Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csirke a grillen

Grillcsirke ezer helyen készen is kapható. De mennyivel jobb a szabad tűzön, magunk készítette, fűszeres, ropogós, trükkösen elkészített változat! Egyszerű, de különleges recepteket ajánlunk!

Zöldfűszeres csirke kiterítve

Hozzávalók 4 személyre:
1 nagyobb csirke (kb. 1,60 kg)
A zöldfűszeres páchoz:
1/2 csokor friss kapor, megmosva, leszárazva, felaprítva (néhány szálat tegyünk el a díszítéshez)
1/2 csokor friss bazsalikom, megmosva, leszárazva, felaprítva
3 gerezd fokhagyma, tisztítva, felaprítva
5 dkg dióbél
5 dkg reszelt sajt
2 darabka citromhéj
1 dl extraszűz olívaolaj
1 dl citromlé
1 kávéskanál durva szemcséjű só
1 kávéskanál őrölt fekete bors

Elkészítés:
1. Az állat hasából és nyaktájáról eltávolítjuk a hájdarabkákat. Folyó hideg víz alatt leöblítjük a csirkét, lecsöpögtetjük, leitatjuk róla papírtörlővel a nedvességet.
2. A csirkét a hátán hosszában elvágjuk, majd kiterítjük.
3. A zöldfűszeres páchoz a kaprot, a bazsalikomot, a fokhagymát, a dióbelet, a sajtot és a citromhéjat robotgépben finomra aprítjuk. Hozzáadjuk az olajat, a citromlevet, a sót, a borsot, valamint 1,5 dl vizet. Még egyszer megkeverjük a géppel. Szükség esetén tovább ízesítjük sóval és borssal – nagyon fűszeresnek kell lennie. A krém felét műanyag lapát segítségével elkenjük a csirke mindkét oldalán (másik felét tegyük félre). Letakarva, hűtőszekrényben hagyjuk pácolódni legalább 2 órán át, de inkább másnapig, közben egyszer-kétszer megforgatjuk, hogy a pác egyenletes legyen.
4. Amikor a grillező sütésre kész, beolajozott rostélyra fektetjük a csirkét, bőrös oldalával lefelé 12–15 percig sütjük, majd a másik oldalára fordítjuk. Használjunk a művelethez fogót és lapátot (mindkettőt együtt). Amikor megfordítottuk a húst, rákenjük a félretett pácot, és még 12-15 percig sütjük. A kicsöpögő zsír lángra lobbanhat, húzogassuk a csirkét ide-oda, hogy ezt elkerüljük. Ha a bőr túl gyorsan pirulna, tegyük át a sültet a grill egy kevésbé meleg részébe.
5. A kész sültet pihentetjük néhány percig, azután tálaljuk. Grillezett cukkinit kínálhatunk hozzá.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: min. 2,5 óra múlva, a pácolástól függően

Csirke sörösdobozon

Hozzávalók 4 személyre:

1 kis doboz sör (0,3 l)
1 nagyobb csirke (kb. 1,60 kg)
8 kávéskanál grill fűszerkeverék

Elkészítés:
1. Felnyitjuk a sörösdobozt, és egy hegyes végű konzervnyitóval néhány helyen kilyukasztjuk a tetejét.
2. Az állat hasából és nyaktájáról eltávolítjuk a hájdarabkákat. Folyó hideg víz alatt leöblítjük a csirkét, lecsöpögtetjük, kívül-belül leitatjuk róla papírtörlővel a nedvességet.
3. A csirke hasába, valamint a nyakánál a mellkasába 2-2 kávéskanál fűszerkeveréket szórunk. Kívülről bedörzsöljük ugyancsak 2 kávéskanál fűszerkeverékkel. A megmaradt 2 kávéskanál fűszerkeveréket a nyílásokon át a sörösdobozba töltjük. A sör felhabzik, ez természetes!
4. A sörösdobozt a csirke hasüregébe illesztjük, és a szárnyvégeket a csirke háta mögé dugjuk.
5. A csirkét a meleg grillrostélyra állítjuk, távol a hőforrástól. Ha lehet, lefedjük a grillt, és a csirkét kb. 1,5 órát sütjük.
6. Két fogó segítségével (egyikkel a csirkét, másikkal a forró dobozt fogjuk meg) a sültet álló helyzetben áttesszük egy tálra. Pihentetjük 5 percig, azután óvatosan leemeljük a dobozról. Vigyázzunk, hogy a forró sör ki ne fröccsenjen! Négyfelé vágjuk vagy feldaraboljuk a csirkét, és azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
1 adag: 275 kcal

Tégla alatt sült csirke

Szükségünk lesz 4 téglára és 4 nagy darab alufóliára!

Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemellfilé (2 mellből)
1 kávéskanál durva szemcséjű só
1 kávéskanál törött fekete bors
1/2–1 kávéskanál morzsolt piros erőspaprika
1 evőkanál zúzott fokhagyma
1 evőkanál aprított friss rozmaring
1 citrom leve
1/2 dl extraszűz olívaolaj

Elkészítés:
1. A filékről minden hájat és inat eltávolítunk. Folyó hideg víz alatt leöblítjük a húst, lecsöpögtetjük, leitatjuk papírtörlővel a nedvességet.
2. A filék mindkét oldalát a megszórjuk a fűszerekkel, és ujjal óvatosan a húsra ütögetjük. A szeleteket sütőtálba fektetjük, megöntözzük a citromlével és az olívaolajjal. Letakarjuk, 30 percet–1 órát a hűtőszekrényben pácoljuk, közben néhányszor megforgatjuk a húst.
3. Amikor a grillező sütésre kész, beolajozott rostélyra fektetjük a húsdarabokat, letakarjuk fóliával, és mindegyikre teszünk egy téglát. Oldalanként 4–6 percig sütjük a húst, 2 perc után 90 fokkal elforgatva – így alakul ki a szép grillrácsozat. Elkészült a sült, ha ujjal a legvastagabb részénél megérintve szilárdnak érezzük. A sültet tálra rendezzük, és azonnal tálaljuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 188 kcal

Csirke nyárson

Szükségünk lesz 16 db hosszú, vízbe áztatott fanyársra!

Hozzávalók 4 személyre:
16 csirkeszárny (kb. 1,60 kg)
A csípős páchoz:
15 dkg vaj
4 gerezd zúzott fokhagyma
4 zöldhagyma, tisztítva, a fehér része felaprítva, a zöld része finomra vágva a díszítéshez
1 evőkanál tisztított, felaprított friss gyömbér
2 dl csípős thai vagy egyéb csípős mártás
3 evőkanál zöldcitromlé
1 kávéskanál őrölt fekete bors
1 kávéskanál durva szemcséjű só

Elkészítes:
1. Öblítsük le a csirkeszárnyakat folyó hideg víz alatt, majd papírtörlővel itassuk szárazra. Húzzuk nyársra őket, majd fektessük egymás mellé egy sütőtálba.
2. A csípős páchoz egy serpenyőben közepes lángon megolvasztunk 3 evőkanál vajat, hozzátesszük a fokhagymát, a zöldhagymák fehér részét, a gyömbért, és hevítjük, amíg illatozni kezd, de még nem barnul (kb. 3 perc). Ekkor hozzáadjuk a megmaradt vajat, a csípős mártást, a zöldcitromlevet meg a borsot, és sózzuk ízlés szerint. Felforraljuk, és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Ezután a húsra öntjük, beleforgatjuk a szárnyakat, hogy egyenletes bevonatot kapjanak. Letakarjuk a tálat, a hűtőszekrényben hagyjuk pácolódni a húst 1 órán át.
3. Amikor a grillező sütésre kész, lecsöpögtetjük a szárnyakat, a pácot összegyűjtjük egy lábosba, forraljuk 3 percig.
4. A szárnyakat beolajozott rostély kevésbé forró részére fektetjük, és oldalanként 8–12 percig sütjük.
4. Tálra tesszük a szárnyakat, leöntjük a felforralt páccal, megszórjuk az aprított hagymazölddel, és azonnal tálaljuk Kínálhatunk hozzá márványsajt-mártást is.

Munka: kb. 40 perc
Fogyasztható: kb. 2 óra múlva
1 adag: 735 kcal



Mitől lesz sikeres a grillparti? >>>

Grillezés lépésről lépésre >>>

További grillreceptek >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss