is kóstolhatók. A bornapok megnyitója a Zalai Da Bibere borlovagrend lovagjainak látványos felvonulásával kezdődik, és ezen az ünnepségen adják át minden évben a "Város bora" kitüntetést a zsűri által legjobbnak ítélt bornak, ill. boros gazdának. A négy napos rendezvényen sztárfellépők és szórakoztató programok is várják a vendégeket.

2015. augusztus 07-09. Sóstó Serfeszt, Nyíregyháza

Magyarország és Európa 70 legjobb söre, koncertek garmada és a hazai konyha legjobb ízei várják az érdeklődőket a nyíregyházi Parkfürdőben. A három nap alatt folyamatosan kóstolhatóak azok a cseh, szlovák, belga, német és egyéb sörkülönlegességek, melyekkel a vendégek nem találkozhatnak mindennap, így a sörimádóknak igazi csemege lesz ez a rendezvény!

2015. augusztus 07-08. Paloznak Jazz Piknik, Paloznak

A Homola Pincészet által szervezett fesztivál a tavalyi nyár nagy meglepetése volt: két nap alatt közel ötezren látogattak el a festői kis faluba. Paloznak utcái megteltek élettel, illatokkal, zenével, andalgó emberekkel, és ez idén sem lesz másképp! A Jazz Piknik a nyár egyik leghangulatosabb programja, fűben ülős jazz koncertekkel, naplementével, finom borokkal, tánccal. Mind a zenei kínálat, mind a közreműködők, mind a gasztronómia tekintetében igazán különleges, minőségi eseményre számíthatnak az idelátogatók. A piknik hangulatot piknik kosarak, behűtött borok, helyi termelői finomságok (kézműves sajtok és sonkák, fagyi, pálinka) és plédek teszik teljessé. A fesztivál gasztronómiában is a minőséget képviseli, az északi part népszerű éttermei biztosítják majd a harapnivalókat. A tökéletes zenei élményt kiváló hang- és fénytechnika garantálja.

2015. augusztus 07-09. Tolcsvai borfesztivál, Tolcsva

Tokaj hegyalja szíve gasztrohagyományokkal, sok zenével és sztárokkal várja vendégeit, hogy újra bebizonyítsa a régi mondás örök érvényűségét: jó bornak is kell a cégér. A fesztiválon előkerülnek az izgalmas gasztronómiai ínyencségek, például a tolcsvai gyümölcsös kenyérlángos, amelyik bizarrsága az, hogy tolcsvai asszúborral van megcsepegtetve (kizárólag Tolcsván fordul elő!). A hosszú hétvégén bográcsban, üstben, nyárson és roston készült vadak, malacok, és csirkék kényeztetik majd a vendégeket. Aki Tolcsván jár, sosem felejti el a kemencékben sült lepények, langallók, pacsnik, kalakkulák és csülkös kenyerek ízét. A különböző évjáratú szamorodni, hárslevelű, furmint és sárgamuskotály borkülönlegességeket az idén is több tucat kóstolóhelyen lehet megismerni.

2015. augusztus 08-30. Balatonfüredi borhetek, Balatonfüred

A Balaton-felvidék ízletes nedűit adó Balatonfüred-Csopaki borvidék méltó ünnepe a nagy múltra visszatekintő, minden év augusztusában megrendezendő Balatonfüredi Borhetek. A borosgazdák a felújított Tagore sétányon felállított, hangulatos borsátraikban három hétig várják a vendégeket. A Kisfaludy színpadon tartott ünnepélyes megnyitót követően újabb borlovagrend avatást tartanak, valamint műsort ad Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara. A rendezvénysorozat minden este gazdag kulturális és folklór programot kínál a Kisfaludy színpadon. A Borhetek teljes időtartama alatt népművészeti kirakodó vásár várja az érdeklődőket a Tagore sétány elején.

