Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csirke 40 gerezd fokhagymával

MME MME
2 5/5
120 perc
bonyolult
átlagos

Elkészítés

Elkészítés: A csirkét megmossuk, szárazra töröljük, levagdossuk a zsíros részeket. Egy kis tálkában összekeverjük a fűszereket, a sót és az olajat, ezzel kívül-belül jól átmasszírozzuk a csirkét (esetleg a bőre alá is benyúlhatunk, és ott is átkenhetjük). A citromokat jól megmossuk, félbevágjuk. A fokhagymát gerezdekre szedjük, a végét levágjuk, de egyébként nem szükséges megpucolni (meg lehet, de nem szükséges). A petrezselymet megmossuk és leszárogatjuk. A fél citromokat pár gerezd fokhagymával és a petrerezselyemmel a csirke hasüregébe töltjük, majd lábait összekötjük, és egy kiolajozott tálba fektetjük. Mellészórjuk a többi fokhagyma gerezdet, ráöntjük a bort, és szorosan lezárjuk: a legjobb, ha a tálnak van saját teteje, ekkor kis lisztet vízzel elkeverve sűrű csirízt készítünk, és szó szerint *ráragasztjuk* a tetőt, hogy a lehető legjobban szigeteljen. 200 fokon sütjük, kb. 1,5 órát. Ekkor kivesszük a sütőből, leoperáljuk a tetőt, és további 15 perc alatt barnára pirítjuk a csirkét. Zöldsalátával és friss kenyérrel (vagy pirítóssal) tálaljuk.

Megjegyzés

Francia recept, az eredetiben is ennyi fokhagyma van, ami nagyon finom a kenyérre kenve! (Ha jól átsült a fokhagyma, nincs már erőszakos, durva íze, tehát nem kell félni a mennyiségtől.) Ha jól lezártuk a tálat, akkor a csirke nem szárad ki, sőt, alatta is finom, sűrű szaft lesz, amivel meg lehet locsolni a húst, vagy kitunkolni a kenyérrel. Tényleg az egyik legjobb sült csirke recept, amit ismerek, és alig van munka az előkészítéssel, a többi meg a sütőben történik. - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss