Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Teszt! Melyik csípős ketchupot kerüljük el messziről?

Jó magyar mondás szerint a legpocsékabb kaját is meg lehet menteni 3-4 dl ketchup felhasználásával fogásonként. Az igazán kemények aztán nem állnak meg ennyinél, hanem előszeretettel keresik a csípős ketchupot, mert izzadva minden jobb.

Mivel a sima ketchup és a kegyetlen csípős szószok tesztjein már túl vagyunk, így gondoltunk egy bátrat, és a csípős ketchup kategóriát kezdtük el begyűjteni laborunkba. Kilenc különböző remeket találtunk, melyeik közül a legtöbb elérhető akár egy kisebb ABC polcain is. Többfajta fokozatú csípősséggel is találkozhatunk, mi rendszerint azt választottuk, ami közelebb volt kezünkhöz. Ennek okán lehetnek eltérések, de így szép az élet.

ÉTTEREMBE MENNÉL? KAJÁT RENDELNÉL? ELŐBB OLVASD EL A HELYRŐL A MIT ETTEM MA KRITIKÁJÁT >>>  
Lomee (ALdi)

Közepesen emberverő méretnek számít már a mezőnyben a Lomee flakonja, amit 650 gramm remek csípős ketchupot rejt. Illatában közepesen intenzív paradicsomot találunk, de például csípősségnek nincs orral érezhető nyoma. Kóstolásnál marad a paradicsom közepes erősséggel, de ízében sem érezzük a csípősséget egyáltalán. Az egész olyan, mintha tévesen került volna rá a mágikus „hot” felirat.

Adatok: 650 gramm, 399 Ft

Spar

Két sajátmárkás csípős ketchuppal is találkozhatunk, ha a Spar polcai között lavírozunk, ez azok közül a drágább példány. Fél kilós kiszerelés, meglepően pofás matricával felvértezve. Illatában csak paradicsomot találunk, szintén kicsit hervadt lendülettel. A kóstolás során viszont ebben megjelenik a csípősség egy erős közepes szinten, ami egy nagyobb evőkanálnyi esetében picit már megindítja a belső kazánunkat. A paradicsom íze elfogadható, nincsen benne furcsa aroma elrejtve.

Adatok: 500 gramm, 399 Ft

GUMICUKORTESZT: KEVÉSBÉ ISMERT GUMIMACI ALÁZZA A LEGNAGYOBB MÁRKÁT >>> 
Globus

Kecses flakonjának címkéjén ott díszeleg a csípős felirat. Illatában nem csak paradicsomot érzünk, hanem egy kicsi fűszerességet is, ami miatt olyan picit, mint egy pizzaszósz. Kóstolva a paradicsom mellett erősödik a fűszeresség, ami nagyon frankó, de a csípőssége egészen kegyes. Nem égeti ki agyunkat, érezzük, hogy picit csíp, de nem brutális, igazi kezdőknek ajánlott kategória. Az egész ízélményéért viszont jár a dupla pacsi a Globusnak.

Adatok: 450 gramm, 599 Ft

Penny

Jókora flakonba tölti a Penny saját csípős ketchupját, amit akár küldhetne Thornak is, hogy átmeneti pörölyhiányát át tudja vészelni, legalább akkorát lehet vele suhintani. Illatában aprócska nyomát találjuk a paradicsomaromának, mellette semmire nem leltünk. Kóstolva egy kicsit nyálkás hatást ébreszt, ami kifejezetten távol van a kellemestől. "Mű" íze van sajnos. Csípőssége szinte minimális, alig érezni valamit rajta.

Adatok: 1 kg, 299 Ft

MEKI VAGY BURGER KING: MELYIK GYORSÉTTEREMBEN A LEGJOBB A SÜLT KRUMPLI? TESZT >>> 
Univer

A pokolból kölcsönkért lángnyelvek is kerültek a címkéjére, amitől máris nagyon jampi hatást kelt. Illatában csakis a paradicsomot érezzük, semmi egyebet. Kinyomva feltűnő, hogy picit hígabb, mint az átlagos ketchup. Kóstolva marad a paradicsom, de pár másodperccel később beköszönnek a már említett lángnyelvek. Karakteres és valóban csípős példány. Maga a ketchup nem világbajnok, de ereje valóban van szerencsére.

