Keress receptre vagy hozzávalóra
Recept feltöltés

Csirke 40 gerezd fokhagymával

default user icon
2 5/5

Hozzávalók

  • Hozzávalók:
  • 1 csirke
  • 4-5 fej fokhagyma
  • 2-3 dl száraz fehérbor
  • olíva olaj
  • rozmaring
  • kakukkfű
  • oregánó
  • 2 citrom
  • 1 csokor petrezselyem
  • bors

Elkészítés

    Elkészítés: A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, levagdossuk a zsíros részeket. Egy kis tálkában összekeverjük a fűszereket, a sót és az olajat, ezzel kívül-belül jól átmasszírozzuk a csirkét (esetleg a bőre alá is benyúlhatunk, és ott is átkenhetjük). A citromokat jól megmossuk, félbevágjuk. A fokhagymát gerezdekre szedjük, a végét levágjuk, de egyébként nem szükséges megpucolni (meg lehet, de nem szükséges). A petrezselymet megmossuk és leszárogatjuk. A fél citromokat pár gerezd fokhagymával és a petrerezselyemmel a csirke hasüregébe töltjük, majd lábait összekötjük, és egy kiolajozott tálba fektetjük. Mellészórjuk a többi fokhagyma gerezdet, ráöntjük a bort, és szorosan lezárjuk: a legjobb, ha a tálnak van saját teteje, ekkor kis lisztet vízzel elkeverve sűrű csirízt készítünk, és szó szerint *ráragasztjuk* a tetőt, hogy a lehető legjobban szigeteljen. 200 fokon sütjük, kb. 1,5 órát. Ekkor kivesszük a sütőből, leoperáljuk a tetőt, és további 15 perc alatt barnára pirítjuk a csirkét. Zöldsalátával és friss kenyérrel (vagy pirítóssal) tálaljuk.

Megjegyzés

Francia recept, az eredetiben is ennyi fokhagyma van, ami nagyon finom a kenyérre kenve! (Ha jól átsült a fokhagyma, nincs már erőszakos, durva íze, tehát nem kell félni a mennyiségtől.) Ha jól lezártuk a tálat, akkor a csirke nem szárad ki, sőt, alatta is finom, sűrű szaft lesz, amivel meg lehet locsolni a húst, vagy kitunkolni a kenyérrel. Tényleg az egyik legjobb sült csirke recept, amit ismerek, és alig van munka az előkészítéssel, a többi meg a sütőben történik.

MME
  • Kinyomtatom
  • Elküldöm

Ezek is érdekelhetnek

Promóció

Hozzászólások

monoma
Szerintem biztos jó hozzá a sütőzacskó is, legfeljebb ne szurkáld meg. Vagy akár az alufóliával lezárt tál is megteszi, igaz, ez biztos nem szigetel annyira, mint egy leragasztott dupla tál v. sütőzacskó. Még annyit, hogy tegnap a vasárnapi maradák csirkéből+salátából meg ciabattából (olasz zsemle) +mustár, majonéz isteni jó szendvicsek készültek!
aris
Szia Kata! Tetszik a recepted, de nincs zárható sütőtálam, Lehet esetleg sütőzacskóban is úgy sütni, hogy az aromája megmaradjon?

Hasonló Receptek

Magazin