Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csíkos gesztenyetorta

MME MME
5/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • A piskótához:
  • 5 tojás
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 evőkanál liszt
  • A krémhez:
  • 4 dl 30%-os tejszín
  • 1 csomag habfixáló
  • 25 dkg gesztenyepüré
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 kiskanál rumaroma
  • A díszítéshez:
  • 10 dkg aszalt sárgabarack
  • 10 dkg kandírozott kivi
  • 10 dkg kandírozott földieper

Elkészítés

Elkészítés: A piskótához a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, és a kemény habbá vert tojásfehérjékkel lazítjuk. Ezután sütőpapírral bélelt lapos, nagyméretű tepsibe öntjük, elsimítjuk és 180 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt világos színűre sütjük.

Ha elkészült, kiborítjuk a tepsiből, lehúzzuk róla a sütőpapírt, és konyharuhára téve felcsavarjuk és kihűtjük.

Közben a hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belereszeljük a gesztenyepürét, hozzáadjuk a porcukrot, a rumaromát, és könnyű krémesre összekeverjük.

A kihűlt piskótalapot kicsavarjuk a konyharuhából, önmagában visszacsavarjuk, éles késsel 5-6 centi széles csíkokra vágjuk, kihajtjuk, megkenjük gesztenyés krémmel, és középről indulva csigaalakban körbe felcsavarjuk mindegyik csíkot, míg torta nagyságú kerek formát kapunk.

Amaradék krémmel körbekenjük a gesztenyetortát, ráhalmozzuk a kandírozott gyümölcsöket, és hűtőben tesszük néhány órára.

Megjegyzés

A piskóta sütésénél figyeljünk, hogy a széle ne süljön túl, ne száradjon ki, mert ebben az esetben felcsavaráskor széttörik, és nem lesz szép. Nagyon fontos, hogy a felcsavart piskótát szeleteléskor egyforma vastagra szeljük, mert ez lesz a torta magssága.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss