Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csíkos csokoládéhab

MME MME
5/5
60 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók 4 darabhoz:
  • 5 dl 30%-os tejszín
  • 2 csomag habfixáló
  • 3 evőkanál porcukor
  • 10 dkg tejcsokoládé
  • 10 dkg fehércsokoládé
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 1 evőkanál zselatinpor
  • 1 kávéskanál rumaroma
  • A gyümölcssalátához:
  • 15 dkg friss szeder
  • 15 dkg friss eper
  • 3 evőkanál juharszirup
  • kevés őrölt fahéj

Elkészítés

Elkészítés:A hideg tejszínt a habfixálóval kemény habbá verjük, majd belekeverjük a porcukrot, és 3 egyforma részre szedjük.

Az egyikbe vízgőz fölött felolvasztott tejcsokoládét, a fél deci forró vízben feloldott zselatin 1/3 részét belekeverjük, és hideg vízzel kiöblített 4 egyforma nagyságú fém, műanyag, porcelán vagy szilikon formába töltjük.

Ezután a második adag habba belekeverjük a vízgőz fölött felolvasztott fehércsokoládét, az aszpik második 1/3 részét, és a már megdermedt tejcsokis habra kanalazzuk.

Végül a harmadik adag habba belekeverjük a vízgőz fölött felolvasztott étcsokoládét, a rumaromát, az aszpik harmadik 1/3 részét, és a fehér csokis habra kanalazzuk. Végül a tetejét elsimítjuk, és hűtőben 1 óra alatt megdermesztjük.

Tálaláskor 10-15 másodpercre forró vízzel töltött tálba mártjuk az edényt, egészen a széléig, de úgy, hogy ne folyjon bele a víz, majd kistányérra borítjuk.

A gyümölcssalátához a friss megmosott szedret salátás tálba szórjuk, hozzáadjuk a megmosott, cikkekre vágott friss epret, meglocsoljuk a juharsziruppal, megszórjuk az őrölt fahéjjal, és lazán összeforgatjuk.

Végül a trikolór csokoládéhab tetejére is szedünk gyümölcssalátát, köré is teszünk belőle. Ízlés szerint díszíthetjük citromfűvel vagy mentával.

Megjegyzés

Amikor a kemény habba belekevertük az olvasztott csokoládét, az aszpikot, gyorsan ki kell adagolni, gyorsan dolgozzunk vele, mert megdermed, és nem tudjuk használni. Ízlés szerint a tejcsokis habba keverhetünk 2 evőkanál kávélikőrt, és a fehércsokis habba 2 evőkanál tojáslikőrt. Így még izgalmasabb lesz a csokihabunk.

Liptai Zoltán receptje, fotó: Balogh Tamás - MME

Ezek is érdekelhetnek