2015. augusztus 14-16. Bor, mámor, Bénye, Erdőbénye

Idén hetedik alkalommal rendezik meg a Bor, mámor, Bénye fesztivált a varázslatos Tokaj-hegyaljai faluban, Erdőbényén. A Tokaji borvidék legizgalmasabb kulturális és gasztronómiai fesztiválján a kulináris élmények, koncertek, gyermekprogramok mellett tematikus séták, előadások és rengeteg érdekes program várja a látogatókat. A fesztivál idején a falu kertjeiben a hazai jazz, népzene és világzene kiváló előadóival találkozhatnak a vendégek. A háromnapos rendezvény célja és különlegessége, hogy kevésbé közismert, de minőségi zenét játszó előadóknak is fellépési lehetőséget biztosít. A zene mellett egyre fontosabb szerep jut a kiállításoknak, író-olvasó találkozóknak és gyerekprogramoknak is. Sokszínű kulturális előadások, szép száraz és elegáns édes tokaji borok, a borokhoz komponált ételek, festői falusi környezet, barátságos emberek, minden adott egy kellemes nyári hétvégéhez.

2015. augusztus 14-16. Badacsonyi szürkebarát és magyar szürkemarha ünnep, Badacsonytördemic

A csavaros szarvú szürkemarha igazi hungarikum, amiből a Balatonnál is találni szép számmal. Aki zoológusi érdeklődésből megy el a fesztiválra, csalódni fog, itt inkább azt tudhatod meg, milyen ízű a szürkemarha-gulyás. Erdei Ferenc szerint "nem húslevesízű, nem is olyan, mint a paprikás, hanem a kettő között álló saját íze van." És mivel egy fesztivál sem lehet teljes zene nélkül, a jó ebédhez majd itt is szól a nóta, és mivel csúszik legjobban a szürkemarhagulyás? Persze, hogy a szürkebaráttal.

2015. augusztus 14-15. Estreházy Barokk Ételfőző fesztivál, Fertőd

A barokk kor szépségét, gasztronómiáját, feledésbe merülő ízeit kívánja feleleveníteni a fertődi Esterházy-kastélyban az Esterházy Barokk Ételfőző Fesztivál, amelynek főzőversenyén profi és amatőr szakácsok is összemérhetik tudásukat. Nem titkolt céljuk, hogy e korabeli időutazás alkalmából - mintegy megidézve e kor szellemének ízvilágát, szokásait, pompáját - felejthetetlen élményt adjanak át a mai kor felgyorsult életét élő emberének. Az étkezés egyike az élet olyan örömeinek, amelykor valamennyi érzékszervünket kényeztetjük. Erre a nagyszerű kulináris játékra invitálják az érdeklődőket, hogy hasonlítsák össze, ki tudja jobban a barokk kor íz világával elkápráztatni a mai kor emberét.

2015. augusztus 15-16. Jásziványi Szarvasgomba Napok, Jászivány

Jásziványban minden lépés kincset rejt. A föld alatti szarvasgombáról mindent megtudhat, ha eljön a Jásziványi Szarvasgomba Ünnepre. A vendégek láthatnak ott szarvasgomba termő erdőt, de betekinthetnek többféle szarvasgombás étel készítésének fortélyába, lesz szarvasgomba-kereső kutyák versenye, szarvasgomba- és kézműves piac, látványkonyha, termesztési szaktanácsadás, szarvasgombát termő facsemeték, gyerekeknek játékos gombakeresés, arcfestés, ugrálóvár és még sok más program a játszótéren. A szakmai standokon megjelenik a hazai szarvasgombászat minden ága és a helyi kézműves termékek, szolgáltatók. A szarvasgomba-ünnep alatt szarvasgombás gasztronómia (friss szarvasgomba, kóstolók, főételek, desszertek).

2015. augusztus 19-23. Balatonboglári szüreti fesztivál, Balatonboglár

Idén is rengeteg fellépővel két színpadon, BB Aréna bulisátorral, BB bor- és pezsgőudvarral, a Balatonboglári Borvidék boraival, kézműves és kirakodóvásárral, szüreti felvonulással és vidámparkkal várják a szórakozni vágyókat.

2015. augusztus 20-23. Szegedi sörfesztivál, Szeged

A fesztivál célja egy izgalmas, minőségi gasztronómiai fesztivállá változtatni az Államalapítás Ünnepét. A SÖRFESZT egyszerre épít az Államalapítás Ünnepéhez köthető tradíciókra, a Szegeden élő emberek lokálpatriotizmusára, a minőségi gasztronómiára és a színvonalas programokra, melyekben a tradicionálisan bevált elemek az újszerűséggel keverednek. Az élő koncertek, színpadi programok mellett Szeged idén is csatlakozik az Ország Tortája kampányhoz, lesz I Love Szeged kiállítás, ingyenes léghajós városnézés és veterán autós felvonulás.

