Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

A csipkebogyó valódi csodaszer! Így készíts belőle gyógyteát és lekvárt

default user icon
MME
Készíts a csipkebogyóból akár teát, akár lekvárt, mindkettő tele van vitaminokkal!

A hecsedli név közismert, de hazánkban a csipkebogyót csipkerózsának, kutyarózsának, ebrózsának, gyepűrózsának, csitkenyének, tüskefának is hívják. Gyógyhatása miatt több ezer éve nagy becsben tartják: roborál, támogatja az immunrendszert, gátolja a meszesedést, serkenti a mellékvesék és a máj működését, erősíti csontokat, szív- és érvédő, vérképző hatású.

Így készíts csipkebogyóteát!

Teához forrázás helyett áztasd a bogyót, mert C-vitamin-tartalma 50 fok körüli hőmérsékleten már jelentősen csökken. A szárított csipkebogyóhúsból 2-3 g-ot áztass 1 bögre hideg vízben 12 órán át. Szűrd le, és fogyasztás előtt csak langyosítsd meg. A csipkebogyótea élénkít, oltja a szomjat. Ha narancslével, mézzel kevered össze, még egészségesebb italt kortyolhatsz, hidegen és melegen egyaránt.

Mi mindenre jó?

A csipkebogyótea remek a megfázás kezelésére, valamint csökkenti a magas vérnyomást, gyógyítja a bélhurutot, javítja az emésztési folyamatot. Száj- és garatüreg-gyulladás esetén is érdemes a teával gargarizálni.

A leszedett bogyókat hasítsd ketté, és szedd ki a magjait. A bogyóhúsból készülhet aztán az isteni lekvár, aminek igen magas a C-vitamin-tartalma, valamint értékes cukrot, pektint, szerves savakat és ásványi sókat is tartalmaz.

A csipkebogyóban bőven található A-vitamin is, ez pedig a bőr és a nyálkahártyák egészségét óvja. A gyümölcs jó hatással van a vesére, fokozza a vizeletkiválasztást. Serkenti továbbá az epeműködést, illetve a belőle készült kozmetikumok szilárdítják a kötőszövetet, nyugtatják az érzékeny, pattanásos, gyulladásra, kipirosodásra hajlamos bőrt.

MÉG TÖBB ÉLETMÓDTANÁCS AZ EHETI FANNY MAGAZINBAN! KERESD AZ ÚJSÁGÁRUSOKNÁL!

7 OK, HOGY MIÉRT EGYÉL MINÉL TÖBB CÉKLÁT >>> 

9 GYÓGYTEA, AMIT MINDEN HÉTEN INNOD KÉNE >>> 

3 OK, AMIÉRT MUSZÁJ A SÜTŐTÖKBŐL RENGETEGET ENNI >>> 

A 9 LEGEGÉSZSÉGESEBB ÉTEL, AMIBŐL SOKKAL TÖBBET KELLENE ENNED >>> 

6 APRÓ MAG, AMIT RENDSZERESEN KELLENE FOGYASZTANOD >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss