Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csiperke, a szuperélelmiszer

default user icon
HL
Csiperke vagy champignon, ki így, ki úgy ismeri. Egész évben és minden zöldségesnél kapható, rengeteg módon felhasználhatjuk. Lehet főszereplő, de töltelékek, raguk kiegészítője is.

Készülhet belőle villásreggelire tojással omlett, előétel gyanánt bruschetta, leves vagy krémleves, főfogásként talán a legismertebb paprikásan elkészítve, de a vörösborosan vagy tejszínnel főtt gombás ragu is nagyon finom, sőt a töltött, grillezett vagy épp rántott gombafejekről sem érdemes megfeledkezni. Ez utóbbi tartármártással, párolt rizzsel szervírozva a vendéglői kínálat meleg előételeket tartalmazó szekciójának máig vezető fogása, de otthon is remek. Ez még csak a kezdet, hisz megszámlálhatatlan finomság készül gombából, gombával, amely rendszerint kizárólag vagy főként csiperkét jelent.

Milyen csiperke kerül az asztalra?

A csiperkék (tudományosan: Agaricus) nemzetsége legalább 300 fajjal büszkélkedik, amelyek döntő többsége ehető. Vadon nőtt példányaival bőséges esőzés után erdők szélén is gyakran lehet találkozni. Az inkább krémszínű erdőszéli csiperke rendszerint igencsak méretes, estenként akár 20 cm átmérőjű kalappal is rendelkezhet, de csak gombaszakértő által bevizsgált példányokat érdemes hazavinni, mert laikus számára könnyen összetéveszthető más mérgező gombával! A kerti vagy réti csiperke, mint a neve is mutatja, a maga természetes élőhelyén, mezőkön és ritkábban kertekben is felbukkan. Szintén rendes méretű kalapjával hívja fel magára a figyelmet, bár ez jórészt feleakkora csupán, mint erdei rokonáé. A zsenge példányok selymes kalapja alatt rózsaszínes lemezek rejtőznek – ezeket érdemes leszedni, de itt is fontos szempont az elővigyázatosság, mindenképp nézessük meg szakértővel!

Hófehér kalapjával, kellemesen enyhe ízeivel világszerte a legnépszerűbb és legkönnyebben hozzáférhető gombafajtája a termesztett csiperke (tudományos nevén: Agaricus bisporus). Ebből is legalább kétfélével lehet találkozni: a minden piacon és zöldségesnél, valamint közértekben megtalálható fehér és barna csiperkével. Igen ritkán egy harmadik, enyhén vöröses árnyalatú típussal is, de ez kevésbé jellemző. Ezek mindegyike fogyasztható, egészséges gombafajta, kalapjuk átmérője pedig az 1-2 cm-estől rendszerint 8-10 cm-ig terjed, időnként akadnak persze ennél kissé nagyobb példányok is.

Közkedveltségét már nevének változékonysága is mutatja. Sokan champignon vagy sampinyon formájában használják, a gomba francia nevéből eredően. Nem is véletlen, hogy számos nyelven elterjedt az a közkeletű elnevezés, hisz a termesztett csiperkéről szóló első írásos emlékek XIV. Lajos korának Franciaországából származnak. A jeles szerző, Olivier de Serres, Théâtre d’Agriculture című 1600-ban napvilágot látott munkájából értesülhetett róla a szélesebb közönség. A könyv egyben a 17. századi francia mezőgazdaságról szóló kulcsfontosságú forrásmunka. 

Az igencsak bőségesen termő fehér csiperke kalapja, tönkje egyaránt fogyasztható, és gyakorlatilag minden gombát tartalmazó recept elkészítésére alkalmas. 

Ha pedig krémgomba, francia krémgomba, római gomba, sőt portobello, baby bella gomba neveken is előforduló, erdei gombákat idéző, kellemes, enyhe barna árnyalatú típushoz van szerencsénk, ki ne hagyjuk! Senkit ne tévesszen meg az olykor elegánsan hangzó névkavalkád idegen nyelvről magyarra fordított szakácskönyvek, receptek esetében, minden esetben a fehér rokonánál ízesebb, feldolgozás előtt kissé keményebb húsú barna termesztett csiperkéről van szó.  Ez a típus kevesebb termést hoz, mint közeli fehér rokona, ezért is borsosabb az ára, ugyanakkor sokkal karakteresebb. Valóban kissé krémesebb állagú, ízletesebb, de az időnként hallható rokonsága a vargányával tökéletesen nélkülözi a valóságalapot. Ha már rokonságot kellene keresni, talán az őzlábgomba áll rendszertanilag a közelebb hozzá. A barna csiperkétől sokan idegenkednek, pedig aki egyszer kóstolta, biztos, hogy legközelebb is szívesen készít belőle valamilyen finom fogást.

