Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Csigák, bukták, briósok és más kelt tészták

A kelt tésztát övező, csodálattal tarkított félelem legjobb ellenszere, ha bátran, egy jó recepttel és néhány gondos útmutatással a tarsolyunkban megpróbálunk magunk készíteni egy kis kenyeret, kalácsot, esetleg valamilyen más péksüteményt.

A péksütemények és a kelt tésztás édességek tárháza igen gazdag. Alapvetően egy jó állagú, rugalmas, leginkább kalácstésztára emlékeztető alapból igen sokféle módon készíthetünk desszertet.

Ha igazán finom tésztát szeretnénk, akkor több tojássárgájával, vajjal és tejszínnel dolgozzunk, s egy kis cukrot is tegyünk a tésztába. A tészta összeállításánál játszhatunk az alapanyagokkal: a liszt egy részét kiválthatjuk darált csonthéjasokkal (dió, mandula, mogyoró) vagy kerülhet bele kakaó. Esetleg valamilyen fűszert is tehetünk bele. Jót tesz az édes kelt tésztának egy csipetnyi szerecsendió, őrölt fahéj, szegfűszeg, vagy – a svéd péksütemények mintájára – egy kis kardamom.

A kinyújtott tésztát megtölthetjük túrókrémmel, aszalt gyümölcsökkel vagy lekvárral, buktának elkészítve. Megkenhetjük fahéjas, cukros vajjal, megszórhatjuk kakaóval, darált csonthéjasokkal, és hosszú kígyóban feltekerve akár egy vekni formában, akár egy kuglófformába egyengetve megsüthetjük. De a feltekert kígyót vághatjuk vastagabb szeletekre is, amiket aztán egy kivajazott tepsibe ültethetünk. Az így megsütött töltött kelt tésztatekercseket nevezik Ferdinánd-tekercsnek vagy darázsfészeknek, de csigának is.

Ha nem töltjük a tésztát, akkor formázhatjuk, ültethetünk rá búbot, elkeresztelve briósnak, vagy készíthetünk belőle zsemlécskéket, külsejét cukormázzal bevonva, vagy gyúrhatunk a tésztába mazsolát, más aszalt gyümölcsöt, de díszíthetjük ezekkel a finom péksütemény külsejét is.

Cukormáz helyett a még sütésre váró tésztát megkenhetjük tojássárgájával vagy egész, elhabart tojással, de a kalácsokat, édes péksüteményeket érdemes tejszínnel lekenni, egészen mélybarna színűre fognak tőle sülni. A tekert, töltött péksüteményeket sütés közben jó többször meglocsolni tejszínnel. Ennek a műveletnek vannak feltételei: csak akkor szabad a tésztára rányitni a sütőt, amikor a sütőajtón át már látjuk, hogy a tészta kezd megszínesedni, ergo elérte a legnagyobb méretét, már nem kel, így nem is fog összeesni, ha beengedjük a hűtőbe a hidegebb levegőt.

A farsangi szezonban is töltetlen és töltött kelt tészták széles tárházával találkozhatunk, a januártól február közepéig tartó fánkszezonnak köszönhetően. A fánktésztáknak is rengeteg variánsa létezik, a töltetlen szalagos fánktól, a magába forduló csörögén keresztül. Az olajban sütött sütemények esetében is általában több tojássárgája szerepel az alaptésztában, és még egy kis alkohol is, ami abban segít, hogy a tészta ne szívjon fel túl sok olajat, amíg szép aranyszínűre sül.

Almás koszorú

Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
2,5 dkg élesztő
4,5 dkg barna cukor
10 dkg vaj
2 dl langyos tej
csipet só
3 közepes alma
fahéj
1 kis marék szárított vörös áfonya

Elkészítés: A lisztet átszitálom, majd az üstbe öntöm, hozzáadom az elmorzsolt élesztőt, egy csipet sót, a darabokra vágott vajat, a cukrot, végül nyakon öntöm a langyos tejjel, és a gépre bízom a többit.
A kész tésztát ujjnyi vastag téglalappá nyújtom. Két-három almát kis lukú reszelőn lereszelek, majd egy szűrőben alaposan lecsöpögtetem, és a tésztára kenem a pépet. Fahéjjal meghintem, majd durvára vágott áfonyával is megszórom, és szorosan, de a tészta levegősségére vigyázva feltekerem.
Koszorú formában sütőpapíros tepsire fektetem, mélyen beirdalom úgy, hogy nagyjából 10 tisztes csiga legyen belőle. Eligazgatom a sütőpapíron, majd megkenem elhabart tojással és megszórom egy kevés barna cukorral. 175 fokon szép színesre sütöm.

Kakaós csiga

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
2 tojássárgája
5 dkg élesztő
4 dkg vaj
4 dkg cukor
2,5 dl langyos tej
csipet só
A töltelékhez:
14 dkg porcukor
2 csomag vaníliás cukor
10 dkg vaj
3 evőkanál holland kakaó

Elkészítés: A tésztát megdagasztottam (kivételesen kézzel, mert a gép a kenyéren dolgozott), langymeleg helyre tettem. Mikor megkelt, átgyúrtam, kinyújtottam jó vékonyra, és megkentem a kakaós vajjal. Jó szorosan feltekertem, majd 4 centis karikákra vágtam. Előmelegített sütőben szép pirosra sütöttem valamennyit.

Ezek is érdekelhetnek

Friss