Adatok: 470 gramm, 575 Ft

Mikado (Lidl)

Akár a 90-es évekből is jöhetett volna, mert a címkéje nem tűnik éppen az ezredforduló utáni példánynak. Extra hígnak mutatja magát, amikor kicsalogatjuk a flakonjából, és kissé sárgarépaszínűnek is egyébként. Illatában sok értékelhető elemet nem találunk, csekély paradicsomaromát néha azért érezhetünk. Csípőssége mondhatni tökéletesen közel van a nullához, ezzel nem fogjuk leigázni Mexikót, az tuti.

Adatok: 1 kg, 299 Ft

ANANÁSZKONZERVEKET TESZTELTÜNK, ÉS SOK CSALÓDÁS ÉRT MINKET KÖZBEN >>> 
Heinz

Elegáns, áttetsző flakont kapott, amiben látjuk a pirosas színben pompázó szószt. Illata lehengerlő már önmagában is, extra intenzíven paradicsomos és fűszeres egyben, amitől már örömkönnyeket hullajtunk. Kóstolva marad ez az ízvilág annyi extrával, hogy bizony közepesen erős is lesz. A kettő együtt zseniális összhangban van, sehol egy kóbor "laboríz" vagy egy érthetetlen aroma.

Adatok: 570 gramm, 699 Ft

Felix

Kicsit csalóka, mert ez már extra csípős feliratot kapott, azaz alapból vadabbra hergelik a gyárban. A lángokat ez is megkapta, szóval nagy baj már nem lehet. Illatában extra erős paradicsomot nem érezni, nagyon visszafogott és kimért. Érdekesebb, hogy ezt többször is újra kóstoltuk inkább, mert értetlenül álltunk előtte. A pokol tüze felirat egy jópofa vicc, mert ez közepes szint alatt csíp inkább. Kissé arckirálynak tűnik a dolog, ettől közel sem fogunk lángokat okádni.

Adatok: 450 gramm, 629 Ft

MEGKÓSTOLTUK A LEGNÉPSZERŰBB CSOKIK SHAKE VÁLTOZATÁT, NÉMELYIKKEL BÜNTETNI LEHET >>> 
Chumak

Jalapeno felirat került a címkéjére, ami némi bizakodásra ad okot. Látszik, hogy nem homogén a szósz, vannak benne paprikadarabok, melyek még tovább fokozzák a csípősségkedvelők figyelmét. Illata mintha picit lecsós lenne. A kóstolásnál kezdettől fogva érezzük a paprikát, húsos kockákban mutatkozik be. Ereje van, nem brutális, de az átlagosnál jóval erősebb. A paradicsom íze eléggé eltörpül az erős-csípős alkotóelemek mellett, de egyértelmű, hogy ennek van fűtőértéke rendesen.

Adatok: 570 gramm, 499 Ft

Ítélet

Ha szigorúan azt nézzük, hogy melyik a legerősebb, akkor a Chumak nyert. Viszonyt, ha picit az ízre is rámegyünk, akkor a Heinz lenne az aranyérmes toronymagasan és a Globus is közel lenne hozzá. Az íze egészen egyedi a fűszerezettsége miatt, viszont sajnos ereje már eléggé szolid. A harmadik helyen meglepetést okozott némileg a Spar, ami közepesen erős, de ízre is egészen korrekt.

Az Univer átlagos eredménnyel zárt, különösebben emlékezeteset nem alkotott. A Felix pokol tüze jeligével futatott ketchupja jókora pofáraesést okozott, meglepően erőtlen.

A Mikado és a Penny remek példája, hogy az 1 kg-os, giga kiszerelés néha jobb, ha óvatosságra int minket, ezekkel igazi tóparti büfékben lehet leginkább csak operálni, ahol tökmindegy, mit kap az ember.

Toplista:

1. Chumak és Heinz
2. Globus
3. Spar
4. Univer
5. Felix
6. Lomee
7. Mikado
8. Penny

TESZT! SAJÁTMÁRKÁS LIGHT MAJONÉZ ALÁZZA A NAGY MÁRKÁKAT >>> 
BŰNROSSZ EARL GREY TEÁKAT TESZTELTÜNK, SZERENCSÉRE AKADT NÉHÁNY KIVÉTEL >>> 
TESZT! MELYIK A LEGJOBB FÜSTÖLT TRAPPISTA SAJT? >>> 

Ezek is érdekelhetnek