Csirkemáj-pástétom

default user icon
2 3.5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók 8 személyre:
  • 1 kg csirkemáj (szívvel együtt 1,5 kg)
  • 10-12 szem zöld bors (sós lében)
  • 12-15 szem bors
  • 8 szem borókabogyó
  • 1 mokkáskanál szárított kakukkfű
  • 5 cl brandy
  • 25 dkg baconszalonna
  • 3 dkg vaj
  • A mártáshoz:
  • 1 kis csokor petrezselyem
  • 6 evőkanál borecet
  • 2 evőkanál csípős dijoni mustár
  • 12 evőkanál olívaolaj

Elkészítés

    Előkészítés: A csirkemájakat leöblítjük, lecsepegtetjük, leválasztjuk róluk a szíveket (egyéb célra felhasználjuk) és mindennemű zsiradékot, hártyát. Az esetleges zöld foltocskákat, az epe nyomát, kivágjuk, mert megkeserítik az ételt! A zöld borsot leszűrjük. A szemes borsot és a borókabogyót durvára törjük. A májat üvegtálba tesszük, megszórjuk kevés sóval, a borssal, a borókabogyóval, a kakukkfűvel, majd lazán hozzákeverjük a zöld borsszemeket. Meglocsoljuk a brandyvel, lefedjük, és egy éjszakán/12 órán át a hűtőben érleljük.
    Elkészítés: Másnap a sütőt előmelegítjük 180°C-ra (gázsütő 2. fokozat). A vajat felolvasztjuk (vigyázat, ha túlhevítjük, megváltozik az íze!). A sütőformát kibéleljük a kissé egymásra csúsztatott szalonnaszeletekkel úgy, hogy végük túllógjon a forma peremén. Kiemeljük a pácléből a májat, kissé lecsepegtetjük, a formába tesszük. Tetejére locsoljuk a vajat, és visszahajtjuk rá a szalonnaszeletek végét. A formát kisebb tepsibe állítjuk, annyi meleg vizet öntünk alá-köré, hogy a „derekáig” érjen, és a sütőben 1 órán át gőzöljük benne a pástétomot. Kivesszük a sütőből, a máj tetejére alufóliát fektetünk, 2 kilónyi súllyal (pl. dobozos konzervvel) lenyomtatjuk, azaz „tömörítjük”. Hagyjuk egészen kihűlni, majd legalább 12 órára hidegre tesszük. A mártáshoz a petrezselymet leöblítjük, levélkéit finomra vágjuk. A borecetben oldódásig keverünk 1 csapott mokkáskanál sót, ízlés szerint borsot, hozzáadjuk a mustárt, cseppenként az olajat és a petrezselymet, végül csinos tálkába öntjük. Tálaláskor a pástétomot vágódeszkára borítjuk, felszeleteljük, tálra rendezzük, és zeller-, petrezselyem- és/vagy salátalevelekkel vidámítjuk. A mártás kíséretében, háromszögletűre vágott, pirított szendvicskenyérrel, előételként tálaljuk. Vetekszik a libamájpástétommal!

Megjegyzés

Lajos Mari receptje a Kiskegyed Konyhájában jelent meg.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ajánlott receptek és cikkek

Hozzászólások

LaLinea 11 évvel ezelőtt
ja, a mártást nem volt időm elkészíteni, mert a család már javában falatozott belőle. majd a következő adagnál, amit vendégségbe viszek!
LaLinea 11 évvel ezelőtt
Pár napja elkészítettem, már nem sok van belőle :) bár szerintem nagyon enyhe a fűszerezése. Egyáltalán nem bonyolult, ez volt az első igazi (gőzölt) pástétomom, és a legtovább még a máj hártyátlanítása tartott. Én a páclébe beledaráltam a borsokat, a máj másnapra egészen magába szívta a konyakos levet. A kétharmadát összeturmixoltam, mert úgy hittem, különben nem fog összeállni. 1/3 májpépbe belenyomkodtam 1/3 májdarabokat, beborítottam a maradék 1/3 májpéppel. 1 kg májból 1 db 32 cm-es őzgerincforma telt meg (25 dkg bacon épp, hogy elég a forma kibélelésére!). És nem is állt teljesen össze a közepe, de a körülötte lévő májdarálék megfogta. Rengeteg levet ereszt, nem kell megijedni, én a gőzölés végeztével leöntöttem, aztán a tepsi falának ferdén nekitámasztottam az őzgerincet, a tetejére rátettem két ananászkonzervet, és az alul kicsorgó levet időnként papírtörölközővel felitattam, hogy legyen hova folyni a többi lének. Mire kihűlt, nem is engedett több levet. Szerintem hűtőhidegen a szalonna miatt nem jó, szobahőmérsékleten (20 mp mikró) fogyasztandó. Nagyon gusztusos, nekünk sajttal és saját sütésű tönkölykenyérrel bejött!

Hasonló Receptek