Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csíkos kalács

120 perc
mester
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 30 dkg liszt
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kis pohár citromos joghurt (125 g-os)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 db tojássárga
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 3 dkg vaj
  • 1 csipet só
  • 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 3 evőkanál víz
  • A kenéshez:
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 evőkanál tej

Elkészítés

Elkészítés: A langyos, cukros tejbe morzsoljuk bele az élesztőt, majd pár perc alatt futtassuk fel. A keverőtálba tegyük bele a sóval, vaníliás cukorral és reszelt citromhéjjal összekevert lisztet, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Az olvasztott vajat keverjük össze a tojássárgával és a joghurttal, öntsük a liszt közepébe, végül öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt, majd indítsuk be a robotgépet, és pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát (természetesen kézzel is megdagaszthatjuk). Osszuk 2 egyenlő részre, majd az egyiket tegyük egy kilisztezett tálba, és konyharuhával takarjuk le.

A kakaóport keverjük simára a vízzel, majd adjuk hozzá a másik tésztához, pár percig még dagasszuk, hogy sima kakaós tésztát kapjunk. Ezt a tésztát is tegyük kilisztezett tálba, konyharuhával takarjuk le. Helyezzük a két tálat langyos helyre, majd kelesszük a tésztát 1óra alatt a duplájára.

A megkelt tésztákat borítsuk lisztezett felületre, majd nyújtsuk ki egyforma méretűre. Afehér tésztát kenjük le vékonyan a meglangyosított tejszínnel, helyezzük rá a kakaós tésztát, nyújtsuk kicsit nagyobbra a tésztát, majd éles késsel hosszában felezzük meg. Az egyik tésztát szintén kenjük le a langyos tejszínnel, helyezzük rá a másik tésztát. Az így kapott tésztát nyújtsuk ki akkorára, mint a sütőforma,amiben majd sütjük (25 cm-es formában sütöttem, így akkorára nyújtottam ki). Szorosan tekerjük fel, majd helyezzük bele a teflonos formába (ha nem teflonos vagy szilikonos formában sütjük, akkor előtte sütőpapírral béleljük ki a formát).

A sütőformában lévő tésztát takarjuk le konyharuhával, és angyos helyen kelesszük újra 35-40 percig. Ezután kenjük le olvasztott vajjal, mielőtt a sütőbe tennénk.

Helyezzük előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten 30-35 perc alatt süssük szép pirosra. Amikor elkezd a kalács teteje szép színt kapni, takarjuk le alufóliával, nehogy megégjen sütés közben. Én légkeverésnél 160 fokon 30 percig sütöttem, és kb. a sütési idő felénél takartam le alufóliával.

A sütőből kivett kalácsot kenjük le vékonyan tejjel, majd pár percig hagyjuk a formában. Ezután helyezzük rácsra, és úgy hűtsük ki teljesen.

Megjegyzés

A kalács tésztája nagyon finom foszlós. Ízlés szerint kínálhatjuk reggelire, esetleg uzsonnára egy bögre forró kakaóval, de a húsvéti asztalon is megállja a helyét. - kgizike

Ezek is érdekelhetnek

Friss