2015. augusztus 21-23. Országos Csokoládéfesztivál, Szerencs

Nyolcadik alkalommal várja az országhatáron innen és azon túlról érkező vendégeket, kiállítókat augusztus utolsó hétvégéjén Szerencsre az Országos Csokoládé Fesztivál. Péntek estétől vasárnap délutánig változatos kulturális programok, nyereményjátékok, sportversenyek, édesség bemutatók és kóstolók, vásári forgatag, csokoládéból készülő mesefigura-szobrok, csokoládé kalandpark, és még sok-sok édes meglepetés kínál felhőtlen szórakozást gyerekeknek és felnőtteknek.

2015. augusztus 22. Országos Lecsó Fesztivál, Balatonkenese

Az Országos Lecsó Fesztiválon a vendégek részt vehetnek, kóstolgató érdeklődőként és a lecsófőzés aktív részeseként is, honi és külföldi csapatok mezőnyében. A szenzációs hangulatról nem csak a sztárfellépők gondoskodnak, hanem az ezerféleképpen elkészített, de mégis igazi, magyaros étel is, amely a zsűrizést követően a kóstolóké lehet. Egész napos kirakodóvásár, népi kismesterségek bemutatója, gyermekanimáció után este koncert várja a jóllakott közönséget.

2015. augusztus 29. Gyömrői lecsófőző és hagyományőrző fesztivál, Gyömrő

A vásári forgatag szemnek szájnak kínál sok-sok élményt: a fafaragók, kosárfonók, fazekasok s más kézművesek árusítják portékáikat, s mesterségükből is ízelítőt adtak a kíváncsiaknak, s édes és sós nyálcsorgató finomságok, méz és lekvár különlegességek, sajtkóstoló, langalló buzdít kicsit és nagyot kóstolóra, vásárlásra. A kirakodóvásár körül megelevenednek a régmúlt harci játékai, lehet íjászkodni, lovagolni. A rendezvény elengedhetetlen része az egyre népszerűbb Parasztolimpia. A játékos felnőttek duhaj vigassága. A gyermekeket és gyermeklelkűeket óriásbábosok, gólyalábas vásári komédiások, hujákolók mulattatják. A kézműves sátorban az alkotó kedvűek a népi kézműves technikákkal ismerkedhetnek, saját kezűleg készíthetik el s haza is vihetik a vásárfiát. Mindeközben a lecsó felséges illata lengi be a rendezvény helyszínét. Minden évben egyre több csapat vállalkozik a meghirdetett gasztronómiai kalandra, így a népszerű nyári étel számos ínycsiklandó formában, minőségben, tálalásban kerül a zsűri elé. És persze az izgalmak levezetése sem maradhat el, hiszen a nap végén a csaknem éjfélig tartó utcabál oldja a versenyekből adódó feszültséget és tetőzi be az egész napon át áradó jókedvet.

2015. augusztus 29-30. Szüreti Csirkepaprikás Fesztivál, Siklós

A fesztiválon változatos programok biztosítják a minőségi szórakozást, hiszen a folklór műfaj kedvelői ugyanúgy jól fogják érezni magukat, mint a funky zene rajongói vagy a kisgyerekkel érkező, családos kikapcsolódni vágyók. Az esemény központjában a gasztronómia kap helyet, így talán az ínyencségeket favorizálóknak kedvez legjobban a fesztivál. Az ellenállhatatlan édességek és háztáji finomságok mellett sültek és egyéb nyalánkságok színesítik a kínálatot. A borkedvelők is megtalálják helyüket révén, hogy a környékbeli pincészetek színe-java képviseli magát. Nem is beszélve a szombati főzőversenyről. Természetesen a gyerekek sem fognak unatkozni a Szüreti Csirkepaprikás Fesztiválon. A szervezők pénteken és szombaton is programok sokaságával várják a kicsiket a családi parkban, mint például az örökmozgókat is lekötő Csibefutam. A legnagyobb szenzáció mégis minden apróság kedvence az Alma együttes fellépése lesz.
A tradíciókhoz híven a fesztivál helyszíne most is a Siklósi Vár várkertje.


Ezek is érdekelhetnek

Friss