Csiperke, a szuperélelmiszer

Akár fehér, akár barna csiperkével van dolgunk, mindig friss példányokat válasszunk. Hűtőszekrény zöldséges rekeszében télen maximum 2 napig, nyáron inkább csak 1 napig célszerű várakoztatni, mielőtt felhasználnánk, de a legbölcsebb azonnal elkészíteni. Ha pedig már tároljuk, feltétlenül papír- vagy vászonzacskóba tegyük, a piacról hazavitt, a kofák által gondosan lezárt nejlonból azonnal vegyük ki!

Mivel a termesztett csiperkék általában nagyüzemi körülmények között komposzttal töltött zsákokban fejlődnek, a tönkök végein található szennyeződést mindig távolítsuk el. A gomba többi részét elegendő egy erre alkalmazott puhaszőrű kefével, esetleg ronggyal megtisztítani, de aki biztosra akar menni, mossa meg nyugodtan – nem vétek ez, hiába hangoztatják tv-szakácsok gyakran az ellenkezőjét.

A rendszertanilag se nem a növény-, sem az állatvilághoz nem tartozó, hanem külön kategóriát képező gombák egyik legfontosabb tápértékét a magas fehérjetartalmuk adja. 10 dkg csiperke átlagosan közel 6 g fehérjét tartalmaz, majdnem fele ennyi, 3,3 g szénhidrátot. Szinte 90 %-a víz, alig található benne zsír (mindössze 0,2 g), ez pedig igencsak jó hír a diétázóknak, sportolóknak. A nyers gomba energiatartalma mindössze 40 Kcal. Található benne néhány létfontosságú vitamin, úgymint B2-, C-, D-, valamint E-vitamin, továbbá fontos ásványianyag-forrás is. Nagyobb mennyiségben található benne kalcium, kálium, de folsav, cink, réz, niacin, szelén és vas is van benne.

Úgynevezett szuperélelmiszerré azonban az emberi szervezetre gyakorolt, kutatásokkal alátámasztott, rendkívül jótékony tulajdonságai emelik. A szuperélelmiszerek közé olyan táplálékok sorolódnak, amelyek számos kedvező hatást fejtenek ki az emberi szervezetre (idetartozik többek között a joghurt és az olívaolaj is). Ez persze nem azt jelenti, hogy mértéktelenül fogyasztandók, sokkal inkább azt, hogy rendszeresen helyük van az egészségtudatos étrendben.

A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzősében elengedhetetlen a káros koleszterinben szegény étrend. Kísérletek bizonyítják, hogy a rendszeres csiperkefogyasztással a magas koleszterinszint csökkenthető, ami a benne található livosztatin névre hallgató anyagnak köszönhető. A daganatos betegségek kialakulását és leküzdését az antioxidánsok segítik. Ma már tudható, hogy az egyik leghatékonyabb antioxidáns is a gombában található. Az L-ergothionein nevű rendkívül erős antioxidánsból pl. több mint tízszer-tizenkétszer annyit tartalmaz a csiperke, mint a búzacsíra, amelyet sokáig az egyik legjobb táplálékforrásként tartottak számon ezen a téren. A csiperkefogyasztás megakadályozza a túlzott ösztrogéntermelést is, amely a mellrák kialakulásának kockázatát csökkenti. Sőt két olyan anyagot is kimutattak nemrég a csiperkéből, amelyek a prosztatarák megelőzését segítik elő.

Azt azért érdemes szem előtt tartani, hogy minél apróbbra daraboljuk, annál könnyebben emészthető.

Kedvencek csiperkével

Nem csak Magyarországon, de Európában, sőt az USA-ban is a leggyakrabban fogyasztott gombafajta, de az ázsiai konyha is szívesen használja. Viszonylag olcsó, és az egyik legjobban variálható, fűszerezhető alapanyag.

Bármilyen fűszerezéssel és eljárással készítjük, alapvetően kétféle csiperke-fogást lehet megkülönböztetni. Az egyik típusban a főszereplő, a másikban pedig akár töltelék, akár összetevő formájában szerepel egy-egy ételben.

Az enyhe aromájú csiperkét bátran fűszerezzük! Remekül illik hozzá majdnem minden zöldfűszer, de a rozmaring, a kakukkfű, a bazsalikom, a petrezselyemzöld különösen jó barátja. A fokhagyma, a vörös- vagy lilahagyma szinte minden olyan fogásban szerephez jut, amelyben a gombákat nem egészben használjuk fel. Húsokkal, halakkal és mindenféle zöldséggel is bátran kombináljuk! Aki pedig vegetáriánus, vegán étrend szerint étkezik, tanácsos különösen nagy figyelmet szentelnie a rendszeres csiperkefogyasztásnak, hogy teljes értékű aminosavakhoz juttassa szervezetét. 

Ha főszereplővé lép elő a csiperke, gyakran azonnal használható, nem szükséges előzetesen főzni, sütni. A rántott vagy töltött gombafejekhez a friss és egészséges csiperkét tisztítást követően bundázhatjuk, illetve megrakhatjuk mindenféle finomsággal, a rántott töltött gomba esetén pedig mindkét művelet végrehajtásával kerül a bő, forró olajba a csiperke, de hajszálvékony szeletekben a pizza tetejére is azonnal tehetjük.
 
Ugyanakkor ha gombával töltött quiche-t akarunk sütni vagy épp tésztával rétegeznénk, hogy csőben sült egytálétellé süssük, netán gombafasírthoz támad kedvünk, feltétlenül pároljuk, süssük vagy pirítsuk elő a szeletelt vagy felkockázott csiperkét, hogy a felesleges nedvességtartalma eltávozzon.

Ha aprított gombát pirítunk, mindig célszerű kevés zsiradékot használni, és felhevített serpenyőbe halmozni. Valóban csak addig süssük, pirítsuk, amíg nem veszíti el teljesen a színét, és nem esik össze, nem sül sötétbarnára – ez utóbbi esetben ugyanis minden jótékony és hasznos összetevőjét elveszítjük.

A friss fehér vagy barna csiperke tisztítás után, uborkagyalun szeletelve friss zöld salátákkal, paradicsommal, olívabogyóval társítva, salátaöntettel meglocsolva kitűnő saláta, ami könnyű nyári ebéd is lehet.

Valószínűleg magyar találmány a paradicsommártással kínált svéd gombasaláta, amit sokféle fűszerrel megbolondítva, változatosan is érdemes elkészíteni. Enyhén pirított gombaszeletekből, ha pedig nagyon apró példányokhoz jutunk, egész gombából is remek, tartalmas salátát kínálhatunk sültek mellé köretként, vagy péksüteménnyel ebédre, vacsorára, ha zöldfűszeres-joghurtos öntettel, tartármártással gazdagítjuk.

Gombasaláta fűszeres remuládmártással

Hozzávalók:
50 dkg aprószemű friss fehér csiperke
1 dl sovány tejföl
1 dl natúr joghurt
3 evőkanál majonéz (saját készítésű vagy késztermék)
1 teáskanál dijoni mustár
½ citrom leve
1 kis fej vöröshagyma
1 teáskanálnyi aprított tárkony
2 kisebb ágacska rozmaring levelei finomra aprítva
1 csokor petrezselyemzöld finomra aprítva
1 kis gerezd fokhagyma finomra aprítva (elhagyható)
3-4 db közepes  méretű (nagyjából 6 cm hosszú) csemegeuborka
2 teáskanál olívaolaj
tengeri só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés: A gombákat megtisztítjuk, ha elég aprók (kb. 1 cm átmérőjűek) egészben hagyjuk, ha nagyobbak, félbevágjuk vagy negyedeljük.
A hagymát egészen apróra kockázzuk, az olajon üvegesre pároljuk, majd rádobjuk a gombát, sózzuk, borsozzuk, és néhány perc alatt enyhén megpirítjuk. Hűlni hagyjuk.
Közben elkészítjük az öntetet. Ehhez az uborkákat ½ cm-es kockákra vágjuk, tálba halmozzuk. A friss zöldfűszereket és a fokhagymát felaprítjuk, a savanyú uborkához adjuk. A tejfölt, a joghurtot, a mustárt és a majonézt a citromlével simára keverjük, majd a fűszerekkel gazdagított uborkához adjuk, alaposan elkeverjük. A már szobahőmérsékletű gombát beleforgatjuk. Tálalás előtt legalább 1 órán át lefedve, hűtőszekrényben tároljuk.

Csiperkéből remek levesek is készülhetnek, akár úgy, hogy többféle zöldség, hús hozzáadásával ragulevessé alakítjuk, akár tejszínnel simára turmixolva krémelvesként tálaljuk. Ha lehetőségünk van rá, próbáljuk ki barna csiperkéből is, vagy többféle gomba hozzáadásával – már egy evőkanál szárított erdei gomba vagy vargánya is különlegessé teszi a gombakrémlevest, felerősítve a csiperke lágy aromáit. A változatos fűszerezésről nem is szólva.

Télen-nyáron érdemes a nagyobb gombafejeket grillezni, sőt akár meg is tölthetjük elősütött darált hússal, fűszeres túróval, sajtkrémmel vagy reszelt sajttal, amihez csak kedvünk támad.

Különösen ízletes egytálétel kerekedhet a csiperkéből, ha újkrumplival, friss paradicsommal kerül a sütőbe.

Tepsiben sült barna csiperke újkrumplival

Hozzávalók:
50 dkg közepes méretű újkrumpli
50 dkg közepes méretű barna csiperke (ha nem kapunk, fehérrel is helyettesíthető)
2-3 db paradicsom
1 dl olívaolaj
1 evőkanál aprított, friss rozmaringlevél
1 dundi gerezd fokhagyma áttörve
1 kis csokor bazsalikomlevél
1 mokkáskanál őrölt fűszerpaprika
só és frissen őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés: A krumplit megtisztítjuk, negyedeljük. A gombát is megtisztítjuk, a krumplival nagyjából azonos méretűre daraboljuk. A paradicsomokat meghámozzuk, vékonyan felkarikázzuk.
Az olívaolajat nagyobb mélyhűtőtasakba locsoljuk, rozmaringgal, fokhagymával, pirospaprikával, sóval, borssal fűszerezzük, összerázzuk. Majd hozzáadjuk a krumplit és a gombát, alaposan megforgatjuk a fűszeres olajban.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy közeper méretű tepsit sütőpapírral bélelünk, szétterítjük rajta a krumplit és a gombát. A tetején elrendezzük a paradicsomszeleteket, végül meghintjük a bazsalikomlevél felével. 25-30 perc alatt megsütjük. A maradék, friss bazsalikomlevéllel meghintve frissen kínáljuk.

Akár önálló ebéd- vagy vacsorafogás is lehet, de frissen sült natúr húsok gazdag köreteként is kiváló. 

A nagyobb gombafejeket érdemes tölteni. A töltelékbe kerülhet csirkemáj, rizs és persze megszámlálhatatlan variációban aprított zöldségek. A zeller, a sárgarépa, a cukkini egyaránt remek rizzsel összekeverve, de akár rizibizivel is tölthető a gomba.
     
A legegyszerűbb paradicsommártást is könnyedén feldobhatjuk egy kisebb adag pirított csiperkével, és máris kész a spagettiszósz.

A tejszínes gombamártás pedig nem egyszerűen főtt tésztákhoz remek, vadak, sertés-, marha vagy szárnyassültek csodás kísérője, de akár sós palacsintákat is érdemes tölteni vele. A dagadó töltelékét éppúgy gazdagíthatja pirított gomba, mint a szaftos húsokhoz kínált zsemlegombócét.

Ha a pirított, megfelelően fűszerezett csiperkét kevés tejföllel és tojással gazdagítva leturmixoljuk, réteseket, lepényeket is tölthetünk vele, sőt kenyérszeletekre halmozva, reszelt sajttal gazdagon megszórva gyors és nagyszerű melegszendvicseket süthetünk.

Egyszerű gombatöltelék

Hozzávalók:
25 dkg csiperke
1 db kis fej hagyma
1 csokor petrezselyemzöld
1 teáskanál szárított kakukkfű
1 dl tejföl
1 db közepes méretű egész tojás
1 evőkanál olívalaj
só, bors ízlés szerint

Elkészítés: A gombát gorombára vágjuk, a hagymát és petrezselyemzöldet finomra aprítjuk. Egy közepes méretű serpenyőben üvegesre pirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a durvára vágott gombát. Sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel fűszerezzük, 3-4 perc alatt megpirítjuk. Kissé hűlni hagyjuk.
Turmixgép poharába kanalazzuk a gombát, valamint a maradék hozzávalókat, és 2-3 perc alatt simára pürésítjük.    
A fűszerezésen kedvünk szerint módosíthatunk. Kerülhet bele több zöldfűszer, aki karakteresebben szereti, friss chilipaprikát is adhat hozzá.

Annyiféle fogás készülhet csiperkegombából, hogy megszámlálni is lehetetlen volna – merjünk kísérletezni, és ne hagyjuk ki a heti étrendünkből!

Ezek is érdekelhetnek

Friss