Thai chili
A vékony erős paprikát elsősorban az ázsiai jellegű ételekhez ajánljuk, de nyersen bizonyos fogások díszítésére is kiváló.
Ennyire csípős: 3
Chili - csak csípősen >>>
Jalapeno
Ez a fajta számos tex-mex (vagyis mexikói) étel fontos hozzávalója. A zöldebb változata kevésbé aromás, mint a piros. Karikázd a sajtszószba, és tortillachipsszel mártogatva falatozd!
Ennyire csípős: 2
Cayenne
A paprika darált változatát borsként emlegetik, bár valójában nem az. Mexikóból származik, íze remekül illik a halból és a tenger gyümölcseiből készített fogásokhoz.
Ennyire csípős: 3
Tabasco
Az amerikai Louisianából származó narancssárga paprikafajtát szinte kizárólag a belőle készített szósz gyártásához használják.
Ennyire csípős: 4
Naga jolokia
A egyik világ legerősebb chilijét megkóstolni valódi vakmerőségre vall! Annyira éget, hogy Indiában és Afrikában például az ebből készült krémmel bekent madzagokat feszítik ki a telekhatárokon, hogy távol tartsák az éhes elefántokat, amelyek az élőhelyüket is elfoglaló helyiek miatt egyre gyakrabban merészkednek a lakott települések környékére.
Ennyire csípős: 9, 5
Carolina Reaper
2013-tól hivatalosan is a világ legerősebb paprikája cím büszke tulajdonosa. A rendőrségi paprikaspray erejével vetekszik. A neten számtalan videó kering bátor tesztelőkről, akik szinte mind megbánták tettüket, íme egy lány, aki bevállalta a carolina reapert:
Ennyire csípős: 10