Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csipsz házilag: egyszerűbb, mint gondolnád!

default user icon
MME
Gyakran vásárolsz kész ropogtatnivalókat, mert nélkülük elképzelhetetlennek tartod az esti tévézést? Tudunk jobb megoldást!

Az újabb csipszállomány beszerzése előtt gondold végig, nem lenne-e jobb saját kezűleg előállítania a finomságot. Így olcsóbb, gyorsan elkészül, és kevesebb egészségre káros összetevőt tartalmaz.

Krumpli, olaj, só

Mindössze ez a három hozzávaló szükséges a sikerhez. Lehetőleg C típusú, vagyis sütéshez ajánlott burgonyát válassz. Hámozd meg a szemeket, majd uborkaszeletelővel vagy káposztagyaluval karikázd fel max. 2 mm vastagon. Hogy a csipsz állaga megfelelő legyen, a felesleges keményítőt el kell távolítani. Ehhez tegyél egy nagy tálba hideg vizet, áztasd bele a szeleteket, majd pár perc múlva öntsd le róluk a vizet. Ismételd a műveletet addig, amíg kristálytiszta nem marad a burgonya áztatóvize. A leszűrt krumplit alaposan szárazra kell törölni. 

Miben és hogyan?

A klasszikus változathoz sok olaj szükséges, és fritőzben vagy serpenyőben egyaránt elkészíthető. Egyszerre csak kevés krumplit tegyél a forró zsiradékba, hogy ne tapadjanak össze a szeletek. 3-4 perc múltán, amikor már a szirmok közepe sem puha, szedd ki őket konyhai papírtörlőre, aztán mielőtt arra ráragadnának, tedd át egy tálba, és fűszerezd kedved szerint.

A krumplit sütőben is megsütheted. Előtte olajjal keverd el a nyers szirmokat, terítsd szét őket a sütőpapírral letakart sütőlemezen, és told be a 180 fokos sütőbe 15 percre.

Mikrohullámú sütőben szintén készíthetsz csipszet. Az olajjal elkevert szeleteket húzd fel bambusznyársakra, majd fektesd azokat egy mélytányérra úgy, hogy a krumpli ne érjen az edényhez. 750 watton 6-7 perc alatt meg is sülnek! 

Édesből is lehet

Csipszet batátából, vagyis édesburgonyából is készíthetsz, ám vedd figyelembe, hogy ez hamar megég, és ha barnára sül, kesernyés lesz az íze. 

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss